Retur și garanție

CADRUL LEGAL, DREPTUL DE RETRAGERE ȘI EXCEPTĂRILE PREVĂZUTE DE LEGE

Conform Oug nr. 34/2014 privind drepturile consumatorilor în cadrul contractelor încheiate cu profesioniștii consumatorul are dreptul* să notifice în scris comerciantul că renunță la cumpărare (că vrea să returneze parțial sau total), fără penalități și fără invocarea unui motiv, în termen de 14 zile calendaristice de la primirea produsului sau, în cazul prestărilor de servicii, de la încheierea contractului.

*Consumatorul nu poate denunța unilateral (nu poate returna), în condițiile art. 16, lit. d), e), f), OUG 34/2014, contracte de furnizare a unor produse care, prin natura lor, nu pot fi returnate (de exemplu: produse cosmetice desigilate, testate) sau care se pot degrada ori deteriora rapid si anume: hrană bebeluși (lapte, piureuri, sucuri, etc.), produse de igienă intimă și produse care vin în contact cu mucoasele/pielea (de exemplu: pompe san, protecții mameloane, irigatoare, biberoane, suzete, tetine, cănuțe bebe, jucării dentiție, chiloți de unică folosință, bustiere, sutiene, termometre rectale, nebulizatoare, aspiratoare nazale, centuri postnatale, scutece, periute de dinti, rezerve de periute de dinti, produse de igiena intima, vibratoare, etc.).

APLICABILITATE

Dreptul de retur se aplică numai produselor comandate și plătite prin intermediul site-ului Bebetei.ro. Reglementările OUG 34/2014 cu privire la dreptul de retur al consumatorului nu se adresează persoanelor juridice și persoanelor ce achizitioneaza produse direct din punctele de lucru Bebe Tei.

Acest articol se aplică numai produselor comandate și plătite prin intermediul site-ului Bebetei.ro.

PROCEDURA DE RETUR / FORMULAR DE RETUR

Pentru returul TOTAL sau PARȚIAL al unei comenzi, puteți să înregistrați o cerere de returnare, în contul de client, în termen de 14 zile calendaristice de la primirea produselor.

Pentru înregistrarea cererii de retur, sunt disponibile două opțiuni:

1. Returneaza produse din comanda - acesta este un formular de retur simplificat, aflat în meniul Contul meu, la secțiunea Comenzile mele, în istoricul comenzii, în partea de jos a paginii (conform imaginii de mai jos);

2. Formularul de retur general (click aici).

După înregistrarea cererii de retur, primiți din partea unui operator indicațiile necesare (confirmarea acceptării returului conform condițiilor afișate pe site, modalitatea de returnare, adresa pentru retur, notificările cu privire la returul sumei achitate, etc.) pentru efectuarea returului (primiți răspuns la emailul trimis, va rugăm să verificați și folderul spam al emailului dumneavoastră) → Bebetei.ro va înapoia contravaloarea produselor returnate (folosind aceeasi modalitate de plată precum cea utilizată de consumator pentru tranzacţia iniţială) în cel mult 14 zile de la data denunțării în scris a contractului, dar nu înainte de data recepționării bunurilor, suma înapoiată conțînând taxa de transport doar in cazul returului total.

RETUR TOTAL - În cazul în care clientul returnează toată comanda, Bebetei.ro va returna contravaloarea produselor comandate și a costului de transport pentru expedierea coletului. Atenție, costul de transport pentru returul produselor către Bebetei.ro va fi suportat de clientul care a solicitat returul. Returul produselor se face prin orice firmă de curierat preferată de client respectând detaliile menționate în emailul primit după înregistrarea cererii de retur.

RETUR PARȚIAL - În cazul în care clientul returnează parțial și păstrează unul sau mai multe produse, Bebetei.ro va returna numai contravaloarea produselor pe care clientul dorește să le returneze, fără să returneze taxa de transport pentu expediție. Atenție, și în cazul acesta taxa de transport pentru returnarea produselor este suportată de client. Returul produselor se face prin orice firmă de curierat preferată de client respectând detaliile menționate în emailul primit după înregistrarea cererii de retur.

