Scaun auto copil (consilierii bebe tei raspund (q&a))

                        

 

                   

Cum alegi scaunul auto perfect pentru copilul tau dar
si compatibil cu autoturismul

Pentru ca primim o sumedenie de intrebari din partea voastra, prin intermediul canalelor media de comunicare Bebe Tei, cu privire la alegerea scaunului auto,
am decis sa mergem direct catre un consultant Bebe Tei si sa aflam pentru tine, cele mai bune si folositoare informatii. Si asa am ajuns alaturi de Andrei Ulmeanu, consilier Bebe Tei, pe care l-am supus unui tir de 10 intrebari si astfel am obtinut cele mai competente raspunsuri la intrebarile voastre, cu privire la tema aleasa pentru discutie: Cum alegi scaunul auto care sa fie perfect pentru copilul tau dar care sa fie compatibil si cu autoturismul.

 

Nr. 1 Ce rol are scaunul auto?

Scaunul auto este acel dispozitiv de fixare in interiorul autoturismului, pe care parintii il pot cumpara pentru a aduce siguranta si confort pe parcursul transportarii copilului cu autovehiculul personal. Rolul scaunului auto este acela de a proteja copilul/bebelusul in cazul unui accident auto. Multi parinti traiesc cu impresia ca daca masina pe care o conduc este una sigura, atunci nu au nevoie de un scaun auto pentru copil sau ca, un scaun nu merita o investitie prea mare de bani. Din pacate, Romania se afla pe primul loc in cazul accidentelor auto din Europa, cu o frecventa destul de mare a accidentelor in care sunt implicati copiii, de aceea este important sa existe un scaun auto sigur si confortabil pentru copilul tau.

Nr. 2 Este obligatoriu sa-ti dotezi autoturismul cu un scaun auto pentru transportul bebelusului?

In Romania scaunul auto pentru copii este obligatoriu inca de la nastere si pana la inaltimea de 135 cm sau pana la varsta de 12 ani. Unele tari din Europa au implementata in legislatie obligativitatea folosirii unui scaun auto pana la inaltimea de 150 cm sau 12 ani.

Nr. 3 Ce criterii stau la baza clasificarii scaunelor auto?

Scaunele auto sunt divizate dupa doua criterii: unul urmareste greutatea si este denumit ECE R44 si altul vizeaza inaltimea copilului si este denumit ECE R129(I-SIZE). ECE R44 este primul criteriu aparut in 1982 ce avea la baza testarea scaunelor auto pentru copii. De-a lungul anilor au existat mai multe modificari asupra criteriilor de testare, si de fiecare data cand acest lucru s-a intamplat, criteriul de testare a mai primit un numar in coada denumirii, ca de ex: R44/01, R44/02, R44/03, R44/04. Incepand cu primavara anului 2008, scaunele auto pentru copii omologate pe criteriile ECE R44/01 si ECE R44/02 au fost interzise in tarile din Europa. In prezent, in Romania pot fi folosite scaunele auto pentru copii certificate pe criteriile ECE R44/03, ECE R44/04 si ECE R129. Scaunele omologate dupa criteriul ECE R44/03 nu se mai produc, iar in anul 2024 se anunta scoaterea acestui criteriu si de pe piata din Romania (aceasta masura fiind deja adoptata de multe alte tari din Europa). Criteriile ECE R44/04 si ECE R129 se produc in continuare. Cel din urma (ECE R129) este si cel mai riguros criteriu in vigoare, iar in viitor criteriul I-SIZE ECE R129 va ramane singurul criteriu de omologare a scaunelor auto.

Nr. 4 Care sunt variantele de fixare ale unui scaun auto?

Scaunul auto poate fi fixat in centura masinii sau cu ajutorul sistemului ISOFIX (daca masina este dotata cu acest sistem de prindere). Incepand cu anul 2008 producatorii de autoturisme au crescut considerabil procentul autovehiculelor cu sistemul de fixare ISOFIX introdus inca din standard. In prezent sistemul ISOFIX a devenit obligatoriu pentru toate autoturismele destinate vanzarii la nivel european. Teoretic aceasta masura a fost introdusa in 2011, dar legea avea cateva minusuri prin care permitea producatorilor de autovehicule sa implementeze acest sistem de prindere optional sau in functie de pachetul de dotari al masinii (daca se specifica in scris acest detaliu). Odata cu anul 2021, sistemul de fixare ISOFIX este montat obligatoriu din standard pentru toate autoturismele ce sunt produse in Europa.

Nr. 5 Cum iti dai seama de performanta unui scaun auto?

Orice scaun auto pentru copii vandut pe teritoriul Romaniei prezinta obligatoriu o eticheta de culoare galben/portocaliu pe care sunt notate versiunea de omologare, criteriul de omologare, sistemul de prindere, grupa de varsta, tara in care a fost testat scaunul, numarul de aprobare, cat si numarul unic de testare. Dupa verificarea acestei etichete este indicat ca scaunul pe care il alegem pentru copil sa fie unul testat ADAC (membru EuroNCAP). Aceasta testare certifica faptul ca acel scaun a fost supus unei serii de teste foarte riguroase, teste la finalul carora scaunul auto pentru copii primeste un calificativ notat cu foarte bine, bine, satisfacator si foarte slab si primeste o nota de la 1 la 5, unde 1 inseamna perfect si 5 cel mai slab! Nota finala a scaunului este data de media celor 5 note primite individual pentru siguranta, serviciu, ergonomie, poluanti, prelucrare si curatare.

 

Nr. 6 Exista vreo regula ce trebuie respectata la fixarea scaunul auto?

