Ginkgo Biloba (ingrediente active)

Arborele de Ginkgo este considerat a fi unul dintre cei mai vechi arbori vii, datand de peste 200 de milioane de ani. Este originar din China, Japonia si Coreea, dar acum este cultivat si in Europa si Statele Unite. Se pare ca poate contribui la imbunatatirea circulatiei sangelui si ar putea contribui si ca un antioxidant pentru a incetini degradarile ce pot avea loc la nivelul sistemului nervos central.

 

 

 

Ginkgo biloba - beneficii si contraindicatii

 Majoritatea produselor cu continut de Ginkgo Biloba sunt facute cu extract preparat din frunzele sale in forma de evantai. Se crede ca cele mai importante componente din ginkgo sunt flavonoidele, care au calitati antioxidante puternice si terpenoidele, care contribuie la imbunatatirea circulatiei prin dilatarea vaselor de sange. 
In acest articol, vom discuta despre ce este Ginkgo biloba, cum functioneaza, ce beneficii si riscuri are si cum trebuie administrat corect. 


Mod de prezentare si actiune Ginkgo Biloba

Ginkgo este disponibil in mod obisnuit sub forma de tablete orale, extract, capsula sau ceai. Nu este recomandat consumul semintelor de ginkgo crude sau prajite, care pot fi otravitoare. Ginkgo biloba actioneaza prin mai multe mecanisme posibile, dintre care cele mai importante sunt:

● Contribuie la cresterea fluxului sanguin la nivelul creierului si al altor organe prin dilatarea vaselor de sange si reducerea vascozitatii sangelui.

● Contribuie la combaterea efectelor nocive ale radicalilor liberi prin neutralizarea lor sub actiunea antioxidantilor.

● Contribuie la modularea activitatii neurotransmitatorilor (substante chimice care transmit semnale intre celulele nervoase) implicati in memoria, atentia si starea de spirit.

● Contribuie la influentarea expresiei genice (procesul prin care informatia din ADN este transmisa celulelor) legate de imbatranirea celulara si protectia neuronala.


Beneficii Ginkgo Biloba

Ginkgo contine antioxidanti puternici, care lupta impotriva efectelor daunatoare ale radicalilor liberi.

 Ginkgo contribuie la reducerea inflamatiei cauzata de diferite afectiuni.

 Ginkgo poate contribui la cresterea fluxului de sange prin promovarea dilatatiei vaselor de sange.

Unele cercetari releva faptul ca poate contribui si la reducerea simptomelor legate de tulburarile de stare sau afective.

Unele cercetari arata ca Ginkgo poate contribui la imbunatatirea performantei mentale la persoanele sanatoase.

Datorita capacitatii sale de a creste fluxul sanguin si de a reduce inflamatia, Ginkgo poate contribui eficient in ameliorarea durerilor de cap.

Ginkgo poate contribui la ameliorarea simptomele asociate cu problemele respiratorii datorita proprietatilor sale antiinflamatorii.


Doza recomandata de Ginkgo Biloba

Ginkgo biloba este disponibil comercial in urmatoarele forme: capsule, tablete, extracte lichide, frunze uscate/ceai.

Una dintre limitarile studiilor privind Ginkgo este ca nu s-au folosit doze standardizate.  Cu toate acestea, cea mai mare parte a dovezilor pare sa sustina siguranta luarii unei doze de 120-160 mg impartite pe parcursul unei zile. Nu exista insa o doza maxima clar definita, dar este intelept sa se inceapa cu o doza mai mica, care sa creasca progresiv pentru a se asigura o buna toleranta la Ginko. Majoritatea cercetarilor nu au evaluat doze mai mari de 500 mg pe zi. Important de retinut este faptul ca efectele se vor observa dupa cateva saptamani de la administrare.

Ginkgo vine in diferite forme de prezentare si pare sa fie cel mai eficient atunci cand este luat in mai multe doze pe parcursul zilei, care totalizeaza 120-160 mg.


Precautii

Conform studiilor existente se pare ca Ginko Biloba pare sa fie sigur in cantitati moderate, insa cercetarile nu sustin utilizarea suplimentului in:

● Sarcina: Ginkgo este posibil nesigur atunci cand este administrat pe cale orala in timpul sarcinii.

● Alaptarea: Nu exista suficiente informatii pentru a sti daca Ginkgo este sigur de utilizat in timpul alaptarii.

● Copii: Extractul de frunze de Ginkgo este posibil sigur atunci cand este administrat pe cale orala pentru o perioada scurta de timp. Nu lasati copiii sa manance seminte de Ginkgo.

● Tulburari de sangerare: Ginkgo poate agrava tulburarile de sangerare.

● Diabet: Ginkgo poate interfera cu gestionarea diabetului.

● Convulsii: Ginkgo poate provoca convulsii.

● Deficienta enzimei glucozo-6-fosfat dehidrogenaza (G6PD): Ginkgo poate provoca anemie severa la persoanele care au deficit de enzima G6PD.

● Infertilitate: Utilizarea de Ginkgo poate interfera cu fertilitatea.

● Chirurgie: Ginkgo poate incetini coagularea sangelui


Interactiuni cu alte medicamente

Ginkgo are potentialul de a interactiona nefavorabil cu anumite medicamente. Unele interactiuni ar putea creste riscul de sangerare.

● Diluanti ai sangelui (warfarina, aspirina), 
● Antidepresive (Prozac, Zoloft),
● Ginkgo in combinatie cu ibuprofen poate sa creasca riscul de sangerare.


Concluzie:

Ginkgo biloba are proprietati antiinflamatorii si antioxidante si poate contribui la imbunatatirea circulatiei sanguine.
Desi Ginkgo a fost folosit de secole, nu se intelege complet cum functioneaza. O mare parte din cercetarile disponibile sunt inconsistente sau neconcludente de aceea trebuie o oarecare rezerva in administrarea de  suplimente pe baza de Ginko Biloba. Ginkgo poate duce la complicatii grave de sanatate daca sunteti alergic sau luati anumite medicamente cu care poate interfera. Daca te gandesti sa incluzi Ginkgo in regimul tau alimentar, consulta mai intai un medic.

Mai jos ti-am pregatit gama noastra de produse cu continut de Ginkgo Biloba. Pentru alegeri potrivite si griji mai putine!

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● www.mayoclinic.org/drugs-supplements-ginkgo
  • ● healthline.com/nutrition/ginkgo-biloba-benefits
  • ● webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono
  •  

 


Data ultimei actualizari: 22-04-2023

Gama noastra de produse cu continut de Ginkgo Biloba

Vezi Politica confidentialitate date personale