Guma Xantan (ingrediente active)

caolin

Guma xantan este un aditiv alimentar folosit ca agent de ingrosare sau de stabilizare. Desi are beneficii pentru sanatate, consumul excesiv poate cauza probleme digestive. Poate parea surprinzator insa, intre lipiciul pentru tapet si dressingul de salata exista ceva in comun. Oare ce?

 

 

 

 Guma Xantan: Beneficii, Utilizari si Efecte adverse

 

 

Cu siguranta ai auzit vorbindu-se despre guma xantan sau probabil ai descoperit-o in lista de ingrediente a alimentelor favorite si ai vrea sa afli mai multe despre rolul ei si daca prezinta ceva efecte adverse asupra organismului uman. Ei bine, in acest articol vei putea gasi raspunsul unor intrebari precum: ce este guma xantan, ce rol are si ce beneficii potentiale poate avea asupra sanatatii.


Ce este Guma Xantan

Guma xantan este un aditiv alimentar popular, adesea utilizat ca si agent de ingrosare sau stabilizator pentru alimente. Procesul de obtinere a gumei xantan incepe prin fermentarea zaharului cu ajutorul bacteriei Xanthomonas campestris. Aceasta bacterie poate infecta diverse plante crucifere, precum varza, conopida si varza de Bruxelles, provocand boli cum ar fi putregaiul negru si ofilirea bacteriana. Insa in timpul fermentatiei, zaharul devine o substanta asemanatoare unui bulion sau gel, care se solidifica prin adaugarea unui alcool. Apoi, este uscata si transformata in pulbere.
Producatorii obtin guma xantan prin extragerea bacteriilor dintr-o gama variata de plante. Este important de mentionat ca produsul finit nu contine bacterii viabile, astfel ca nu exista niciun risc de infectie asociat cu utilizarea acestei gume xantan.
Atunci cand pulberea de guma xantan este adaugata peste un lichid, ea se dizolva rapid si formeaza o solutie vascoasa si stabila. Aceasta caracteristica o face un excelent agent de ingrosare, emulsionare si stabilizare pentru multe produse alimentare.
Descoperita de cercetatori in 1963, guma xantan a fost supusa unor ample cercetari si s-a dovedit a fi sigura pentru consum. De aceea, FDA (Food and Drug Administration) a aprobat-o ca aditiv alimentar si nu a impus limite privind cantitatea de guma xantan pe care o poate contine un produs alimentar.
Guma xantan (E415) este un aditiv alimentar autorizat si clasificat in „alti aditivi decat colorantii si indulcitorii” si de catre Comisia Europeana. Acesta este utilizat in mod obisnuit ca agent de ingrosare, stabilizator si emulgator in produse alimentare, cum ar fi sosuri, dressinguri, deserturi, bauturi si multe altele. In ceea ce priveste aprobarea sa in Uniunea Europeana, guma xantan a fost aprobata pentru utilizare in alimente in UE prin Regulamentul (UE) nr. 231/2012 al Comisiei.
Chiar daca este produsa in laborator, guma xantan este, in esenta, o fibra solubila. Aceasta inseamna ca organismul uman nu poate sa o descompuna in componente mai mici. In schimb, guma xantan absoarbe apa si se transforma intr-o substanta de tip gel in sistemul digestiv, incetinind astfel procesul de digestie. De aceea, guma xantan nu furnizeaza calorii sau nutrienti organismului.


Utilizari pentru Guma Xantan

Guma xantan se gaseste in produse alimentare, produse de ingrijire personala si produse industriale.

● Pentru produsele Alimentare

Guma xantan poate imbunatati textura, consistenta, gustul, durata de conservare si aspectul multor alimente. De asemenea, stabilizeaza alimentele, ajutand anumite alimente sa reziste la diferite temperaturi si niveluri de pH. In plus, previne separarea alimentelor si le permite sa curga usor din recipiente. Este folosita frecvent in bucataria fara gluten, deoarece poate oferi elasticitate si aerare produsului similara cu cea oferita de gluten in produsele de patiserie traditionale.
Iata cateva alimente comune care contin guma xantan: dressinguri pentru salate, produse de patiserie, sucuri de fructe, supe, inghetate, sosuri, siropuri, produse fara gluten, alimente cu continut scazut de grasimi.

● Produse de Ingrijire Personala
Guma xantan se gaseste si in multe produse de ingrijire personala si cosmetice. Permite acestor produse sa fie mai groase, dar totusi sa curga usor din recipiente. De asemenea, permite particulelor solide sa fie in suspensii lichide. Iata cateva produse comune care contin guma xantan: Pasta de dinti, Creme, Lotiuni, Sampoane

● Produse Industriale
Guma xantan este folosita in multe produse industriale datorita capacitatii sale de a rezista la diferite temperaturi si niveluri de pH, de a se lipi de suprafete si de a ingrosa lichidele, mentinand in acelasi timp un flux bun. Produse industriale comune care contin guma xantan includ: fungicide, erbicide si insecticide, produse pentru curatarea gresiei, rosturilor, cuptorului si toaletei, vopsele, lichide utilizate in forajul de petrol, adezivi precum lipiciul pentru tapet.