Scoica auto pentru copii se monteaza obligatoriu cu spatele la sensul de mers, in ISOFIX sau in centuri, deoarece aceasta nu are sistem de prindere cu fata la sensul de mers. Scaunul auto pentru copii poate fi prins atat cu fata cat si cu spatele la sensul de deplasare (daca acesta nu este unul dedicat rear-facing), atat in centuri cat si in sistemul de prindere ISOFIX. In cazul scaunului auto, daca este certificat pe ECE R44/04 folosirea acestuia cu spatele la sensul de mers este obligatorie pana la 9 kg, iar in cazul certificarii ECE R129 folosirea acestuia cu spatele la sensul de mers este obligatorie pana la 15 luni.

 

Nr. 7 Care sunt cele mai importante caracteristici de siguranta si confort pe care trebuie sa le urmaresti la un scaun auto?

Principalele caracteristici de siguranta sunt urmatoarele: sistemul ISOFIX (sistem de ancorare a scaunului de structura masinii), piciorul de sprijin (pentru preluarea socului din fata), top tether-ul (este inlocuitorul piciorului de sprijin pentru scaunele ce includ grupa 1 si 2) , anti rebound bar-ul (pentru preluarea socului din spate) si sip-protectul (pentru preluarea socului lateral). Principalele caracteristici de confort sunt urmatoarele: nota ADAC primita la ergonomie si poluanti, materialul din care este produsa husa scaunului si calitatea insertului pentru nou-nascut.

Nr. 8 Scaunul S.H. poate fi o varianta care poate fi luata in calcul?

Niciodata un scaun auto SH nu este indicat, deoarece nimeni nu iti poate garanta ca acel scaun nu a fost implicat la un moment dat intr-un accident auto. Toti producatorii de scaune auto recomanda ca orice scaun auto ce a fost implicat intr-un accident (chiar si unul minor de 15km/h) sa nu mai fie folosit pentru transportul copiilor in autoturism.

Nr. 9 Exista vreo legatura de compatibilitate intre un scaun auto si un autoturism?

Scaunele auto sunt certificate pe 3 tipuri de compatibilitate cu masina: universal, semiuniversal si specific vehiculelor. In toate aceste cazuri trebuie verificate, atat cartea masinii pe care urmeaza sa fie montat scaunul auto, cat si cartea scaunului auto ce urmeaza a fi achizitionat. Toate aceste tipuri de fixare ale unui scaun auto includ atat prinderea in ISOFIX cat si prinderea in centurile masinii. In cazul tipului universal de prindere, scaunul auto poate fi utilizat in toate masinile ce respecta reglementarile ECE R14 si R16. In cazul tipului semiuniversal de prindere cerintele pot fi diferite ca de ex: sezutul banchetei poate fi mai lat, masina poate avea spatii suplimentare de depozitare in interiorul sau sub suprafata podelei, iar acest lucru poate influenta pozitia de prindere a sistemelor de siguranta. In cazul tipului de prindere specific vehiculelor trebuie consultata in detaliu cartea autoturismului, deoarece acest tip de prindere se potriveste doar anumitor scaune recomandate de producatorul autovehiculului.

Nr. 10 Pozitia rearward-facing poate cauza“raul de masina” la copii?

Raul de masina nu exista! In schimb, raul de miscare, da! Sunt specialisti care spun ca aceasta senzatie apare in jurul varstei de 4 ani si altii care spun ca poate aparea si la copiii pana in 2 ani. Este un real adevar, copii se nasc, mostenesc sau dezvolta raul de miscare si in majoritatea cazurilor nu se rezolva nici macar atunci cand copilul este intors cu fata la sensul de mers, desi exista cazuri in care vizibilitatea mai mare pe geamurile  laterale face creierul sa primeasca mai multe informatii si sa se focuseze si pe altceva, rezultatul fiind acela de diminuare a raului de miscare.

 

Speram ca informatiile noastre sa-ti fie de un real ajutor in alegerea celui mai bun scaun auto pentru bebelusul tau!  

Iar Andrei Ulmeanu consilier puericultura mare, acreditat “Child seat safety” (IOSH) si membru CPD (Continuing Professional Development) te asteapta cu cele mai bune recomandari si sfaturi in magazinul Bebe Tei din Mall Plaza Romania. Noi in schimb, ti-am pregatit mai jos o selectie de scaune auto, menita sa-ti inlesneasca alegerea, daca nu ai prea mult timp liber pentru a ajunge intr-unul din magazinele noastre fizice.


Data ultimei actualizari: 06-03-2024

Vezi selectia de produse din categoria Scaun auto copil

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Scaun auto Rodifix Pro2 I-Size, Authentic Terra, Maxi Cosi

Scaun auto Rodifix Pro2 I-Size, Authentic Terra, Maxi Cosi

MAXI COSI
1120,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Scoica auto Pebble 360 Pro2, 40 - 87 cm, Twillic Graphite, Maxi cosi

Scoica auto Pebble 360 Pro2, 40 - 87 cm, Twillic Graphite, Maxi...

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Scaun auto I-Size Rear Facing Emi, 40-150 cm, Black, Momi

Scaun auto I-Size Rear Facing Emi, 40-150 cm, Black, Momi

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Scaun auto I-Size Rear Facing Emi, 40-150 cm Emi, Grey, Momi

Scaun auto I-Size Rear Facing Emi, 40-150 cm Emi, Grey, Momi

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Scaun auto Primoviaggio Lounge, 0-13 kg, Astral, Peg Perego

Scaun auto Primoviaggio Lounge, 0-13 kg, Astral, Peg Perego

Vezi Politica confidentialitate date personale