Paturica bebelus (informatii utile)

 
 

 

 



Cum alegi paturica perfecta pentru bebe






1. Ce este o paturica pentru bebe

Paturica bebelusului este o necesitate in viata celui mic inca de la nastere. Iar tipul paturicii poate varia foarte mult in functie de nevoile celui mic, asadar tu stii care este paturica potrivita pentru puiutul tau? Paturica este un articol atat de versatil si cu un design atat de diferit, incat nici nu te-ai gandi ca poate avea atat de multe intrebuintari. De exemplu, o paturica poate tine de cald atunci cand este frig dar poate fi folosita si ca protectie impotriva insectelor sau a soarelui prea puternic atunci cand cel mic se afla in carucior. O paturica il poate ajuta pe cel mic ca stimul in dezvoltarea sa senzoriala, datorita culorilor si texturilor diverse pe care le ofera spre explorare. O paturica este un articol esential in rutina zilnica a oricarei familii cu bebelus. Fie ca o vei folosi in patut, carucior, scoica auto sau ca spatiu de joaca, paturica este importanta in viata bebelusului. Iar pentru a alege o paturica potrivita este nevoie sa cunosti cateva informatii esentiale despre materialele folosite si despre tipurile importante de paturici.

 


 

2. Criterii importante in alegerea paturicii pentru bebe

Inainte de a te decide asupra culorii, designului sau marimii paturicii, trebuie sa te decizi asupra materialului din care aceasta trebuie sa fie confectionata.

1 In primul rand, trebuie sa te asiguri ca materialul pe care il alegi este unul prietenos cu pielea copilul tau, iar bumbacul si bambusul sunt intotdeauna o alegere buna. Daca iti doresti sa achizitionezi o paturica cu doua fete, opteaza mereu pentru una care are macar o fata confectionata din bumbac sau fibre de bambus. De asemenea este important sa optezi si pentru una care este executata dintr-un bumbac organic, ceea ce inseamna ca bumbacul nu provine dintr-o cultura pentru care s-au folosit pesticide si ingrasaminte chimice in tehnologia de productie.

2 Trebuie sa existe anumite rezerve in alegerea unei paturici prea pufoase sau care are prea multa blanita, deoarece acest material poate pierde microfibre din tesatura si acestea sa ajunga in nasucul sau gurita bebelusului.

3 Evita pe cat posibil paturicile moi dar grele, deoarece acestea de regula nu sunt fabricate din materiale respirabile. Exista riscul ca in timpul somnului, bebelusul sa traga paturica peste fata si sa apara riscul de sufocare. In cazul in care ai achizitionat totusi o paturica mai grea, este bine sa te asiguri ca material este respirabil. Poti verifica acest lucru, tinand paturica langa un ventilator, si in functie de fluxul de aer care o strabate, poti stabili gradul de permeabilitate al tesaturii la aer.

4 Mare grija la paturicile satinate care nu sunt de calitate, deoarece exista riscul sa produca alergii si sa conduca la eruptii cutanate sau sensibilizari ale pielii bebelusului.

5 De asemenea sunt contraindicate paturicile care au ciucuri sau franjuri, deoarece aceste ornamente pot ajunge in gurita bebelusului unde se pot destrama si ulterior pot fi inghitite.

 


 
3. Tipuri de materiale pentru paturici

Paturica din bambus
Fibra de bambus a fost de curand introdusa in sistemul de fabricatie al paturicilor. Si de aceea, consideram ca este important sa stii ca aceasta tesatura are o durata de viata mult mai mare decat cea a bumbacului iar achizitionarea de articole executate din fibra de bambus isi vor justifica in timp investitia. Fibra de bambus este foarte rezistenta la spalari repetate si la purtari zilnice. Conform Asociatiei de Verificare a Textilelor din Japonia un esantion din fibra de bambus isi pastreaza proprietatile si dupa ce a fost supus la 50 de spalari industriale. In principiu, tesatura din fibra de bambus este extrem de usoara si de moale si are proprietati hipoalergenice, antibacteriene, de deodorizare si antisudorifice. Paturica din bambus nu va irita pielea delicata a bebelusului si nu va agrava eventualele alergii, daca acestea exista. Mai mult, cel mic va putea sa introduca in gurita colturile paturicii fara ca acest lucru sa implice vreun risc. Datorita microstructurii, fibrele de bambus racoresc pielea cu 2-3 grade C mai mult decat bumbacul atunci cand este foarte cald si incalzeste corpul cu cateva grade C in plus, atunci cand nivelul temperaturii este mai scazut.

