Crom (ingrediente active)

Cromul este un oligoelement implicat in foarte multe procese metabolice, insa studiile efectuate pana in acest moment nu au concluzionat pe deplin rolul cromului in organismul uman.

 

 

 

 

Cromul - beneficii si doza minima recomandata

 

 

 

 

Cromul se pare ca ajuta la descompunerea si absorbtia carbohidratilor, grasimilor si proteinelor. Iar pe langa acest rol important, cromul sustine si transportul glucozei din fluxul sanguin pana la nivelul membranelor celulare.


Ce trebuie sa stii despre Crom

Cromul este un mineral de care organismul uman are nevoie in cantitati foarte mici pentru a putea functiona in parametrii normali. Suplimentele de crom ar putea contribui la imbunatatirea masei musculara, pierderea in greutate si controlul glucozei, dar cercetarile sunt departe de a fi finalizate in acest sens.Beneficiile Cromului

Cromul poate indeplini rolul de a controla zaharul din sange in cazul diabetului, de a controla greutatea si de a creste masa musculara. Dar asa cum mentionam si mai devreme, cercetarile care sustin aceste utilizari nu sunt sustinute pe deplin.

Suplimentele de crom au fost studiate si pentru efectele lor asupra colesterolului. Cu toate acestea, rezultatele studiilor au fost fie contradictorii, fie neconcludente.

Suplimentele de crom ar putea contribui si la cresterea masei musculara sau la pierderea in greutate. Dar si in acest caz, sunt studii referitoare la crom care sustin aceste beneficii, iar altele nu.

Surse naturale de Crom

Majoritatea oamenilor primesc suficient crom din alimente, insa in anumite cazuri se poate apela si la suplimentele alimentare.
Alimentele care sunt surse bune de crom includ: broccoli, cartofi, fasole verde, cereale integrale, carne de vita si pasare, mere, banane, suc de struguri, lapte si produse lactate.


De retinut ca
:
Broccoli: 1 cana contine 22 mcg crom,
Suc de struguri: 1 cana contine 8 mcg crom,
Briosa englezeasca: o briosa din grau integral: contine 4 mcg crom,
Cartofi piure: 1 cana contine 3 mcg crom,
Fasole verde: 1 cana contine 2 mcg crom,

 Doza optima de Crom

Nu exista o doza alimentara recomandata (DZR) pentru crom dar exista o cantitate minima de crom ce trebuie asigurata organismului pentru a functiona in parametri normali.

FNB (Food and Nutrition Board of the National Academies of Sciences) a concluzionat ca nu au fost raportate efecte adverse determinate de aporturile mari de crom din alimente sau suplimente, asa ca nu a fost stabilita o doza maxima pentru crom. Cu toate acestea, FNB a remarcat ca se poate justifica prudenta, deoarece datele sunt limitate si ca aporturile mari de crom ar putea avea efecte adverse. FNB a subliniat de asemenea, ca persoanele cu boli renale si hepatice ar putea fi susceptibile la efectele adverse ale aportului mare de crom.

Conform rapoartelor privind cazurile izolate, suplimentele de crom pot cauza: pierdere in greutate, anemie, trombocitopenie, disfunctie hepatica, insuficienta renala, rabdomioliza, dermatita si hipoglicemie. Varsta Barbati Femei
Copii
0-6 luni     0.2 mcg
7–12 luni     5.5 mcg
1-3 ani     11 mcg
4-8 ani     15 mcg
9-13 ani 25 mcg 21 mcg  
14-18 ani 35 mcg 24 mcg  
19-50 ani 35 mcg 25 mcg  
51+ 30 mcg 20 mcg  
Femei insarcinate 14-18 ani/lactatie - 29 mcg/44 mcg -
Femei insarcinate 19-50 ani/lactatie - 30 mcg/45 mcg -
Doza zilnica recomandata de Crom exprimata in mcg /Sursa: Food and Nutrition Board (FNB) of the National Academies of Sciences

 

Modul exact in care cromul este benefic pentru organism ramane inca neclar, iar rapoartele despre deficienta la oameni sunt rare. Potential, o deficienta ar putea avea legatura cu unele probleme de sanatate. Acestea pot include: scaderea tolerantei la glucoza, ceea ce duce la un control redus al zaharului din sange la persoanele cu diabet zaharat de tip 2, control mai putin eficient al colesterolului, ceea ce duce la o sansa mai mare de ateroscleroza.
Cu toate acestea, exista putine dovezi care sa confirme fie beneficiile cromului, fie daunele pe care le-ar putea produce o deficienta.

Femeile insarcinate si care alapteaza nu trebuie sa ia suplimente de crom, iar pentru copii este indicat sa se consulte un medic. Recomandarea specialistilor este ca nimeni nu trebuie sa depaseasca doza de 200 mcg/zi fara sfatul medicului.
Efecte adverse

Cromul pare sa aiba putine efecte secundare dar au existat si cateva raportari in acest sens: batai neregulate, ocazionale ale inimii, tulburari de somn, dureri de cap, modificari ale dispozitiei si reactii alergice. Cromul poate creste riscul de afectare a rinichilor sau ficatului. Daca aveti boli de rinichi sau de ficat, nu luati crom fara a discuta mai intai cu medicul.Interactiuni posibile cu alte medicamente

Deoarece cromul poate afecta nivelul zaharului din sange, este esential ca oricine ia medicamente pentru diabet, cum ar fi insulina, sa foloseasca cromul numai dupa sfatul medicului. Cromul poate interactiona, de asemenea, cu medicamente precum: antiacidele, corticosteroizii, beta-blocantele, insulina, medicamentele tiroidiene si analgezicele AINS. Aceste interactiuni pot face ca absorbtia cromului sa fie redusa sau sa amplifice efectele celuilalt medicament.

Utilizarea suplimentelor ar trebui tratata sub aspect particular si verificata de un profesionist din domeniul sanatatii, cum ar fi un dietetician, farmacist sau medic. Niciun supliment nu este destinat sa trateze, sa vindece sau sa previna vreo boala.
Suplimentele alimentare nu inlocuiesc un mod de viata sanatos si o dieta echilibrata. Cititi cu atentie prospectul si informatiile de pe ambalajul produsului.


Mai jos ti-am pregatit gama noastra de produse cu continut de Crom. Pentru alegeri potrivite si griji mai putine!

 


 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● Chromium benefits-verywellhealth.com
  • ● Supplement guide chromium-webmd.com
  • ● Chromium-medicalnewstoday.co
  • ● Chromium Health Professional-ods.od.nih.gov

 


Data ultimei actualizari: 22-02-2023

Gama de produse cu continut de Crom

Vezi Politica confidentialitate date personale