Rhodiola (ingrediente active)

Rhodiola (Rhodiola rosea) cunoscuta si sub numele de radacina de aur sau radacina arctica este o planta care creste in zonele reci din Europa si Asia. Radacina sa are o lunga istorie de utilizare in medicina traditionala.

 

 

 

Rhodiola Beneficii si Contraindicatii

 

 

 

 

Rhodiola este considerata un adaptogen. Adaptogenii sunt o clasa de substante provenite din surse naturale despre care se crede ca pot contribui la sporirea rezistentei organismului la factorii de stres fizici, de mediu si emotionali. 
Extractul de Rhodiola contine substante active, cum ar fi salidrosidele si rozavinele, care au proprietati adaptogene, antiinflamatorii si antioxidante. Asadar, extractul de Rhodiola pare sa aiba o contributie la imbunatatirea capacitatii de adapatare la stres si a performantei mentale si fizice.
 


Ce contine radacina de Rhodiola

Radacina de rhodiola contine: polifenoli, flavonoide, proantocianidinele, tirozolul si alcoolul cinamil, precum si glicozidele, acizii organici, uleiurile esentiale, zaharurile, grasimile, alcoolii si proteinele. 
Rosavin (cum ar fi rosavin, rosarin, rodionin, rhodiosin si colofoniu), alcoolul cinamil, salidrozida si tirozolul sunt componentele principale ale plantelor Rhodiola.


Beneficiile Rhodiola
 Contribuie la reducerea stresului si a anxietatii: extractul de Rhodiola ar putea ajuta la reducerea nivelului de stres si de anxietate, prin cresterea capacitatii de adaptare a corpului la factorii de stres.

Contribuie la imbunatatirea starii de spirit: extractul de Rhodiola poate contribui la ameliorarea starii de spirit prin reducerea simptomelor depresive si a oboselii mentale.

Contribuie la cresterea performantei fizice: extractul de Rhodiola poate contribui la imbunatatirea performantei fizice prin cresterea capacitatii corpului de a rezista la oboseala si de a imbunatati oxigenarea celulelor.

Contribuie la cresterea performantei cognitive: extractul de Rhodiola poate contribui la imbunatatirea functiei cognitive, prin imbunatatirea memoriei, atentiei si a capacitatii de concentrare.

 

 


Doza recomandata Rhodiola:

Doza recomandata de extract de Rhodiola poate varia in functie de produs si de concentratia substantelor active. In general, doza recomandata este intre 100 si 600 mg pe zi, impartita in 2-3 doze, administrarea se face pe cale orala, zilnic timp de pana la 12 saptamani.

 


Rhodiola Contraindicatii si Efecte adverse: 

Extractul de Rhodiola este considerat sigur pentru majoritatea oamenilor, insa pot exista unele contraindicatii in cazul anumitor conditii de sanatate sau alergii la plante din aceeasi familie, cum ar fi cele din familia Rozaceelor.
Daca exista probleme de sanatate stiute, inainte de a utiliza extractul de Rhodiola, este recomandat sa discuti cu medicul de familie sau farmacistul.


Efectele secundare ale Rhodiola rosea

In general, efectele secundare sunt rare si usoare pana la moderate. Acestea pot include: dificultate la somn, ameteala, somnolenta, gura uscata sau productie excesiva de saliva, durere de cap, stomac deranjat.
Precautii:

Sarcina si alaptarea:
Nu exista suficiente informatii fiabile pentru a sti daca Rhodiola este sigura de utilizat in timpul sarcinii sau alaptarii.

Boli autoimune:
Rhodiola ar putea stimula sistemul imunitar. Acest lucru ar putea agrava bolile autoimune, precum ar fi scleroza multipla (SM), artrita reumatoida (RA) si altele.


Interactiune cu alte medicamente

Rhodiola poate scadea nivelul zaharului din sange. Utilizarea extractului de Rhodiola impreuna cu medicamentele pentru diabet ar putea duce la scadereaa zaharului din sange. Monitorizati-va indeaproape glicemia.

Rhodiola poate scadea tensiunea arteriala. Utilizarea extractului de Rhodiola impreuna cu medicamentele care scad tensiunea arteriala ar putea duce la o scadere a tensiunii arteriale. Monitorizati-va indeaproape tensiunea arteriala.

Extractul de Rhodiola poate creste activitatea sistemului imunitar. Unele medicamente, cum ar fi cele utilizate dupa un transplant, scad activitatea sistemului imunitar. Utilizarea rodiolei impreuna cu aceste medicamente ar putea reduce efectele acestor medicamente.

 


Concluzie

Rhodiola rosea are o lunga traditie de a fi folosita in consumul uman prin prisma faptului ca ar putea contribui la cresterea rezistentei fizice, a concentrarii si a bunastarii mentale.
Ca si in cazul oricarui supliment, este indicat ca inainte de a incepe administrarea suplimentelor pe baza de extract de Rhodiola sa consulti un medic sau un farmacist.

Mai jos ti-am pregatit gama noastra de produse cu extract de Rhodiola. Pentru alegeri potrivite si griji mai putine!


 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-883/rhodiola
  • ● www.medicalnewstoday.com/articles/319619
  • ● www.healthline.com/nutrition/rhodiola-rosea
  • ● www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1021949815000563

 


Data ultimei actualizari: 07-04-2023

Produse care contin Rhodiola

Vezi Politica confidentialitate date personale