Alaptare (momentul optim) (informatii utile)

De la nastere pana la varsta de trei saptamani, nou-nascutul va cauta contactul cu mama sa, pe care il va obtine atasandu-se la san. 

 

 

 

 

 

Cum stii daca bebelusului ii este foame

 

 

 

Raspunsul la aceasta intrebare variaza in functie de etapele de dezvoltare ale copilului. Insa cu informatii ne ajuta Psihologul Liliana Tudose, Educator prenatal Lamaze, consultant in alaptare IBCLC, doula la nastere.

In prima etapa:

De la nastere pana la varsta de trei saptamani, nou-nascutul va cauta contactul cu mama sa, pe care il va obtine atasandu-se la san. 
Timpul petrecut aproape de bebelus iti va permite sa observi primele semne de trezire, primele semne de foame si sa intervii pentru a nu permite bebelusului sa intre in stare de plans.

Cum stii acest lucru?

Ai sa observi ca incepe sa dea usor din manute, apoi sa mestece buzitele, sa-si duca manutele la gurita si sa urmeze cu gurita directia mainilor, sa intorca capul in directia unde este atins pe obraz sau in jurul guritei. Plansul este un semn tardiv de foame!
Ofera-i sanul inainte de a se activa total si vei observa ca in felul acesta copilasul va plange mult mai putin si se va simti in siguranta.

 

Dupa varsta de 3 saptamani:

Incep salturile cognitive iar bebelusul are mai multa nevoie sa observe, sa auda, sa i se vorbeasca, sa stea treaz, iar semnul clar ca micutul isi doreste sa fie atasat la san poate fi starea de somnolenta pe care o poti observa prin frecarea ochisorilor cu manutele, usoara stare de agitatie, deci nu numai starea de foame.

Uneori in aceste perioade ale salturilor cognitive, mamele au tendinta de a-I atasa pe bebelus  la san mai des decat isi doresc micutii, drept urmare poate aparea starea de agitatie in urma refuzului sanului.

 

La varsta de 2-3 luni:

Un semn important care arata ca micutul isi doreste sa fie alaptat este orientarea mainilor catre gurita si tendinta de a suge mana sau degetele. La aceasta varsta acest semn poate confuza usor mamele intrucat aceasta etapa este insotita de abilitati motrice si cognitive ale sugarului. Acesta isi indreapta constient mana catre gurita, iar suptul, linsul manutei reprezinta etapa de descoperire a formei mainii, a senzatiei. In aceasta etapa daca ii oferi sanul exista bebelusi care il vor primii bucurosi iar altii care se vor opune, iar uneori pot fi confuzati, simtindu-se presati fiindca ei nu au anuntat o nevoie de foame, ci erau intr-un plin proces de descoperire care le capta atentia, iar in aceste conditii se pot supara ca au fost intrerupti. Neintelegerea acestor semne in aceasta perioada, creeaza cele mai dese refuzuri ale sanilor.

 

Cum va dati seama ca suptul manutelor reprezinta nevoia de hrana

Observati ca atunci cand sug la san, ochisorii lor intra intr-o usoara stare de relaxare, usoara transa generata de hormonii: endorfina (hormonul fericirii), ocitocina (hormonul dragostei) si relaxina pe care ii primeste copilul in timpul alaptarii. Observati acest semn, plus suptul ritmic al manutei, uneori asociat cu o discreta stare de nervozitate. Un semn foarte elocvent de foame dupa varsta de o luna este felul in care plange.

Atentie! Dupa aceasta varsta unii sugari isi raresc mesele din timpul zilei, fiind fascinati de cunoastere, altii isi mentin ritmul de supt anterior.

 

Despre Psihologul Liliana Tudose: Fosta asistenta pediatra, cu experienta in insotirea mamicii la nastere, de 31 de ani in maternitate  si la domiciliu, implicata in educatia parintilor pentru nastere si alaptare din anul 2008. A infiintat primul centru in Constanta de pregatire pentru nastere si alaptare si debutul vietii de familie, BB Center (www.bbcenter.ro) iar in cadrul asociatiei Birth and Building Center este promotor in  initierea si implementarea  proiectelor  de sustinere a nasterii naturale, a alaptarii in maternitati, in colaborare cu alti colegi specialisti si alte asociatii la nivel national. (www.lilianatudose.ro)

 


 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  •  
  • ● www.lilianatudose.ro

 


Data ultimei actualizari: 01-08-2022

Produse indicate in Alaptare (momentul optim)

Vezi Politica confidentialitate date personale