Alaptare (varsta recomandata) (informatii utile)

Beneficiile alaptarii copilului dupa varsta de un an, cat mai aproape de doi ani, chiar si mai mult, ajuta dezvoltarea emotionala a copilului contribuind la dezvoltarea si consolidarea atasamentului securizant al copilului, baza vietii emotionale a fiecarui adult care se reflecta in relatia cu mama.

 

 

 

 

Pana la ce varsta poti alapta bebelusul

 

 

 

Pana la ce varsta este indicat sa se faca alaptarea? Ce influenta are alaptarea de lunga durata asupra mamei? La aceste intrebari ne raspunde Psihologul Liliana Tudose, consultant in alaptare IBCLC.


Beneficiile alaptarii dupa varsta de 1 an

Beneficiile alaptarii copilului dupa varsta de un an, cat mai aproape de doi ani, chiar si mai mult, ajuta la dezvoltarea emotionala a copilului contribuind la dezvoltarea si consolidarea atasamentului securizant al copilului, baza vietii emotionale a fiecarui adult care se reflecta in relatia cu mama.

Pe langa protectia impotriva bolilor pe care o ofera alaptarea prelungita prin cresterea imunitatii, aceasta ofera o desprindere naturala a copilului de mama facilitand dezvoltarea sanatoasa a autonomiei copilului, acesta fiind pregatit natural pentru intarcare.

Studiile arata ca femeile care alapteaza pe termen lung  au un risc scazut de dezvoltare a cancerului mamar sau orice afectiuni ale organelor genitale.


Un aspect important de mentionat este ca atunci cand mama este in echilibru emotional, copilul va fi asemeni ei.

Daca o mama nu se mai simte confortabil, din diferite motive pe care nu le poate depasi sau nu isi doreste sa le depaseasca, este indicat ca mama sa reconsidere care este limita ei de alaptare, fiindca o mama impovarata, prea obosita, va influenta dezvoltarea emotionala a copilului.


Ca si consultant in alaptare, Psihologul Liliana Tudose recomanda ca atunci cand o mama simte ca o situatie o depaseste in alaptare, sa ceara ajutorul unui specialist in alaptare sau a unui psiholog care sustine alaptarea, fiindca intotdeauna exista variante.




Recomandari OMS si UNICEF:

initierea timpurie a alaptarii la san in termen de 1 ora de la nastere;

alaptarea exclusiva la san pentru primele 6 luni de viata;

introducerea de alimente complementare (solide) sigure si adecvate din punct de vedere nutritional la 6 luni, impreuna cu continuarea alaptarii la san pana la varsta de 2 ani sau mai tarziu.

 


 

Despre Psihologul Liliana Tudose: Fosta asistenta pediatra, cu experienta in insotirea mamicii la nastere, de 31 de ani in maternitate si la domiciliu, implicata in educatia parintilor pentru nastere si alaptare din anul 2008. A infiintat primul centru in Constanta de pregatire pentru nastere si alaptare si debutul vietii de familie, BB Center (www.bbcenter.ro) iar in cadrul asociatiei Birth and Building Center este promotor in  initierea si implementarea  proiectelor  de sustinere a nasterii naturale, a alaptarii in maternitati, in colaborare cu alti colegi specialisti si alte asociatii la nivel national.

 


 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  •  
  • ● www.lilianatudose.ro
  • ● www.who.int

 


Data ultimei actualizari: 02-08-2022

Produse indicate in Alaptare (varsta recomandata)

Vezi Politica confidentialitate date personale