Acest site folosește cookies pentru a furniza servicii și funcționalități personalizate. Prin vizitarea site-ului nostru, îți dai acordul pentru descărcarea acestor cookies.Am inteles

Poți afla mai multe despre cookies și poți schimba setările lor aici.

Ulei de cocos (ingrediente active)

 

Uleiul de cocos - aliment in bucatarie si ingredient activ in cosmetica

 

Cum se obtine uleiul de cocos

Uleiul de cocos este obtinut din miezul uscat al nucilor de cocos, produse de cocotieri. Un cocotier in conditii de cultura poate produce pana la 100 de nuci pe an. Insa ceea ce este important este procesul de extractie, deoarece in functie de maniera prin care se obtine, rezulta un ulei de cocos rafinat, nerafinat sau virgin (extravirgin).

Intotdeauna un ulei din nuca de cocos obtinut prin procedee mecanice este net superior celui obtinut prin metode chimice, care devine rafinat.

Utilizarea uleiului de cocos in bucatarie

Uleiul de cocos poate fi considerat pe buna dreptate un aliment in bucatarie si o componenta de seama in industria cosmetica. Asta pentru ca in bucatarie, poate inlocui cu succes untul in diferite retete culinare, de asemenea poate fi adaugat in cafea pentru cremozitate sau folosit la prepararea maionezei, a smoothie-urilor sau chiar pentru a tartina o felie cu paine.

Beneficiile terapeutice ale uleiului de cocos

In ceea ce priveste ramura cosmetica, uleiul de cocos are o serie de produse in componenta carora isi indeplineste cu prisosinta rolul: lotiune hidratanta; crema de protectie solara , crema pentru amelioarea arsurilor solare, lotiune de barbierit, balsam de buze, lubrifiant natural, masca de par pentru hidratare, crema pentru bebelusi.

Dar poate te intrebi ce anume il califica in atat de multe utilizari. Ei bine, uleiul de cocos este singurul ulei de origine vegetala care are in componenta sa foarte multi acizi grasi saturati, cei mai importanti fiind cel caprilic, capric si lauric.

Acesti acizi sunt extrem de importanti deoarece se metabolizeaza rapid in organism, furnizand energie. De aceea acest ulei este indicat persoanelor care isi doresc sa slabeasca, tanand cont ca are si cu 10% mai putine calorii decat oricare alt ulei vegetal.

Toti acesti acizi au calitati antivirale, antimicrobiale si antifungice. Insa acidul lauric care de altfel se gaseste si in laptele matern, are cea mai puternica activitatea antivirala. Iar acidul caprilic este combatantul perfect in ameliorarea afectiunilor fungice. Uleiul de nuca de cocos devine astfel benefic pentru cei care sufera de candida sau alte infectii fungice.

In plus, uleiul de cocos consumat pe cale orala datorita antioxidantilor naturali, vitaminelor A, E, K si C contribuie la scaderea “colesterolului rau”, ajuta in mentinerea unui sistem imunitar sanatos, regleaza digestia, imbunatateste activitatea cardiovasculara, contribuie la o absorbtie mai buna a calciului si magneziului in corp, stimularea lactatiei

Uleiul de cocos poate deveni prietenul viitoarelor mamici, deoarece ajuta la ameliorarea greturilor, arsurilor la stomac, previne constipatia, calmeaza durerea mameloanelor crapate, probleme ce apar de multe ori in perioada de sarcina.

Beneficiile uleiului de cocos in dermatocosmetica

Din punct de vedere cosmetic, uleiul de cocos este un excelent ulei de masaj, fiind un ulei hipoalergenic. Lasa pielea catifelata, o hidrateaza si ii atenueaza urmele lasate de vergeturi. De asemenea este si un bun emolient pentru piele, inainte si dupa barbierit. Poate fi folosit ca si demachiant sau masca pentru ochi, in acest fel ajutand la reducerea urmele lasate de oboseala. Este de altfel si un foarte bun antihistaminic, calmand mancarimea declansata din cauza intepaturile de insecte. Unde mai pui, ca poate fi si un remediu in cazul pediculozei.

Uleiul de cocos poate fi folosit ca un inlocuitor de balsam si masca de par deoarece ajuta foarte mult in repararea varfurilor despicate, a parului deshidrat de vopsea. Are proprietatea de a intari radacina si de a hranii firul de par. Iar la nivelul scalpului contribuie la reglarea pH-ului pielii si ameliorarea efectelor produse de descuamarea scalpului.

Cu atat de multe proprietati si beneficii, uleiul de cocos este indreptatit spre a ocupa un loc atat pe rafturile de la bucatarie, cat si pe cele de la baie.


Produse care contin Ulei de cocos

  • 0
  • 0

Cos de cumparaturi

Obiect sters Anuleaza
  • 0
  • 0

Favorite

Obiect sters Anuleaza