Ceai de anghinare de la dacia plant este recomandat pentru insuficiență hepatică și renală, hepatite cronice, ciroza hepatică, diskinezie biliară, infecții intestinale, hipercoleșterolemie, obezitate, ateroscleroză, gută, hipertensiune arterială, alergii pe fond hepatic, hemoroizi, constipație, astenie. Anghinarea face parte din familia Asteraceae, fiind o plantă erbacee, perenă, cu frunze mari, spinoase și flori mari de culoare violacee și forma globuloasă. Originară din Etiopia, anghinarea este una din cele mai vechi plante medicinale cunoscute în istoria umanității, ea traversând Egiptul Antic pentru a ajunge în Europa de Sud. Grecii și romanii utilizau anghinarea pentru tratarea icterului, dispepsiei și afecțiunilor urinare. În medicina tradițională, frunzele de anghinare erau folosite pentru proprietățile coleretice și diuretice.
Acțiuni- coleretică, colagoga, hepatoprotectoare, regeneranță a celulelor hepatice, hipocolesterolemiantă, hipolipemiantă, împiedică dezvoltarea plăcilor aterosclerotice, diuretică, favorizează eliminarea renală a acidului uric, amplifică capacitatea de detoxifiere a ficatului, vasodilatatoare, cardioprotectoare, bacteriostatică (față de Salmonella, Staphylococcus și Proteus), stimulează pofta de mâncare, antialergică (prin inhibarea complementului seric), laxativ, tonic amar, tonic digestiv.
Indicații- se utilizează ca adjuvant în: insuficiența hepatică și renală, hepatite cronice, ciroza hepatică, colecistite acute și cronice, diskinezie biliară, angiocolite (inflamații ale căilor biliare), enterite, infecții intestinale, hipercoleșterolemie, hiperlipidemie, obezitate, ateroscleroză, gută, hipertensiune arterială, angina pectorală, anorexie, alergii pe fond hepatic, hemoroizi, constipație, astenie, surmenaj, intoxicații.
Contraindicații- litiază biliară, obstrucție biliară, sarcina, alăptare, alergie la anghinare.
Precauții- În caz de supradozare pot apărea: grețuri, diaree, nefrotoxicitate.
-pulberea – plantă se macină fin cu o râșniță electrică. Se ia o linguriță rasă de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ține sub limba timp de 10-15min., după care se înghite cu apă.
-maceratul la rece – se prepară dintr- o lingura cu plantă adăugată la 250ml de apă, se menține timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoară și se bea pe stomacul gol. În scop terapeutic, se beau 2-3 căni pe zi, cu 30min. înainte de mese.
-infuzia – se prepară dintr-o lingura cu planta adăugată la 250ml de apă clocotită, se menține timp de 15min.la temperatura camerei, apoi se strecoară și se bea pe stomacul gol. În scop terapeutic se beau 2-3 căni cu infuzie pe zi, cu 30min. înainte de mese.
COMPOZIȚIE CHIMICĂ: derivați cafeoil-chinici (acid clorogenic, cinarina), flavone (cinarozidă, scolimozidă, luteolină), lactone șescviterpenice (cinaropicrină, grosheimina, cinarotriol), inulină, compuși triterpenici (lactucerol, taraxasterol), steroli (β-sitosterol, stigmasterol), taninuri, mucilagii, pectine, aminoacizi, glucide, enzime,etc.