Carbune activ (ingrediente active)

Carbune medicinal: beneficii si efecte adverse


 

Carbunele medicinal: beneficii si efecte adverse

 

 

Carbunele activ sau popular cunoscut si sub denumirea de carbune medicinal, este un vechi remediu redescoperit, ce a devenit rapid un element esential in trusa de sanatate si frumusete, datorita puterii sale extrordinare de a absorbi toxinele. De la detoxifierea corpului si pana la imbunatatirea sanatatii orale, acest ingredient natural promite sa aduca beneficii sanatatii umane. In randurile care urmeaza, vom explora cum acest carbune activ poate fi folosit pentru a imbunatati calitatea vietii, aruncand o lumina asupra beneficiilor sale asupra organismului uman. 


Ce este Carbunele Activ?

Carbunele activ este o pulbere fina, neagra si inodora. Este un material poros, ceea ce inseamna ca are spatii goale sau pori in interiorul substantei uscate. Carbunele activ nu este aceeasi substanta ca cea gasita in bucatile de carbune din mina sau in bucatile de mancare arse. Fabricarea carbunelui activ il face extrem de absorbant, permitandu-i sa se lege de molecule, ioni sau atomi si sa ii indeparteze din substantele dizolvate.

Producerea carbunelui activ implica incalzirea materialelor bogate in carbon, cum ar fi lemnul, turba, cojile de nuca de cocos sau rumegusul, la temperaturi foarte inalte. Acest proces de „activare” indeparteaza moleculele anterior absorbite de carbune si elibereaza din nou situsurile de legare. Acest proces reduce de asemenea dimensiunea porilor din carbune si creeaza mai multe gauri in fiecare molecula, crescand astfel suprafata totala.

Stiai ca: 

O singura lingurita de carbune activ contine o cantitate incredibil de mare de pori minusculi, care, daca ar fi extinsi si raspanditi pe o suprafata plana, ar acoperi aproximativ dimensiunea unui teren de fotbal. Aceasta caracteristica este fundamentala pentru eficacitatea carbunelui activ in absorbtia toxinelor si impuritatilor. Fiecare por mic are capacitatea de a capta si retine moleculele de diverse substante, permitand carbunelui activ sa capteze o cantitate semnificativa de material fata de marimea sa fizica. Prin urmare, cand vorbim despre capacitatea de absorbtie a carbunelui activ, ne referim la aceasta suprafata interna vasta, care ii permite sa se lege eficient de substantele nedorite, facandu-l extrem de util in filtrarea apei, detoxifierea organismului si alte aplicatii de purificare.

 

Organizatia Mondiala a Sanatatii a aprobat carbunele activ pentru tratamentul de urgenta al supradozelor sau otravirilor. Dar datorita proprietatilor sale puternice de eliminare a toxinelor, unii sustinatori au propus carbunele activ ca tratament pentru o lista tot mai mare de conditii. Nu exista suficiente cercetari concludente, la scara larga, pentru a stabili beneficiile carbunelui activ. Multe produse over-the-counter (OTC) se bazeaza pe principiile chimice de baza ale carbunelui activat pentru a-si apara afirmatiile de beneficii.


Beneficii Carbune Activ:

Carbunele activ are mai multe beneficii potentiale pentru sanatate, insa unele dintre acestea se bazeaza pe cercetari mai vechi, iar validitatea lor ar trebui evaluata cu precautie. De asemenea, nu ar trebui sa va autoadministrati carbune medicinal in caz de otravire sau supradozaj; este recomandat sa cautati asistenta medicala de urgenta in astfel de situatii.

1. Contribuie in protocolul de urgenta impotriva otravirilor: Carbunele activ poate contribui in cazuri de urgenta impotriva otravirilor inca din secolul al XIX-lea. Acesta poate lega o varietate larga de medicamente, reducandu-le efectele.

2. Contribuie la promovarea functiei renale: Carbunele activ poate contribui la reducerea numarului de produse reziduale pe care rinichii trebuie sa le filtreze, fiind benefic in special pentru persoanele cu boala cronica de rinichi. Acesta poate lega ureea si alte toxine, facilitand eliminarea acestora din organism.

3. Contribuie la reducerea simptomelor sindromului de miros de peste: Carbunele activ poate ajuta la reducerea mirosurilor neplacute asociate cu sindromul de miros de peste (trimetilaminurie), prin legarea compusilor mirositori si facilitarea eliminarii lor din corp.

4. Contribuie la reducerea nivelurilor de colesterol: Studiile anterioare sugereaza ca acest carbune activ poate lega colesterolul si acizii biliari care contin colesterol din intestin, impiedicandu-i sa fie absorbiti. Aceasta poate contribui la scaderea colesterolului total si a LDL (colesterolul „rau”) si la cresterea HDL (colesterolul „bun”).

