Dermatita atopica (consilierii bebe tei raspund (q&a))

                        

                   

Dermatita atopica: cauze, simptome si un prim ajutor

 

 

Dermatita atopica este o afectiune a pielii ce poate influenta negativ calitatea vietii. De aceea este foarte important sa colaborezi cu un medic dermatolog care sa-ti evalueze problema din timp, sa primesti cele mai bune sfaturi si astfel sa poti tine sub control manifestarile pielii. Pentru a gasi cateva raspunsuri la ce este dermatita atopica si ce anume trebuie facut, astfel incat situatia sa fie sub control, am intervievat consilierii nostri dermatologi din magazinul Bebe Tei Sun Plaza.

 

Nr. 1 La ce se refera dermatita atopica?

Dermatita atopica este cunoscuta ca fiind o forma inflamatorie a pielii, ce determina inrosirea acesteia si declansarea senzatiei accentuate de prurit. Este de mentionat faptul ca dermatita atopica are o prevalenta mai mare la copii decat la adulti. Afecteaza in special copiii mai mici iar 45% din cazurile de dermatita debuteaza inca de la varsta de 6 luni. Iar dupa varsta de 5 ani puseele dispar la aproximativ 90% din cazuri.

Nr. 2 Care sunt cauzele ce determina aparitia dermatitei atopice?

Nu este deocamdata clar ce anume declanseaza dermatita atopica, dar putem spune ca este o afectiune multifactoriala. Daca o piele sanatoasa are o bariera de protectie care ii asigura hidratarea si o protejeaza impotriva razelor ultraviolete, de produsele chimice, bacterii, alergeni etc., in acest caz, aceasta bariera este distrusa si se pare ca are legatura cu o variatie a genei raspunzatoare de aceasta abilitate a pielii. Dermatita atomica are la baza o serie de factori determinanti precum: afectiunea genetica ereditara, uscaciunea intensa combinata cu o reactie inflamatorie, anomalii imunologice, factori neuroendocrini si deficientele majore in bariera epidermica (deficit de lipide si proteine). In ceea ce priveste predispozitia genetica: sunt 30% sanse de mostenire daca unul dintre parinti are dermatita atopica si de 70% daca ambii parinti prezinta aceasta inflamatie a pielii.

Nr. 3 Cum recunosti manifestarile dermatitei atopice?

O piele a carei bariera de protectie nu functioneaza corespunzator, va determina intotdeauna pierderea apei transepidermice, ceea ce inseamna ca pielea va incepe sa se usuce, sa crape usor si pe un asemenea teren sa se instaleze intr-o prima faza pruritul. Evident ca leziunile care se vor forma, vor fi expuse actiunii bacteriilor, agentilor poluanti sau a substantelor iritante.
In principiu sunt 3 faze ale dermatitei atopice:
•Uscaciune intensa manifestata de declansarea dermatitei atopice;
•Dermatita atopica;
•Dermatita atopica auto-alergica.
Semnele si simptomele specifice dermatitei atopice sunt: disconfortul, senzatia de piele care tine, eczeme, crapaturi, fisuri, descuamari. Pruritul cronic poate reduce calitatea vietii pacientilor prin: tulburari de somn, tulburari de dispozitie, niveluri crescute de anxietate si depresie.
Trebuie acordata o mare atentie preventiei, intrucat situatia se poate agrava si pot aparea complicatii infectioase cutanate grave. Din cauza faptului ca pielea prezinta o sensibilitate extrem de ridicata, va fi foarte usor bacteriilor, fungilor sau virusurilor sa o afecteze.

Nr. 4 Ce masuri preventive poti lua pentru atenuarea efectelor dermatitei atopice?

In primul rand trebuie sa elimini pe cat posibil factorii declansatori, trebuie sa ai in vedere refacerea barierei de protectie a pielii, sa detii un control mai bun asupra pruritului si nu in ultimul rand sa tratezi cu seriozitate tulburarile de anxietate. Simptomele sunt adesea declansate de materialele textile (lana, materiale sintetice), alimentatie (lapte de vaca, oua, alune, arahide etc), aeroalergeni, agenti infectiosi, agenti de contact (produse ce contin alcool, solutii astringente, parfum, detergenti, sapunuri), vreme dar si de stresul emotional. O alta perspectiva importanta in abordarea dermatitei atopice presupune stabilirea unui ritual de ingrijire a pielii mult mai atent structurat si cu produse specializate, astfel incat sa poti ameliora simptomele si sa reduci semnificativ puseele dermatitei atopice.

Nr. 5 Un prim ajutor in caz de dermatita atopica?

Pacientul cu dermatita atopica este foarte important sa-si stabileasca o rutina zilnica de ingrijire care sa vizeze urmatoarele recomandari:
Apa din cada sa nu depaseasca temperatura de 33°C ;

Durata ideala a unei bai sa fie cuprinsa intre 3 si 5 min ;

La imbaiere, sa folosesti doar produse fara sapun. Ideal ar fi sa folosesti produse recomandate pentru pielea atopica cu pH fiziologic si agenti de calmare.

Sa nu folosesti buretele de baie sau manusa exfolianta, deoarece iti pot irita pielea.

Dupa baie pielea trebuie sa fie tapotata cu un prosop si ulterior aplicata o lotiune de corp (balsam) special creata pentru dermatita atopica iar pentru ten o crema de hidratare in acelasi caracter de specificitate cu nevoile acestuia.

Temperatura mediului ambiant trebuie sa fie constanta, nu foarte ridicata si cu o umiditate atmosferica corespunzatoare (achizitionarea unui umidificator este indicata).

Stabilitatea emotionala este foarte importanta in controlul acestei afectiuni. Uneori este recomandata chiar discutia cu un psiholog sau incercarea diferitelor tipuri de terapii care sa aiba drept scop scaderea si controlul anxietatii sau a depresiei.

De evitat hainele stramte si de preferat din bumbac. O atentie sporita trebuie acordata si spalatului hainelor, intrucat in aceasta situatie se recomanda folosirea unor detergenti mai blanzi, care sa nu contina parfum iar clatirea trebuie facuta cat mai temeinic, astfel incat sa se elimine prin clatire detergentul rezidual.

Nu se recomanda apelarea la remedii naturiste sau alte produse miraculoase, intrucat acestea pot agrava mai mult situatia.

 

 

In cazul dermatitei atopice iti recomandam sa mentii o stransa legatura cu medicul de familie sau cu medicul pediatru pentru a putea lua cele mai bune masuri in diminuarea efectelor. Pentru ca intelegem ca dermatita atopica este o forma nepotrivita de exprimare a pielii sub influenta factorilor externi, venim in sprijinul tau cu o serie de produse care sa-ti inleasneasca rutina zilnica de ingrijire.  

 


 
 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!



Data ultimei actualizari: 06-03-2024

Produse indicate in Dermatita atopica

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica confidentialitate date personale