Paturica din bumbac
Bumbacul fiind materialul de baza in confectionarea celor mai multe paturici, trebuie sa stii ca este un material respirabil, cu un grad de absorbtie ridicat si care ii va tine de cald in sezonul rece iar vara il va proteja de supraincalzire si transpiratie. Paturicile din bumbac de tip muselina au multiple utilizari si pot fi folosite fie ca protectie in timpul alaptarii, fie trasa peste carucior pentru a-l proteja pe cel mic de soare, fie pot fi intinse pe patut ca si cearsaf sau pe podea pentru a crea un loc de joaca.

Paturica din lana
Modelele de paturici din lana pentru bebe sunt recomandate mai ales pentru perioada sezonului rece. Acest material este unul extrem de calduros, dar in acelasi timp si delicat cu pielea sensibila a puiutului tau. In plus, reprezinta un foarte bun regulator de temperatura iar unele paturici din lana merinos pot fi folosite si vara.

Paturica din microfibra
Este foarte fina, moale, placuta la atingere si cu proprietati termoreglatoare. Nu este absorbanta si previne transpiratia. Are o rezistenta mecanica mare, nu se micsoreaza dupa spalat si nu se scamoseaza. Se usuca repede si nu trebuie calcata. Insa paturica din microfibra vine si cu o serie de dezavantaje, intrucat acumuleaza electricitate statica si atrage firimiturile, firele de par si scamele

 




Fibrele din bambus racoresc pielea atunci cand este foarte cald cu 2-3 grade C mai mult decat bumbacul

 

4. Tipuri speciale de paturici

Muselina
Muselina este un tip de paturica cu o tesatura fina, aparent rara, care permite circulatia suficienta a aerului pentru obtinerea unei temperaturi optime sub paturica. Muselina ofera in acelasi timp protectie UV si confort bebelusului.

Paturicile de infasare
De regula sunt paturici realizate din bumbac atat la exterior, cat si la interior, ce asigura mentinerea unei temperaturi adecvate corpului celui mic si totodata un somn linistit si profund. Ca si sistem de prindere si de reglare, multe dintre ele au atasate pe aripioare, benzi cu velcro ce permit imbracarea bebelusului cu usurinta. Trebuie sa stii ca intr-un asemenea sistem de infasare se evita reflexul de tresarire al bebelusului pe durata somnului, evitandu-se astfel trezirea celui mic.

Paturicile cu gluga
Aceasta paturica moale este mai mult utila pentru infasarea bebelusului dupa baita sau la o plimbare. Forma speciala, cu gluga il protejeaza de curentii de aer rece.

 

Paturica cocon
Presupune o anumita croiala a paturicii, astfel incat sa-ti permita sa-l introduci pe cel mic in interiorul acesteia ca intr-un cocon. Sunt perfecte pentru perioada rece a anului cand asigura caldura si confort celui mic. Sunt recomandate in special pentru calatorii.

 

 


 
 
Cu speranta ca am facut cateva clarificari in ceea ce priveste tipurile de materiale folosite in confectionarea acestor articole si te-ai edificat asupra paturici potrivite pentru bebelusul tau, te invitam sa studiezi mai jos selectia noastra de paturici si sa-ti alegi favoritele.

 

 

 

 

 

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!


 

 

 

  • ● https://www.thehealthsite.com/parenting/baby-care/how-to-choose-the-right-baby-blanket-for-your-baby-d0418-563238/
  • ● https://www.conforter.ro/fibre-de-bambus/
  • ●https://www.childsafetyexperts.com/baby/choosing-right-baby-blanket/

 


Data ultimei actualizari: 13-07-2022

Produse destinate ca Paturica bebelus

Vezi Politica confidentialitate date personale