5. Curatarea pielii: Prin puterea sa remarcabila de a absorbi impuritatile, carbunele activ este inclus in produse destinate ingrijirii pielii. Contribuie la micsorarea porilor si diminuarea punctelor negre, lasand pielea mai stralucitoare, mai neteda si mai tonifiata.


Alte utilizari importante ale carbunelui activ:
Contribuie la reducerea gazelor: Unele cercetari indica faptul ca administrarea de carbune activat cu 8 ore inainte de o ecografie abdominala poate contribui la reducerea cantitatii de gaze din intestin, facilitand obtinerea unei imagini ecografice clare. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe studii pentru a confirma acest efect.

Contribuie in caz de diaree: Exista studii care sugereaza ca acest carbune activ ar putea ajuta la tratarea diareei, dar este necesara cercetarea suplimentara pentru a confirma eficacitatea sa.

Filtrarea apei: Carbunele activ poate fi utilizat pentru filtrarea apei, eliminand contaminantii, solidele suspendate si microorganismele, inclusiv bacteriile, fara a afecta pH-ul sau gustul apei.

Albirea dintilor: Se crede ca folosirea carbunelui activ poate albi dintii atunci cand este folosit in apa de gura sau in pasta de dinti, prin absorbtia placii dentare si a altor compusi care pateaza dintii. Cu toate acestea, nu exista dovezi stiintifice care sa sustina aceasta afirmatie.

Contribuie la prevenirea mahmurelii: Desi este promovat uneori ca un remediu pentru mahmureala, carbunele activ nu absoarbe eficient alcoolul, iar beneficiul sau in prevenirea mahmurelii este putin probabil.


Doze Recomandate de Carbune Activ

Pentru cei interesati de utilizarea carbunelui activ in scopuri cosmetice sau gospodaresti, acesta se gaseste usor atat online, cat si in plafar sau farmacie. Este disponibil sub forma de capsule sau pulbere. Pentru varianta pulbere, este recomandat sa fie amestecata cu apa sau suc pentru o ingestie mai simpla.

Este important sa respecti recomandarile de dozaj indicate pe ambalaj. In situatii de urgenta, cum ar fi o otravire cu medicamente, este crucial sa soliciti asistenta medicala imediata pentru determinarea dozei adecvate.


Carbune Medicinal: Precautii si Efecte adverse

Carbunele activ este considerat sigur in majoritatea cazurilor, iar reactiile adverse sunt rare. Cu toate acestea, poate provoca unele efecte secundare neplacute, cel mai comun fiind varsaturile, in special daca sorbitolul este folosit si el ca ingredient.

In cazuri foarte rare, carbunele activ a fost asociat cu blocarea intestinelor. De asemenea poate exista un risc mai mare daca exista tulburari de motilitate intestinala, se iau medicamente opioide sau antimuscarinice.

Academia Americana de Toxicologie Clinica (AACT) avertizeaza impotriva utilizarii carbunelui medicinal in cazurile de sangerare, blocare sau perforatii la nivelul intestinului. Mai mult, cand carbunele activ este folosit ca antidot de urgenta pentru otravire, exista riscul ca acesta sa intre in plamani in loc de stomac. Acest lucru este deosebit de adevarat daca se vomita sau exista stare de somnolenta sau semiconstienta. Astfel, aceasta substanta ar trebui administrata doar celor care sunt complet constienti. Tineti cont ca acest carbune activ poate reduce de asemenea absorbtia anumitor medicamente. Asadar, daca luati in prezent si alte medicamente, este cel mai bine sa consulti medicul inainte de administrarea de carbune medicinal.


Concluzie:

In esenta, carbunele activ sau medicinal este adesea utilizat in situatii de urgenta pentru a gestiona supradozele sau cazurile de intoxicatie. Exista, de asemenea, indicii ca ar putea contribui la scaderea colesterolului, ameliorarea simptomelor specifice sindromului de emanatie a mirosului de peste, imbunatatirea sanatatii rinichilor, precum si la diminuarea problemelor digestive precum gazele si diareea. Totusi, cercetarile care valideaza aceste efecte pozitive sunt fie foarte vechi, fie realizate pe esantioane restranse.
Daca urmati un tratament medicamentos, este important sa discutati cu medicul curant inainte de a utiliza carbune activat, deoarece acesta poate influenta efectul altor medicamente.


Mai jos ti-am pregatit gama noastra de produse cu continut de carbune activ. Cu noi ai Si ce trebuie si ce vrei!
#onestopshop #magazinulfamilieitale

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● healthline.com/nutrition/activated-charcoal#benefits
  • ● Activated charcoal: 8 uses and what the science says medicalnewstoday.com
  • ● Activated Charcoal: Uses and Risks webmd.com

 


Data ultimei actualizari: 13-05-2024

Gama noastra de produse cu Carbune activ

Vezi Politica confidentialitate date personale