Acid glicolic (ingrediente active)

Acidul glicolic este un acid alfa hidroxi (AHA) solubil in apa, ce este obtinut din trestia de zahar. Este unul dintre cele mai utilizate AHA in produsele de ingrijire a pielii iar acest aspect se datoreaza faptului ca are o masa moleculara redusa si este foarte usor absorbit de piele. 

 

 

 

 

Acidul glicolic - beneficii si mod de aplicare

 

 

 

 

Companiile cosmetice si farmaceutice includ acidul glicolic in produsele topice pentru a interveni asupra unor afectiunile ale pielii sau pentru a imbunatati textura si aspectul acesteia. Cu toate acestea, ca si in cazul tuturor exfoliantilor chimici, utilizarea acidului glicolic prea frecvent, la o concentratie prea mare sau in mod incorect poate conduce la aparitia unor iritatii sau leziuni ale pielii.

 


Ce trebuie sa stii despre Acidul glicolic

 Acidul glicolic are cele mai mici molecule dintre toate AHA cunoscute. Iar acest lucru permite acidului glicolic sa se absoarba rapid in piele si sa determine o exfoliere a acesteia. Aceasta proprietate il face ideal in netezirea liniilor fine ale fetei cat si pentru imbunatatirea texturii pielii. Acidul glicolic este o substanta care exfoliaza chimic pielea prin dizolvarea celulelor moarte ale pielii.

Pielea incepe sa produca mai putin colagen pe masura ce imbatraneste. Iar expunerea prelungita la soare are si ea un efect distructiv asupra colagenului.  Insa o utilizare corecta a acidului glicolic poate ajuta la prevenirea descompunerii acestuia.


Beneficiile Acidului glicolic

Ca si exfoliant chimic, acidul glicolic indeparteaza stratul exterior de celule ale pielii. Spre deosebire de exfoliantii mecanici, cum ar fi scruburile si periile pentru fata, acidul glicolic nu necesita o curatare ulterioara.

Acidul glicolic este un umectant redutabil, ceea ce inseamna ca atrage si leaga apa la nivelul pielii. Face acest lucru prin cresterea sintezei glicozaminoglicanilor, care sunt molecule cu capacitate extraordinara de atragerea apei.

Acidul glicolic poate interveni in reducerea semnelor vizibile de imbatranire ale pielii. De exemplu, poate reduce daunele provocate de expunerea excesiva la soare si poate creste productia de colagen si acid hialuronic din piele. Aceste substante sunt cunoscute pentru influenta pe care o au asupra elasticitatii si structurii acesteia.

Acidul glicolic actioneaza prin accelerarea rotatiei celulare. Altfel spus dizolva legaturile care tin legate celulele pielii. In fapt, accelerand eliminarea celulelor moarte mai repede decat s-ar intampla in mod natural.

Acidul glicolic contribuie la sinetza de colagen. Colagenul este acea proteina responsabila de aspectul ferm si elastic al pielii. De asemenea, este o componenta structurala esentiala a oaselor, tendoanelor si cartilajelor.

Aplicarea acidului glicolic pe piele pare sa ajute si la reducerea acneei la persoanele cu varsta mai mare de 12 ani, care manifesta o acnee usoara pana la moderata. Aplicarea acidului glicolic pe piele, singular sau impreuna cu un tratament microneedling, pare sa reduca cicatricile lasate de aceasta afectiune asupra pielii.
Mod de aplicare

Inainte de a incerca acidul glicolic, este important sa cunosti cateva informatii, oferite de un specialist dermatolog, mai ales daca exista o afectiune a pielii in curs de desfasurare.

De retinut ca acidul glicolic nu este potrivit pentru toata lumea! 
Este important de stiut ca acidul glicolic nu se aplica pe o piele iritata sau afectata de soare!

Pasi de urmat la aplicarea acidului glicolic.

1 Pentru inceput testati produsul pe o portiune redusa de piele care sa nu fie localizata la nivelul fetei. In acest fel, se va putea observa daca pielea tolereaza sau nu acidul glicolic. Daca nu apar simptome, este sigur pentru aplicarea pe fata.

2 Din acest moment se poate incepe aplicarea unui produs care sa aiba o concentratie scazuta de acid glicolic. La inceput frecventa de aplicare trebuie sa fie una cat mai rara. Iar daca pielea se simte mai neteda si nu prezinta semne de reactii adverse, atunci se poate creste frecventa de aplicare, urmand cu atentie instructiunile de pe eticheta produsului. Acidul glicolic nu trebuie utilizat mai des decat recomanda eticheta sau medicul dermatolog.

3 Se alege un singur produs: nu este nevoie sa se foloseasca o linie intreaga de ingrijire a pielii care contine acid glicolic. Un singur produs este suficient pentru a beneficia de proprietatile acidului glicolic.

4 Acidul glicolic creste riscul aparitiei arsurilor solare, motiv pentru care este de preferat sa fie folosit noaptea.

5 Este recomandat sa se aplice intotdeauna o protectie solara ca ultim pas in rutina de ingrijire, inainte de a se iesi afara din casa. Se recomanda folosirea unei creme cu protectie solara zilnica in timpul tratamentului cu acid glicolic si timp de cel putin 1 saptamana dupa aceea.


Precautii

La aplicarea pe piele a unui produs ce contine acidul glicolic in concentratie de 10% sau mai putin, acesta s-a dovedit a fi sigur pentru obtinerea beneficiilor oferite de AHA. Dar este posibil nesigur atunci cand este utilizat in produse care contin concentratii mai mari de 10% acid glicolic. Aceste produse sunt recomandate a fi folosite doar sub supravegherea unui medic dermatolog. Utilizarea inadecvata a  unor astfel de produse cu concentratie mare de acid glicolic poate provoca reactii grave ale pielii.

Sarcina si alaptarea: acidul glicolic este probabil sigur atunci cand este aplicat pe piele in mod corespunzator in perioada sarcinii sau alaptarii.

Piele sensibila: acidul glicolic poate provoca iritatii ale pielii si poate agrava anumite afectiuni ale pielii. Se recomanda precautie la persoanele cu piele sensibila.


Concluzie

Produsele cu acid glicolic si peelingurile profesionale exista de mult timp. Au un istoric sigur si se stie ce beneficii aduc pielii. Cele mai multe tipuri de piele le pot folosi fara prea multe probleme. Insa inainte de a incepe un tratament pe baza de acid glicolic este important sa cereti sfatului unui specialist dermatolog pentru a putea beneficia de efectele acidului glicolic si pentru a nu agrava o situatie existenta.


Mai jos ti-am pregatit gama noastra de produse cu continut de Acid glicolic. Pentru alegeri potrivite si griji mai putine!


 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● www.medicalnewstoday.com
  • ● www.verywellhealth.com
  • ● www.webmd.com

 


Data ultimei actualizari: 22-02-2023

Gama de produse cu continut de Acid glicolic

Vezi Politica confidentialitate date personale