Dacă doriți să primiți detalii suplimentare va rugăm să ne contactați la adresa de email comenzi@bebetei.ro sau pe pagina de facebook @BEBETEI.

CONDIȚII DE RETUR ÎN TEMEIUL OUG nr. 34/2014. DIMINUAREA VALORII BUNURILOR RETURNATE

Consumatorului i se oferă dreptul de a se retrage (dreptul de retur; excepție făcând cazurile prezentate mai sus la secțiunea CADRUL LEGAL) în cazul achizițiilor cu livrare la domiciliu sau în pachetomat, tocmai pentru că nu are posibilitatea de a vedea produsele înainte de încheierea contractului, din același motiv i se permite să testeze și să verifice produsele pe care le-a cumpărat în măsură în care este necesar pentru a stabili natura, caracteristicile și modul de funcționare al acestora.

Astfel, pentru a stabili natura, caracteristicile și modul de funcționare al acestora, consumatorul trebuie să le manipuleze și să le inspecteze la fel cum i s-ar permite într-un magazin fizic, fără utilizare intensă (exemplu: în cazul produselor electronice/electrocasnice acestea pot fi probate prin pornirea și oprirea acestora și nu prin folosirea în scopul pentru care au fost produse; în cazul produselor de puericultură mare, acestea vor fi probate/testate doar în interior). Așadar, pentru a vă califica la un retur în timpul perioadei de retragere de 14 zile, trebuie să manipulați și să inspectați produsele cu grija necesară și fără a le deteriora în niciun mod, fiind necesar ca produsele sa fie returnate în starea și ambalajul inițial, împreună cu toate componentele și accesoriile primite, inclusiv manual de utilizare si certificate de garantie, precum și orice produs bonus asociat achizitiei.

Pentru produsele returnate care prezinta urme rezultate în urma manipulării corespunzătoare în scopul stabilirii naturii, caracteristicilor și modului de funcționare (cu excepția produselor care prezintă urme de utilizare efectivă/intensă și/sau deteriorări ce conduc la imposibilitatea returnării), returul va fi procesat prin procedura aplicarii diminuarii valorii produsului în conformitate cu art. 14 alin. (3) din OUG nr. 34/2014, consumatorul fiind responsabil pentru diminuarea valorii produsului care rezultă din manipularea acestuia.

Acțiunile care duc la diminuarea valorii produsului returnat sunt următoarele:

  • ruperea sigiliilor și a etichetelor produsului;
  • ruperea sau deteriorarea ambalajelor originale ale produsului;
  • urme fine datorate manipularii in scopul inspectarii produsului similar probarii intr-un magazin fizic;
  • desigilarea accesoriilor consumabile ale produsului;

GARANȚIA PRODUSELOR

Toate produsele cumparate prin intermediul acestui site beneficiaza de conditii de garantie de conformitate conform OUG 140/2021.

Astfel, pentru toate produsele care beneficiaza de garanție (produsele de folosință îndelungată) veti primi certificat de garantie la livrarea produsului. Certificatul de garantie, imprimat pe hartie, va insoti produsul in momentul livrarii sau va fi generat pe orice alt suport durabil si poate fi trimis cumparatorului pe adresa de email.

Certificatul de garantie contine elementele de identificare a produsului, termenul de garanţie, durata medie de utilizare, modalitatile de asigurare a garanţiei - intreţinere, reparare, inlocuire si termenul de realizare a acestora, inclusiv denumirea si adresa vânzătorului şi ale unităţilor specializate de service carevor asigura reparatia produsului.

In cazul in care un produs pe care l-ati achizionat de la noi prezinta defectiuni in timpul garantiei de conformitate va rugam sa ne informati despre aceasta situatie la adresa de email comenzi@bebetei.ro. In urma primirii informarii dumneavoastra noi va vom contacta pentru a stabili modul de remediere a situatiei reclamate.

DISPOZIȚII FINALE

Data ultimei actualizări: 09-Februarie-2024

Vezi Politica confidentialitate date personale