Un zambet stralucitor si dinti albi au devenit un deziderat important al stilului de viata modern. In societatea noastra obsedata de imagine, dintii albi sunt considerati un simbol al sanatatii si al increderii in sine. Prin urmare, albirea dintilor a devenit o tendinta tot mai populara, cautata de cei care doresc sa isi imbunatateasca aspectul si sa radieze incredere.
Albirea dintilor: metode si efecte adverse
Hai sa afli din articolul nostru cum poti obtine un zambet mai luminos si sanatos, mentinand in acelasi timp integritatea si sanatatea dintilor apeland la diferite metode de albirea dintilor, unele care se pot realiza doar pe scaunul medicului stomatolog iar altele direct in fotoliul de acasa.
Ce presupune albirea dentara
Albirea dintilor se refera la o varietate de proceduri menite sa imbunatateasca aspectul natural al dintilor, facandu-i sa para mai stralucitori si mai albi. Metodele de albire a dintilor includ indepartarea petelor, folosirea de substante de albire, terapie cu lumina ultravioleta (UV) si altele. Exista numeroase produse pentru albirea dintilor disponibile, iar tu poti incerca diferite abordari acasa. De asemenea, poti apela la tratamente profesionale de albire a dintilor in cabinetul dentistului. Este important de mentionat ca anumite metode de albire a dintilor pot cauza efecte secundare neplacute, cum ar fi sensibilitatea dentara si iritatii ale gingiilor. Sa analizam cum functioneaza albirea dintilor, cum sa o efectuam in conditii de siguranta si ce trebuie sa stii despre efectele secundare posibile.
De ce ai avea nevoie de albirea dintilor
Exista mai multe motive pentru care ai putea dori sa-ti albesti dintii. Fiecare persoana este diferita, la fel cum variaza culoarea parului si a pielii noastre, la fel se intampla si cu dintii nostri. Foarte putini oameni au dinti albicios-stralucitori, iar dintii nostri pot deveni mai decolorati pe masura ce imbatranim. Dintii pot fi, de asemenea, patati la suprafata de alimente si bauturi precum ceaiul, cafeaua, vinul rosu si coacazele negre. Fumatul poate, de asemenea, sa pateze dintii.
Tipuri de pete pe dinti
Pentru a albi eficient dintii, va trebui sa alegi o metoda de albire care sa abordeze tipul de patare pe care o ai. Daca ai atat pete intrinseci, cat si extrinseci (explicate mai jos), probabil va trebui sa optezi pentru o metoda de albire care trateaza in mod sigur fiecare tip. Daca nu esti sigur ce tip de patare ai, ar putea fi util sa consulti dentistul. Ei te pot sfatui cu privire la tipurile de pete pe dinti si care metoda ar putea functiona cel mai bine.
Pete intrinseci
Petele care se afla in smaltul dintilor sunt numite pete intrinseci. Petele intrinseci pot fi prezente uneori chiar inainte ca dintii sa erupa din gingii, cand erai copil. Aceste pete pot rezulta din utilizarea de antibiotice, expunerea la niveluri ridicate de fluor si subtierea smaltului dintilor pe masura ce imbatranim. Uneori, petele intrinseci pot fi chiar de origine genetica, conform cercetarilor din 2014.
Pete extrinseci
Petele extrinseci se afla la suprafata dintilor. Acestea apar datorita expunerii la factori de mediu care lasa decolorari pe smaltul dintilor. Cafeaua, colorantii alimentari artificiali si fumatul pot cauza toate acest tip de patare. Asemenea petelor intrinseci, petele extrinseci pot fi legate si de utilizarea antibioticelor, conform cercetarilor din 2014 mentionate mai sus.
Ce presupune tratamentul de albire a dintilor
Optiunile de albire a dintilor variaza de la pasta de dinti cu ingrediente de albire pana la sedinte profesionale de albire supervizate de medicul dentist. Unele produse de albire vizeaza eliminarea efectiva a petelor extrinseci de pe dinti, in timp ce altele decoloreaza petele intrinseci si extrinseci astfel incat acestea sa para mai deschise la culoare.
Multe optiuni de tratament disponibile fara prescriptie (OTC) si in cabinetele stomtologice folosesc peroxidul de hidrogen pentru a descompune si minimiza petele de pe dinti. De asemenea, se foloseste adesea peroxidul de carbamida, un alt ingredient oxidant. Aceste substante chimice pot fi agresive si iritante pentru organism in doze mai mari. De aceea, este extrem de important sa utilizezi produsele de albire a dintilor conform instructiunilor.
Discuta cu dentistul tau despre orice sensibilitate pe care o poti experimenta dupa utilizarea tratamentelor de albire acasa sau atunci cand le primesti in cabinetul dentistului. Daca un produs cauzeaza durere dentara sau roseata sau sangerare a gingiilor, intrerupe utilizarea si consulta rapid medicul stomatolog.
Este important de stiut ca smaltul este stratul dur al dintilor. Spre deosebire de alte parti ale unui dinte, smaltul nu este format din celule vii, deci nu se repara singur odata ce s-a uzat, conform Asociatiei Dentare Americane (ADA). Consulta-te cu dentistul tau cu privire la modul in care poti utiliza in siguranta produsele de albire abrazive. De retinut ca majoritatea produselor de albire contin de obicei si fluor pentru a intari smaltul dentar si a preveni petele viitoare.