Beneficii pentru Sanatate Guma Xantan

Guma xantan a fost asociata si cu multe posibile beneficii pentru sanatate, desi aceste beneficii sunt putin probabile sa apara fara a lua suplimente. Iata cateva beneficii potentiale pentru sanatate ale gumei xantan:

● Poate contribui la reducerea colesterolului.
● Poate contribui la pierderea in greutate.
● Poate contribui la imbunatatirea tranzitului intestinal
Ingroasa lichidele: poate fi folosita pentru a ingrosa lichidele pentru cei care au dificultati in inghitire, cum ar fi adultii mai in varsta sau persoanele cu tulburari neurologice.


Precautii si Efecte Secundare

Guma Xantan poate cauza probleme digestive
Pentru majoritatea oamenilor, singurul posibil efect secundar negativ al gumei xantan pare sa fie o problema digestiva. Multe studii de laborator au aratat ca dozele mari pot creste frecventa scaunelor si pot provoca scaune moi. Desi guma xantan este sigura pentru majoritatea oamenilor, exista cateva categorii de persoane care ar trebui sa o evite.

1 Persoane cu Alergii Severe la Grau, Porumb, Soia sau Produse lactate
. Guma xantan este derivata din zahar, iar acest zahar poate proveni din multe surse diferite, inclusiv grau, porumb, soia si produse lactate. Persoanele cunoscute cu alergii severe la aceste produse ar trebui sa evite alimentele care contin guma xantan, sau daca pot determina sursa gumei xantan inainte de consum.

2 Nou-Nascutii Prematuri
"Simply Thick," este un aditiv pentru ingrosare pe baza de guma xantan, si care a fost adaugat la unele formule de lapte si care poate provoca probleme digestive micutilor nascuti prematur.

3 Persoane care iau anumite medicamente sau se pregatesc pentru chirurgie
Guma xantan poate scadea nivelurile de zahar din sange. Acest aspect poate fi periculos pentru persoanele care iau anumite medicamente pentru diabet deoarece pot provoca scaderea zaharului din sange. De asemenea, poate fi periculos pentru persoanele care se pregatesc pentru o interventie chirurgicala in scurt timp. 

Cu toate aceste mentiuni, pentru majoritatea oamenilor, consumul de alimente care contin guma xantan pare sa fie complet sigur. Desi multe alimente o contin, guma xantan reprezinta doar aproximativ 0,05-0,3% dintr-un produs alimentar. In plus, o persoana obisnuita consuma mai putin de 1 gram de guma xantan pe zi. S-a demonstrat ca si cantitatile care sunt de 20 de ori mai mari decat doza obisnuita nu reprezinta un pericol.
De fapt, Comitetul Mixt Expert pentru Aditivi Alimentari i-a atribuit o doza zilnica acceptabila de "nespecificata." Aceasta atribuire se face atunci cand aditivii alimentari au o toxicitate foarte mica si nivelurile din alimente sunt atat de mici incat nu prezinta un pericol pentru sanatate.
Asadar, chiar daca vei consuma multe alimente care contin guma xantan, aportul este atat de mic incat este putin probabil sa experimentezi beneficii sau efecte secundare negative.


 Inlocuitori potentiali pentru Guma Xantan

Exista cateva alternative la guma xantan care pot ingrosa alimentele si asigura o textura uniforma:
● Fibra de psyllium functioneaza bine ca agent de legare si adauga fibre alimentelor.
● Semintele de chia absorb apa si fac alimentele mai gelatinoase.
● Gelatina ajuta la hidratarea alimentelor si mentine o consistenta uniforma.
● Agar este o alternativa vegana a gelatinei.
● Semintele de in macinate pot lega alimentele si promova o textura mai uniforma.
● Amidonul de cartofi, arrowroot sau amidon de porumb pot, de asemenea, imbunatati textura, grosimea si alte proprietati ale alimentelor reci sau coapte.


Concluzie:

Guma xantan este un aditiv popular folosit pentru a ingrosa si stabiliza diverse produse. Este prezenta in multe alimente si produse si pare sa fie sigura pentru majoritatea persoanelor.
Desi exista multe studii care au confirmat siguranta gumei xantan in alimente, putine cercetari au investigat efectele utilizarii sale ca supliment alimentar. Pana la noi cercetari, poti consuma cu incredere alimentele care contin guma xantan, deoarece nu par sa aiba efecte negative semnificative asupra sanatatii, cel putin in cantitati moderate.


Mai jos ti-am pregatit gama noastra de produse cu continut de Guma Xantan. Cu noi ai Si ce trebuie si ce vrei!
#onestopshop #magazinulfamilieitale

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● www.healthline.com/nutrition/xanthan-gum
  •  medicalnewstoday.com/articles/320272#what-is-xanthan-gum-used-for
  •  webmd.com/vitamins-and-supplements/xanthan-gum-uses-and-risks

Data ultimei actualizari: 27-10-2023

Gama noastra de produse cu Guma Xantan

Vezi Politica confidentialitate date personale