Vergeturi (informatii utile)

 
 

 

 Vergeturile - de ce apar si ce masuri poti lua pentru atenuarea lor
1. Ce sunt vergeturile

Desi pielea are proprietatea de a fi elastica, din cauza unor modificari bruste, fibrele de colagen existente in stratul de mijloc al epidermei se rup si astfel se declanseaza aparitia vergeturilor. Cele mai frecvente situatii in care apar vergeturile sunt: perioada de sarcina, perioada pubertatii (cresterea in inaltime si a greutatii in mod brusc) si cea de scadere/crestere semnificativa a masei corporale.
In unele cazuri, vergeturile pot aparea si din cauza cresterii concentratiei de cortizol din sange (hormon produs de glandele suprarenale in conditii de stres), care are o influenta directa asupra pierderii elasticitatii pielii.
Vergeturile sunt un tip de cicatrice, ce se prezinta ca niste dungi sau sir de dungi neuniforme, pozitionate paralel pe piele, cu o textura diferita si o culoare ce poate varia de la roz-pal pana la gri-sidefiu.
Vergeturile nu sunt periculoase, ci doar inestetice, arareori inregistrandu-se cazuri de prurit sau iritatii.


 
2. Unde apar de regula vergeturile

Vergeturile sunt o cauza a ruperii fibrelor de colagen, cu tinta pe anumite zone ale corpului. Asadar, zonele vizate sunt: abdomenul, soldurile, fesele, bratele, sanii, umerii etc. Nu are nicio legatura cu vreo anumita culoare a pielii, varsta sau de sexul individului.

 
3. Care sunt factorii de risc

Asa cum aminteam mai devreme, vergeturile pot aparea la orice varsta, atat la femei cat si la barbati, dar dincolo de aceasta situatie generala, trebuie sa-ti mentionam si factori care favorizeaza in mod cert aparitia vergeturilor: sarcina, zestrea genetica, dereglarile hormonale, modificarile rapide si semnificative in greutate, culturismul, tratamentele cu corticosteroizi, mamoplastie de augumentare.

 

 


Doar pe baza examinarii indeaproape a pielii si a istoricului medical se poate pune un diagnostic corect si recomanda tratamente sau proceduri terapeutice
 
 
4. Cum se trateaza vergeturile
In cele mai multe cazuri, vergeturile o data cu trecerea timpului se atenueaza ca aspect si nu necesita interventie medicala. Insa sunt si situatii in care acestea raman la fel de inestetice, caz in care se poate apela la diferite tratamente cu rol in imbunatatirea aspectului acestora:
creme cu retinoizi; 
tratament cu laser Co2 fracțional;
microneedling;
microneedling cu radiofrecvență;
injectarea unui cocktail cu acid hialuronic și diferite vitamine și aminoacizi.

Este important de retinut faptul ca femeile insarcinate inainte de a apela la una dintre metodele amintite mai sus, este nevoie sa discute prioritar cu un medic dermatolog, intrucat unele dintre interventii sunt contraindicate in perioada sarcinii.

 
5. Preventia
Este destul de dificil sa previi aparitia vergeturilor, insa un regim de viata sanatos, o piele bine hidratata care sa-i mentina elasticitatea poate face diferenta. Asadar, in perioada de sarcina sau de slabire este important sa folosesti uleiuri sau lotiuni care sa sustina hidratarea buna a pielii.

In concluzie, vergeturile pot aparea la orice varsta, indiferent ca esti slab, femeie sau barbat si ca odata instalate ele nu dispar, ci doar se pot estompa de la sine sau prin interventii medicale, astfel incat efectul estetic sa fie unul cat mai placut.
Mai jos am selectat o serie de produse ce contribuie la hidratarea si pastrarea elasticitatii
pielii

 

 

 

 

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!


 

  • ● Stretch-marks-why-appear-www.aad.org
  • ● Mi-au aparut vergeturi, ce solutii am pentru indepartarea lor-Copiisiparinti.ro

Data ultimei actualizari: 13-07-2022

Produse indicate pentru Vergeturi

Vezi Politica confidentialitate date personale