Proceduri de albirea dintilor
Procedura cu Laser
Exista acum si albire cu laser sau "albire rapida". In timpul acestei proceduri, se plaseaza o membrana de cauciuc pe dinti pentru a proteja gingiile, iar un produs de albire este aplicat pe dinti. Apoi, pe dinti se proiecteaza o lumina sau un laser pentru a activa substanta chimica. Lumina accelereaza reactia produsului de albire, iar schimbarea culorii poate fi realizata mai rapid. Se spune ca albirea cu laser poate face dintii cu pana la cinci sau sase nuante mai deschisi la culoare.
Pasta de dinti
Exista pe piata o sumedenie de paste de dinti pentru albire, efectiv ai de unde alege una potrivita nevoilor tale. Desi nu afecteaza culoarea naturala a dintilor, acestea pot fi eficiente in indepartarea petelor. Prin urmare, ele pot imbunatati aspectul general al dintilor. Pastilele de dinti pentru albire pot ajuta, de asemenea, la mentinerea efectului de albire, odata ce dintii tai au fost albiti profesional. Aceste produse pot contine bicarbonat de sodiu, care actioneaza ca un abraziv usor pentru a indeparta petele. Unele paste de dinti pentru albire contin, de asemenea, carbune, care are, de asemenea, proprietati abrazive. Formulele de albire pot contine, de asemenea, concentratii scazute de peroxid de carbamida si de hidrogen.
Kit de albire acasa:
Kiturile de albire pentru acasa pot lua forma unui gel sau paste care se aplica pe dinti folosind o periuta sau sub forma unor benzi lipicioase. Unele kituri de albire pentru acasa implica acoperirea dintilor cu un agent de albire inainte de a plasa o proteza dentara pe dinti sau pur si simplu aplicarea unor benzi tratate cu ingredientul de albire. Anumite kituri pentru acasa au o lampa de incalzire, lumina albastra sau lumina UV in interiorul protezei pentru a potenta eficienta pastei de albire. Cu toate acestea, un mic studiu din 2021 sugereaza ca nu este clar daca acest lucru creste efectivitatea gelului. O proteza dentara poate mentine agentul de albire pe dinti pentru a imbunatati absortia acestuia si pentru a limita cat de mult din solutia de albire intra in contact cu gingiile. ADA a aprobat gelurile cu 10% peroxid de carbamida pentru utilizare acasa in proteze dentare peste noapte, conform cercetarilor din 2019. De asemenea, sunt kituri care folosesc ca agent de albire calciu cristalizat in strat, care ofera un efect de albire instantaneu, o metoda moderna care nu foloseste peroxid de hidrogen. Ingredientele active din kiturile de albire aprobate pentru utilizarea la domiciliu au o concentratie mai mica decat cea pe care o gasesti in cabinetul dentistului, si de aceea rezultatele se obtin intr-un timp mai indelungat in functie de produs si tipul ingredientului activ.
Se crede ca efectele albirii pot dura pana la trei ani. Cu toate acestea, situatia poate varia de la o persoana la alta. Efectul este mai putin probabil sa dureze atat timp cat fumezi sau consumi alimente si bauturi care pot pata dintii.
Efecte secundare
Cel mai comun efect secundar al albirei dintilor este sensibilitatea dentara temporara. Iritatia gurii si a gingiilor este, de asemenea, obisnuita, in special ca reactie la peroxidul de hidrogen. Atunci cand iti albesti dintii intr-un cabinet stomatologic, tesutul gingival va fi protejat in timpul tratamentului pentru a reduce acest efect secundar. De asemenea, poti experimenta o sensibilitate crescuta a dintilor dupa albirea si dupa folosirea unui kit acasa si dupa vizita la cabinetul stomatologic. Sensibilitatea dentara poate aparea la consumul de alimente si bauturi extrem de reci sau calde. Poate avea senzatia unei dureri ascutite in dinte, uneori aparand fara vreun motiv aparent. Aceasta sensibilitate ar trebui sa fie temporara. Cercetarile din 2019 sugereaza ca albirea repetata a dintilor sau utilizarea kiturilor de albire pentru o perioada mai lunga decat cea recomandata poate duce la deteriorarea permanenta a smaltului dentar. Daca oricare dintre aceste efecte secundare persista, trebuie sa consulti rapid un medic stomatolog.
Concluzie
Albirea dintilor este o procedura populara pentru imbunatatirea aspectului natural al dintilor, facandu-i sa para mai stralucitori si mai albi. Exista mai multe optiuni disponibile, de la paste de dinti pentru albire albire pana la tratamente profesionale in cabinetul medicului stomatolog. Cu toate acestea, este important sa fii constient de efectele secundare comune ale albirei dintilor. Utilizarea corecta a produselor de albire si respectarea recomandarilor profesionale sunt esentiale pentru a evita deteriorarea permanenta a smaltului dentar. Cu o atentie corespunzatoare la detalii si la siguranta procedurilor, albirea dintilor poate oferi rezultate vizibile si un zambet mai luminos si mai increzator.
Mai jos ti-am pregatit gama noastra de produse ce pot ajuta in procesul de albire a dintilor Cu noi ai Si ce trebuie si ce vrei!
#onestopshop #magazinulfamilieitale
Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!
- ● www.healthline.com/health/how-does-teeth-whitening-work
- ● www.nhs.uk/conditions/teeth-whitening/
- ● www.healthline.com/health/how-does-teeth-whitening-work#side-effects