Perioada de preconceptie: acid Folic (totul despre sarcina)

Fie ca te pregatesti sa devii mamica, fie ca tocmai ai aflat vestea ca esti insarcinata, cu siguranta ai auzit in jurul tau despre importanta acidului folic in sarcina. Daca inca nu ai avut timp sa aprofundezi acest subiect si ai nevoie de mai multe detalii, hai sa afli din articolul nostru care este rolul acidului folic si care este doza zilnica recomandata in sarcina.

 

 

 

 

Importanta acidului folic inainte de a ramane insarcinata si in timpul sarcinii

 

 

 

Emotiile unei sarcini si nerabdarea de a-ti intalni bebelusul se imbina si cu zeci de intrebari despre ce poti face astfel incat copilul tau sa fie sanatos. Sunt foarte multe informatii esentiale pe care o viitoate mamica trebuie sa le stie. Insa astazi te invitam sa citesti un articol despre Importanta acidului folic in perioada de preconceptie si sarcina.

 



Ce rol are acidul folic in organism


Acidul folic este varianta sintetica a vitaminei B9 (Folat) si se regaseste sub forma de supliment alimentar. Iar, folatul este forma naturala ce se regaseste in diverse alimente, dar care este mai greu de asimilat, iar in timpul sarcinii ai nevoie de o cantitate mai mare de acid folic decat in mod normal.
Acidul folic contribuie la buna functionare a numeroase procese fiziologice, printre care: 

sanatatea globulelor rosii
ofera energie corpului fiind implicat in descompunerea si asimilarea principalilor macronutrienti: proteine, lipide si carbohidrati; 
sistemul nervos si sustine imunitatea.

 



Importanta acidului folic in perioada de preconceptie

Avand in vedere cat de important este acidul folic in organism, in ultimii ani, medicii au inceput sa recomande suplimentarea cu acid folic si inainte de sarcina, nu doar in timpul acesteia. Un nivel optim de acid folic in organism pregateste „terenul” pentru o sarcina cu sanse mici de malformatii, in special in ceea ce priveste defectele de tub neural, cum ar fi spina bifida si anencefalia

! Spina bifida este o malformatie intalnita la nivelul coloanei vertebrale si apare de obicei in zilele 26-30 de sarcina. Se formeaza in zona lombara, unde una sau mai multe vertebre nu se inchid complet, iar maduva spinarii este expusa in acea portiune. Exista mai multe tipuri de spina bifida, iar daca este depistata la timp, aceasta malformatie poate fi operata inainte de nastere, cu ajutorul chirurgiei fetale deschise. 

! Anencefalia este o malformatie congenitala foarte grava, prezenta la 3 din 10000 de sarcini. Din nefericire, este incompatibila cu viata, deoarece presupune lipsa unor parti din creier si  din craniu. 

Pentru a scapa de emotii si pentru a te asigura ca o viitoare sarcina va decurge cat mai bine, iti recomandam sa mergi la un medic specialist pentru a primi cele mai bune recomandari pentru perioada de preconceptie. In functie de anumiti factori, printre care varsta, starea de sanatate, a ta si a partenerului, cat si riscul unor afectiuni ce s-ar putea transmite genetic, medicul iti va recomanda efectuarea unor analize medicale. Pe baza lor vei putea incepe suplimentarea cu acid folic si cu alte vitamine si minerale, astfel incat corpul tau sa fie „caminul” perfect pentru bebelusul pe care il astepti cu nerabdare.


Daca planuiesti sa ramai insarcinata, o vizita la un medic ginecolog te poate ajuta foarte mult. Vei primi cele mai bune sfaturi despre ce poti face in perioada de preconceptie sau in primele saptamani de sarcina pentru ca bebelusul sa se dezvolte armonios si sanatos!





 
Acidul folic este important in perioada sarcinii 

Daca ai fost deja la medicul ginecolog pentru confirmarea sarcinii si din pricina emotiilor nu ai retinut tot ce ti-a spus despre cum trebuie sa te ingrijesti in perioada sarcinii, nu este tarziu sa te documentezi despre punctele esentiale si mai ales despre acidul folic, care are o anumita contributie in aceasta perioada, cu precadere in primele luni, cand se dezvolta intreg organismul bebelusului. 

Cantitatea de acid folic va fi stabilita de medicul tau pe baza analizelor medicale efectuate, particularitatilor corpului tau si a istoricului medical. In general, doza de acid folic din timpul sarcinii ar trebui sa se situeze intre 600 mcg si 1000 mcg pe zi

Suplimentele cu acid folic contribuie in perioada sarcinii astfel: 

contribuie la reducerea malformatii congenitale la nivelul creierului, maduvei osoase, coloanei vertebrale
contribuie la reducerea riscului depresiei si a schimbarilor emotionale pe parcursul sarcinii;
contribuie la o buna functionare a sistemului imunitar, atat al mamei, cat si al bebelusului;
contribuie la producerea de ADN sanatos
contribuie in reducerea riscului de avort spontan si de nastere prematura
poate contribui la reducerea posibilitatii de dezvoltare insuficienta a bebelusului in uter. 

Acestea sunt doar cateva dintre rolurile acidului folic in sarcina. In functie de starea ta de sanatate, medicul iti poate explica mai bine si alte beneficii ale suplimentarii cu acid folic. 



Dr. Nicoleta Gana - medic specialist obstetrica-ginecologie sustine suplimentarea cu acid folic atat inainte de sarcina, cat si pe perioada acesteia:
,,Acidul folic este unul dintre suplimentele ce nu trebuie sa lipseasca niciunei femei care planuieste sa ramana insarcinata sau care este deja insarcinata. Importanta suplimentarii cu acid folic a fost demonstrata in ultimii 30 de ani cu ajutorul a numeroase studii. Acestea au relevat o incidenta mai mica a malformatiilor in randul bebelusilor ai caror mame au luat suplimente cu acid folic inca din primele zile de sarcina.

Articolul este dedicat viitoarelor mamici, dezvoltat in colaborare cu echipa Clinicii Nativia, experti in obstetrica si ginecologie.


 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● www.cdc.gov/ncbddd/folicacid
  • ● www.webmd.com/baby/folic-acid-and-pregnancy

 


Data ultimei actualizari: 22-02-2023

Produse care contin Perioada de preconceptie: acid Folic

Vezi Politica confidentialitate date personale