Primul trimestru de sarcina: schimbari si controale specifice (totul despre sarcina)

Schimbarile pe care le simte o mama pe durata sarcinii se simt inca de la primul trimestru. Descopera care sunt, dar si controalele specifice perioadei. Primele semne care iti arata ca esti insarcinata, vin cu sentimente coplesitoare, de la fericire, emotie, pana la grijile aferente acestei perioade.

 

 

 

 

Primul trimestru de sarcina: schimbarile si controalele specifice perioadei

 

 

 

 

Asadar dupa testul de sarcina efectuat corect acasa, iar mai apoi primul control prenatal, unde afli cu exactitate ca vei fi mamica, urmeaza alte controale, dar si o serie de schimbari accelerate specifice. 

Pentru a nu te simti coplesita de toate modificarile aparute, iti vom povesti ce inseamna primul trimestru de sarcina si ce schimbari aduce, dar si controalele la care trebuie sa te programezi.

 

 Schimbarile prin care trece corpul in primul trimestru de sarcina


Primul trimestru de sarcina are o evolutie rapida, iar transformarile sunt majore.
Desi unele dintre ele sunt general valabile, cum ar fi lipsa menstruatiei, altele s-ar putea sa nu fie simtite cu aceeasi intensitate de fiecare gravida.


Daca tocmai ai aflat ca vei deveni mama, atunci cu siguranta emotiile te coplesesc din toate partile. Este important sa ai parte de sustinere in aceasta perioada, pentru o sarcina fara griji. Este important sa te programezi pentru o vizita la medicul ginecolog din timp, pentru siguranta maxima inca din primul trimestru. 

 

In ceea ce priveste schimbarile pe care le vei observa, in mare parte sunt urmatoarele:

   Greturile.
Ele sunt cunoscute ca fiind „greturi matinale”, adica apar la primele ore ale diminetii. Insa, pot aparea chiar si in mijlocul zilei sau seara. Incep dupa a treia saptamana de sarcina si sunt cauzate de cresterea rapida a concentratiei de estrogen si progesteron. Altfel spus, stomacul elimina mai lent alimentele. 

   Oboseala.
O alta consecinta a cresterii nivelului de progesteron, o reprezinta oboseala fiind, de altfel, si un simptom frecvent in primele saptamani de sarcina. De asemenea, scaderea nivelului de glucoza in sange sau tensiunea arteriala scazuta sunt factori care instaleaza oboseala in primul trimestru de sarcina. Odihneste-te cat mai mult si nu te stresa pentru ca nu mai poti face unele lucruri obisnuite intr-un timp scurt. Este normal si firesc sa fii lipsita de energie in primele saptamani. 

   Sanii sensibili.
Modificarile sanilor sunt un prim indiciu care iti arata ca vei deveni mamica. Chiar din a doua saptamana de sarcina, sanii devin mai sensibili si o sa ii simti mai grei, fiindca isi maresc si volumul. 

   Urinarile frecvente.
Un alt simptom care iti poate provoca un disconfort mai mare, este nevoia de a urina mai des, in special noaptea. Este o cauza a presiunii simtite de vezica urinara, pentru ca uterul se mareste progresiv. Cand stranuti sau tusesti, s-ar putea sa pierzi urina, ceea ce este un lucru firesc. Indicat este sa folosesti absorbante zilnice, ca totul sa fie sub control. Pentru a evita infectiile urinare, trebuie sa mergi la toaleta de fiecare data cand simti nevoia, chiar daca se poate intampla si de patru ori intr-o ora. 

   Poftele de anumite alimente.
„Poftele de gravida” sunt cunoscute de toata femeile insarcinate si ele apar in mod diferit la fiecare. Spre exemplu, s-ar putea sa nu mai simti nevoia de a consuma anumite alimente care iti placeau si invers, sa mananci ce altadata nu iti aducea placere. In primul trimestru de sarcina, schimbarile hormonale sunt mai accentuate, iar in aceasta perioada se vor simti prin pofte de toate felurile. 

   Constipatia si arsurile stomacale.
Specific primului trimestru de sarcina este faptul ca stomacul se va goli mai lent, fiindca alimentele vor fi digerate mai incet decat in mod obisnuit..Pentru tine, ca mamica, intreg procesul va cauza arsuri stomacale si constipatie, dar pentru copil inseamna mai mult timp in absorbtia alimentelor.  

 Controalele specifice primului trimestru de sarcina

Pentru ca in primul trimestru de sarcina schimbarile te vor lua prin surprindere, atat interioare, cat si exterioare, vei simti nevoia sa fii supravegheata mereu de medic. Este normal, insa nu te gandi ca odata ce afli ca esti insarcinata vei sta doar in cabinetul medicului ginecolog. 

Pe langa primul control prenatal care se efectueaza imediat dupa primele simptomele care iti arata ca vei deveni mamica, vor urma si altele, care iti vor asigura linistea si sanatatea, atat a ta, cat si a copilului. Mai apoi, trebuie sa primesti si informatii despre programarea la screeningul prenatal, pentru a depista anomaliile fetale genetice

Urmatoarele controale vor fi programate la un interval de patru sau sase saptamani. Atunci se va monitoriza cu atentie sarcina si, la recomandarile medicului, se vor face si alte investigatii pentru depistarea infectiilor, spre exemplu. 

Dupa cum am relatat si mai sus, primul trimestru vine cu modificari majore pentru organism si, implicit, pentru mama.
Nu uita ca este normal sa te simti altfel si ca nu trebuie sa te sperie toate aceste schimbari. Pastreaza o legatura stransa cu medicul tau si urmeaza indeaprope toate sfaturile pe care ti le ofera.
Dr. Luiza Guzga
medic specialist obstetrica-ginecologie
,,Primul trimestru de sarcina are o evolutie rapida, iar transformarile pe care le simte o mama sunt semnificative in aceasta perioada. Cu o monitorizare specializata si atenta, va putea face fata atat schimbarilor fizice, cat si celor emotionale.”

Articolul este dedicat viitoarelor mamici, dezvoltat in colaborare cu echipa Clinicii Nativia, experti in obstetrica si ginecologie.


 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

      • ● www.mayoclinic.org
      • ● www.whattoexpect.com
      • ● www.healthline.com

 

 


Data ultimei actualizari: 20-12-2022

Articolul este dedicat viitoarelor mamici. Primul trimestru de sarcina: schimbari si controale specifice

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica confidentialitate date personale