Citicolina (ingrediente active)

citicolina, imbunatateste memoria, performanta unui creier ce este imbunatatit prin stimulare cu citicolina


 

Citicolina: beneficii si efecte adverse

 

 

Citicolina este un supliment ce contribuie in optimizarea functiilor cerebrale, inclusiv imbunatatirea memoriei si intarirea sanatatii sistemului nervos. Acest compus, prezent natural in creier, este valorizat pentru proprietatile sale neuroprotectoare, ajutand la protejarea si repararea celulelor nervoase. Explorati in continuare cee este citicolina dar si cum contribuie la mentinerea sanatatii neuronale pe termen lung, ajutand astfel la protejarea impotriva deteriorarii cognitive asociate cu imbatranirea.


Ce este Citicolina?

Citicolina, denumita si citidina 5'-difosfocolina sau CDP-colina, este un compus esential pentru functia neuronala, ce contribuie la formarea membranelor neuronale si recunoscut pentru efectele sale de protectie cerebrala. Aceasta ajuta la imbunatatirea metabolismului cerebral si la cresterea nivelurilor de neurotransmitatori. Ca supliment alimentar, citicolina este chimic identica cu forma sa naturala si este clasificata ca agent nootropic, utilizat pentru a imbunatati memoria si functia cognitiva.

 

Citicolina a fost investigata pentru tratamentul depresiei, schizofreniei, accidentului vascular cerebral, bolii Parkinson, leziunilor cerebrale si deficitelor cognitive (de exemplu, dementa usoara pana la moderata si boala Alzheimer, tulburari cerebrovasculare), precum si pentru efectele sale oftalmologice. Cu toate acestea, rezultatele studiilor clinice au fost inconsistente; prin urmare, Citicolina nu poate fi recomandata pentru nicio indicatie specifica.


Citicolina versus Colina

Desi citicolina si colina sunt ambele suplimente pentru sanatatea cerebrala, ele difera semnificativ. Citicolina se descompune in corp eliberand citidina si colina, care trec bariera hematoencefalica si contribuie cu efecte neuroprotectoare in sistemul nervos central. In contrast, suplimentele de colina furnizeaza direct colina, un nutrient esential pentru metabolismul grasimilor si sanatatea ficatului, dar care nu implica efectele complexe observate la citicolina.


Surse naturale de Citicolina

Pe langa suplimentele alimentare sa stii ca poti creste nivelurile de citicolina prin consumul de alimente bogate in citidina si colina. Citicolina este compusa din citidina si colina. Citidina se gaseste in carnea de animale, in special in organele interne.

Alimentele bogate in colina:
• Ficat de vita, prajit, 85 grame (356 mg per portie)
• Ou, fiert tare, 1 ou mare (147 mg per portie)
• Muschiul superior de vita, doar partea slaba, fript, 85 grame (117 mg per portie)
• Piept de pui, copt, 85 grame (72 mg per portie)
• Carne de vita, tocata, 93% carne slaba, prajita, 85 grame (72 mg per portie)
• Peste, cod, Atlantic, gatit, la cuptor, 85 grame (71 mg per portie)
• Fasole, boabe de rinichi, la conserva, jumatate de cana (45 mg per portie)
• Quinoa, gatita, 1 cana (43 mg per portie)
• Varza de Bruxelles, fiarta, jumatate de cana (32 mg per portie)
• Broccoli, tocat, fiert, scurs, jumatate de cana (31 mg per portie)


Beneficii Citicolina

Ca supliment alimentar, citicolina este utilizata pentru contributia sala imbunatatirea performantei cerebrale. Desi unele cercetari au fost promitatoare, rezultatele in general au fost mixte. 
Insa multe studii au gasit dovezi care sugereaza ca Citicolina poate contribui la imbunatatirea memoriei si functiei cerebrale.

Un studiu din 2021 cu 100 de participanti a constatat ca suplimentele alimentare cu Citicolina au contribuit la imbunatatitirea memoriei generale la adultii mai in varsta cu deteriorare a memoriei legata de varsta. O recenzie din 2023 a observat de asemenea ca citicolina este benefica pentru functia memoriei la adultii mai in varsta. O recenzie din 2022 a peste 800 de studii despre citicolina a concluzionat ca poate contribui la imbunatatirea memoriei si atentiei la persoanele sanatoase in general si la persoanele cu dementa vasculara.
In plus, un studiu din 2008 sugereaza ca suplimentele de citicolina cresc utilizarea energiei si rezervele de energie in creier. Cu toate acestea, unele dintre aceste studii au fost efectuate in laborator si majoritatea studiilor pe oameni au utilizat dimensiuni mici ale esantionului. Este necesara mai multa cercetare pentru a explora beneficiile potentiale ale citicolinei pentru functia cerebrala si memorie.

Doza recomandata:
Daca luati citicolina ca supliment alimentar, doza recomandata este de 500 mg zilnic, si este crucial sa nu depasiti aceasta cantitate. In tratamentul medical al anumitor afectiuni, dozele pot varia intre 500 si 2000 mg pe zi, cu perioade de tratament cuprinse intre 3 si 12 saptamani, in functie de conditia specifica. Este esential sa consultati un medic inainte de a incepe suplimentarea cu citicolina pentru a stabili o doza corecta si durata adecvata de tratament, luand in considerare sanatatea generala si interactiunile cu alte medicamente.


Efectele secundare ale Citicolinei 

Simptomele cum ar fi durerile de cap, greata, durerile stomacale, diareea, constipatia si nelinistea pot fi relevante in contextul utilizarii citicolinei. Studiile arata ca citicolina poate interactiona cu levodopa, un tratament pentru Parkinson. Consultati medicul inainte de a incepe suplimentarea cu citicolina pentru a discuta despre efecte secundare si interactiunile medicamentoase posibile. Este indicat ca femeile gravide sau care alapteaza sa evite citicolina, deoarece siguranta acesteia pentru aceste categorii nu este verificata.


Concluzie:

In concluzie, citicolina este un compus natural cu rol neuroprotector, recomandat pentru contributia sa asupra imbunatatirii memoriei si a functiilor cognitive, in special la adultii in varsta. Studiile existente sustin intr-o anumita masura beneficiile acesteia, dar cercetarile suplimentare sunt necesare pentru o confirmare completa. Este vital sa consultati un medic inainte de utilizare pentru a determina dozajul corect si pentru a evita interactiunile medicamentoase. Aceasta abordare asigura utilizarea sigura si eficienta a citicolinei ca supliment alimentar.


Mai jos ti-am pregatit gama noastra de produse cu continut de citicolina. Cu noi ai Si ce trebuie si ce vrei!
#onestopshop #magazinulfamilieitale

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● verywellhealth.com/the-cognitive-benefits-of-citicoline-7853300
  • ● healthline.com/health/citicoline#dosage-and-duration

 


Data ultimei actualizari: 13-05-2024

Gama noastra de produse din categoria: Citicolina

Vezi Politica confidentialitate date personale