Fluor (ingrediente active)

 

Fluorul din pasta de dinti

 

Ce este Fluorul

Fluorul este un ingredient de seama pentru majoritatea pastelor de dinti dar si pentru tratarea apei potabile. Iar din punct de vedere chimic este un mineral ce se gaseste in mod natural in sol, apa sau alimente, dar numai in combinatii cu alte minerale.

Fluorul este extrem de important pentru cresterea si dezvoltarea structurii osoase la copii si pentru sanatatea cavitatii bucale, cu precadere asupra dintilor.

Importanta Fluorului

In fiecare zi in urma unei mese, in cavitatea bucala se desfasoara o serie de reactii chimice instrumentate de bacteriile existente fata de resturile de mancare. Ceea ce rezulta in urma reactiilor sunt acizii, care nu fac altceva decat sa reduca pH-ul din cavitatea bucala (saliva) si sa inceapa degradarea smaltului dintilor. In aceasta situtie de degradare intervine Fluorul, care ajuta la reducerea bacteriilor existente in placa dentara si contribuie la remineralizarea smaltului .

Fluorul este sigur si nu are urmari asupra sanatatii, daca este folosit corespunzator si nu se depasesc dozele normale varstei.

Insa atunci cand situatia scapa de sub control, poate aparea afectiunea numita fluoroza dentara. In acest caz pe smaltul dintilor pot aparea pete sau dungi de decolorarea, aspect ce afecteaza sanatatea dintilor. Aceasta afectiune presupune o lipsa permanenta a mineralelor de la nivelul smaltului cu cresterea porozitatii dintelui. Iar in timpul formarii dintelui, un aport excesiv de fluor va impiedica procesul de mineralizare favorizand in schimb o retentie mai mare de proteine in smalt.

O mare atentie trebuie acordata sugarilor si copiilor care in primii 6 ani de viata nu trebuie sa consume apa ce prezinta un grad ridicat de fluorizare.

O alta afectiune generata de excesul de fluor este fluoroza scheletica, in acest caz sunt afectate oasele si articulatiile. Oasele isi pierd elasticitatea, este provocata durerea si creste riscul de fractura. Pe langa problemele mai sus mentionate, cantitatile crescute de fluor in organism sunt responsabile si de modificari ale glandei tiroide si de aparitia gingivitei urmata de parodontita, caz in care baza si radacina dintilor este dezvelita si supusa riscului de aparitie a cariilor.

Este o certitudine ca fluorul contribuie la sanatatea smaltului dintilor prin mineralizare insa consumul produselor ce-l contin trebuie facut cu responsabilitate, mai ales atunci cand este adus in discutie cazul copiilor. Iar daca alegerea pentru cel mic a unei paste de dinti cu fluor ti se pare o misiune dificila, cel mai bine este sa porti o discutie cu un medic pedodont. Mai jos ti-am pregatit o selectie de produse pentru igiena orala ce au in compozitie continut de fluor.

 

 

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!


 

 

 

 

  • ● https://www.healthline.com/health/what-is-fluoride/
  • ●https://www.mouthhealthy.org/en/az-topics/f/fluoride/
  • ●https://www.webmd.com/oral-health/guide/fluoride-treatment/

 


Data ultimei actualizari: 14-06-2022

Produse care contin Fluor

Vezi Politica confidentialitate date personale