Alaptare (bebe este satul) (informatii utile)

Adesea se asociaza alaptarea numai cu aportul de hrana, lucru care creeaza confuzie in randul mamicilor si le directioneaza in mod frecvent catre greseli care pot conduce catre agitatia bebelusului, diminuarea secretiei de lapte, etc.

 

 

 

 

 

 

Cum stii daca bebe este satul

 

 

 

Raspunsurile oferite la aceasta intrebare apartin Psihologului Liliana Tudose, Educator prenatal Lamaze, consultant in alaptare IBCLC, doula la nastere.

Dincolo de nevoia de hrana un bebe se ataseaza la san din mult mai multe considerente de cat s-ar crede:

recladirea mediului intrauterin, in principal in primele trei luni de viata, perioada numita extragestatie;

nevoia de linistire;

nevoia de adormire;

nevoia de iubire;

nevoia de siguranta;

fiindca ii este sete;

fiindca ii este foame;

Iti recomandam ca primul semn pe care sa-l urmaresti sa fie starea de confort a bebelusului la san, apoi sa lase singur sanul, dupa care sa-l mai tii apropiat de san aproximativ 5-10-15-20 minute, in functie de varsta acestuia, iar apoi poti sa te separi de el. Separarea cea mai usoara, pe care bebelusul nu o percepe, este atunci cand acesta este alaptat in pozitie culcat, iar el ramane in continuare sa doarma in acelasi loc.

 


Situatii speciale in alaptare:

1 cand bebelusul poate obosi sugand (copilasii prematuri, copilasii cu greutate mica la nastere sau cei care sunt sub observatie sau in tratament in sectia ATI);

2 cand atasarea poate fi incorecta din cauza unei atasari superficiale (mameloane plate, mameloane ombilicate/retroverse, fren lingual sau labial restrictiv).

In aceste situatii este important sa ai in vedere urmatoarele repere:

atasarea sa nu doara: atasarea superficiala inseamna transfer insuficient de lapte;

sa il auzi ca inghite constant in timpul atasarii la san, iar in cazul bebelusilor care obosesc in timp ce mananca este importanta compresia sanului pentru a facilita transferul eficient de lapte;

o masa poate dura maxim o ora in faza de nou-nascut, ulterior timpul se poate scurta, ajungand la o medie de 3-5-10-20-30 min. in functie de varsta sugarului;

exista un numar suficient de urinari si scaune, fiindca in cazul bebelusilor alaptati nu putem contoriza cantitatea de lapte pe care o mananca dar putem contoriza eliminarile:

varsta 1 zi: macar 1 urina/macar 1 scaun meconial in decursul a 24 ore;

varsta 2 zile: macar 2 urinari/1-2 scaune meconiale spre alimentare;

varsta 3 zile: 2-3 urinari/ 1-2 scaune alimentare;

varsta 4 zile: 3-4 urinari/ 2-3 scaune alimentare;

varsta 5 zile: 5 urinari/3 scaune;

din ziua a 6-a copilul trebuie sa aiba macar 5-6 urinari/3 scaune alimentare pana la varsta de 6 saptamani .

Atentie! Aici exista cele mai multe greseli fiindca se considera ca un sugar alaptat poate retine scaunul si sa aiba 1 scaun/zi sau chiar la 2-3 zile. Gresit! Pana la varsta de 6 saptamani trebuie sa aiba minim 3 scaune/zi chiar daca exista o crestere in greutate. Retinerea scaunului inainte de aceasta varsta poate arata un aport insuficient de lapte care va fi observat mai tarziu prin aport ponderal redus. Dupa varsta de 6 saptamani un sugar trebuie sa aiba minim 5-6 scutece ude si poate avea 1 scaun/zi sau la cateva zile, daca atasarea este corecta, daca exista aport ponderal, si daca exista stare de relaxare la san, sesizata prin macar doua perioade de somn a cate 2 ore/ pe timpul zilei;


Cresterea in greutate conform curbelor de crestere ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Percentilele sunt curbe de crestere sau tabele cu masuri care permit evaluarea si compararea cresterii copiilor in raport cu datele generale si standard.

 

Important de stiut!
Nu intotdeauna cand un sugar alaptat plange isi doreste sa se hraneasca, el isi asigura si alte nevoi in timpul atasarii la san.
Nu intotdeauna cand un copil doarme la san si intre mese inseamna ca este si hranit!

 


Alte semne care iti arata ca bebe este satul

Comportamentul copilului in timpul alaptarii:

La inceputul alaptarii poti observa ca manutele sunt incordate, pumnii sunt stransi. Pe masura ce se alimenteaza, vei observa ca manutele se relaxeaza, degetelele se deschid, iar bratele si piciorusele sunt moi in timp ce coloana vertebrala se relaxeaza.
La inceputul alaptarii bebelusul are o stare activa, cu ochii deschisi, fixeaza cu privirea sanul sau chipul mamei, iar pe masura ce se hraneste, apare starea de relaxare la nivelul ochisorilor, acesta priveste in gol, apare o stare de semitransa, cand pare ca a adormit, dar inca are ochii deschisi, dupa care incepe sa clipeasca rar, pot aparea chiar miscari ale globilor oculari, apoi starea de somn profund corespunde si cu celelalte semne corporale.

Reflexul gastro-colic
Vei observa ca, in timpul alaptarii, copilul are frecvent scaune atunci cand este atasat la san sau va elimina cu usurinta gazele atunci cand se hraneste.

Somnul intre mese
Acesta nu este un reper definitoriu fiindca somnul bebelusului difera in functie de multi factori implicati: copil, mama, atasarea la san, locul unde doarme copilul, psihicul mamei, ritualurile de ingrijire, suportul familiei sau presiunea familiei, etc.

Incepand de la varsta de nou-nascut cand ar trebui sa aiba macar o ora pauza de somn intre mese, va ajunge sa aiba pauze si de 2, 3, 4 sau chiar 5 ore ocazional.

 

Despre Psihologul Liliana Tudose: Fosta asistenta pediatra, cu experienta in insotirea mamicii la nastere, de 31 de ani in maternitate  si la domiciliu, implicata in educatia parintilor pentru nastere si alaptare din anul 2008. A infiintat primul centru in Constanta de pregatire pentru nastere si alaptare si debutul vietii de familie, BB Center (www.bbcenter.ro) iar in cadrul asociatiei Birth and Building Center este promotor in  initierea si implementarea  proiectelor  de sustinere a nasterii naturale, a alaptarii in maternitati, in colaborare cu alti colegi specialisti si alte asociatii la nivel national. (www.lilianatudose.ro)

 

 

 


 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● www.who.int
  • ● www.lilianatudose.ro

 


Data ultimei actualizari: 04-08-2022

Produse indicate pentru Alaptare (bebe este satul)

Vezi Politica confidentialitate date personale