Durerile de spate in sarcina (informatii utile)

 
 

 

 
 
 
 


Durerile de spate din timpul sarcinii1. Durerile de spate din perioada sarcinii

Durerile de spate sunt o sursa de disconfort nu doar in sarcina. Aparitia lor iti schimba starea de spirit si te face sa te simti vulnerabila din punct de vedere fizic.
De ce apar durerile de spate (si) in sarcina?

Raspunsul este simplu: pe masura ce copilul creste, se muta centrul gravitational si apare tendinta de a „trage“ de spate pentru a obtine o pozitie dreapta. In felul acesta, zona inferioara a spatelui resimte o presiune in plus, de aceea apar durerile.

Atunci cand muschii abdominali si muschii spatelui sunt puternici, nu mai apare acea nevoie de a trage inapoi, insa, in majoritatea cazurilor, nu se intampla acest lucru. Nu multe sunt cazurile care se pregatesc pentru tonifierea musculaturii inainte de sarcina. Exercitiile pentru spate presupun lucrarea musculaturii acestei zone – inferioara, mediana, posterioara – si majoritatea dintre ele se fac folosind greutati.
In sarcina, insa, exercitiile pentru spate au restrictii, fiind indicate alte tipuri de miscari. Totusi, pentru a reduce disconfortul creat de durerile lombare, ai putea avea in vedere unele mici recomandari, privind miscarile corpului:
cand te apleci (pentru a ridica un obiect), o faci indoind genunchii si incordand muschii fesieri;
efectueaza exercitii usoare pentru spate, care sa nu dauneze, eventual ia legatura cu un instructor de sport (este foarte important sa le efectuezi nu doar regulat, cat mai ales corect);
poarta incaltaminte cat mai comoda (tocul inalt impinge corpul spre inainte, forteaza spatele);
centura de sprijin ar putea fi o solutie (ideal este sa o probezi inainte pentru a vedea cat de confortabil te simti cu ea).
folosirea pernelor special create pentru gravide care ajuta spatele sa se detensioneze.

 

 

Modificarile de curbura ale coloanei si de statica pelvina duc la aparitia durerilor lombare si a disconfortului in timpul somnului

 

 


2. Perna pentru gravide, un remediu pentru durerile lombare

Sarcina vine cu o multime de provocari neasteptate, iar una dintre ele este obtinerea unui somn bun. Pentru a ajunge sa ai un somn linistit si de durata in perioada sarcinii, unele gravide opteaza pentru pernele de sustinere. Rolul acestora este de a ajuta la reducerea durerilor de sold si de spate, pentru a imbunatati circulatia si pentru a te impiedica sa te rostogolesti peste burta.
Poti incepe sa folosesti o astfel de perna oricand in timpul sarcinii, desi multe viitoare mamici apreciaza sprijinul ei incepand cu al doilea trimestru de sarcina, cand burtica este mai mare si devine important sa poti dormi pe-o parte, in loc de dormitul pe spate. „Recomand sa incepi sa utilizezi perna pentru gravide in jurul saptamanii 20 de sarcina, cand greutatea bebelusului este suficient de mare pentru a crea probleme de circulatia sangelui. Prea multa presiune asupra venei cave inferioare poate inhiba fluxul sanguin, provocand scaderea tensiunii arteriale, greata si alte simptome neplacute”. spune Christian Pope, DO, FACG, ginecolog la Spitalul St. Luke din New. Bedford, Massachusetts.

Perna pentru gravide, in forma literei U

Aceasta perna pentru gravide are de regula dimensiuni maricele si dupa cum sugereaza si numele, are forma unui U conturat (cu tine asezata in centru). Acest stil de perna face totul pentru a te simti confortabil, sustine capul, gatul, spatele, soldurile, picioarele si burtica. In functie de pozitia de somn, o poti folosi pentru a te sprijini daca dormi pe spate sau pentru o pozitie de sandwich cu perna in fata si spate, atunci cand dormi pe-o parte in al doilea trimestru de sarcina. Retine ca acest tip de perna va ocupa un spatiu destul de mare in pat.

Perna pentru gravide, in forma literei C
Acesta este un alt tip de perna mare, special creat pentru sarcina, dar care are forma literei C in loc de U. Unele perne de sarcina in forma de C se curbeaza in jurul intregului corp pentru a-ti sustine atat spatele, cat si burtica.
Sunt foarte multe modele de perne special create pentru perioada de sarcina, ramane sa vezi care se potriveste cel mai bine cu nevoile tale.
 

 
Mai jos, ti-am pregatit o selectie de perne special concepute pentru perioada de sarcina, astfel incat momentul de odihna din pat sa fie unul cat mai linistit si de durata. Pentru alegeri potrivite si griji mai putine!

 

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!


 

  • ● Durerile de spate in sarcina-Copiisiparinti.ro
  • ● Best pregnancy pillows/www.thebump.com

 


Data ultimei actualizari: 13-07-2022

Produse utile pentru Durerile de spate in sarcina

Vezi Politica confidentialitate date personale