Alimente fermentate (informatii utile)

antioxidanti

Ai fost vreodata curios sa afli ce beneficii aduc pentru sanatatea ta alimentele fermentate si de ce este indicat sa le introduci in rutina ta alimentara? Afla ca dincolo de gusturile si aromele lor unice, aceste alimente pot sa-ti imbunatateasca digestia, sanatatea intestinala si starea generala de bine. 

 

 

 

 Alimentele Fermentate: Beneficii pentru Organism

 

 

 

 


Alimentele fermentate au captivat gusturile si imaginatia oamenilor din intreaga lume de-a lungul istoriei. De la iaurtul cremos la chiflele de chia si la kimchi-ul picant, aceste alimente au avut un rol semnificativ in gastronomie si sanatate. In acest articol, vei patrunde in fascinantul univers al alimentelor fermentate, explorand gusturile lor bogate si beneficiile pentru sanatate, si vei putea intelege de ce acestea sunt atat de apreciate in bucatarie si nutritie.
Consumul de alimente fermentate este o practica veche de mai bine de 10.000 ani, printre primele alimente de acest tip numarandu-se lactatele, pestele si produsele din carne, ce erau astfel pastrate pentru o perioada mai lunga de timp.
Alimentele fermentate au beneficii numeroase asupra sanatatii, studiile aratand o legatura intre consumul constant de astfel de alimente si cresterea numarului si speciilor de bacterii bune de la nivel intestinal, scaderea inflamatiei generale, stimularea imunitatii, mentinerea integritatii membrane intestinale cu reducerea riscului de sindrom de ‘’intestin permeabil’’ (leaky gut).


Ce inseamna procesul de fermentare

Acesta presupune o reactie chimica de descompunere a diverselor substrate de catre microorganisme existente in mod natural sau adaugate in anumite alimente, reactii in urma carora are loc producerea de alcooli, dioxid de carbon sau acizi organici. Este o reactie chimica ce are loc predominant in conditii anaerobe si ce se intinde pe o perioada mai lunga de timp. 
Din categoria alimentelor fermentate fac parte: iaurtul, kefirul, branzeturile maturate, sosul de soia, kombucha, varza murata, muraturile, castravetii murati, iar in ceea ce priveste clasificarea procesului de fermentare, el se imparte in doua mari categorii in functie de produsul ce rezulta din reactia biochimica: fermentatie lactica si alcoolica

1. Fermentatia lactica este produsa de bacterii din speciile: Lactobacillus, Bifidobacterium, Enterococcus ce folosesc un zahar/carbohidrat din lactate (lactoza), legume, fructe, cereale pentru a obtine acid lactic. Principalele produse ce se obtin prin acest tip de fermentare sunt iaurtul, kefirul si branzeturile: brie, halloumi, cheddar, emmentaler, parmezan. Pentru anumite branzeturi procesul de fermentare este cel responsabil de aparitia acelor gauri ce ii dau aspectul caracateristic, intrucat unul dintre produsii rezultati este dioxidul de carbon. 

2. Fermentatia alcoolica este realizata de bacterii din specia Saccharomyces si de catre fungi, acestea transformand zaharul din cereale, fructe si legume in etanol (alcool) cu obtinerea de bere, vin, otet si chiar bauturi ce necesita o distilare ulterioara precum vodka (din plante bogate in amidon precum cartofii) si romul (din trestie de zahar). Varietatea de alimente fermentate presupune si o varietate de microorganisme ce sunt implicate in aceste reactii, fiecare fiind capabil sa metabolizeze diversi produsi si sa creeze diversi compusi functionali pentru organism, de aceea se considera ca este bine sa consumam cat mai multe tipuri de astfel de alimente. 


Beneficiile Alimentelor Fermentate

Pentru a te asigura ca ai parte de toate beneficiile oferite de alimentele fermentate, trebuie sa le consumi pe cele care se pastreaza la rece, intrucat acestea contin culturi vii de microorganisme, ce vor putea popula intestinul cu specii bacteriene bune, si de asemenea sa alegi variantele cu putin zahar, de exemplu iaurtul simplu, nu cel cu zahar si arome adaugate.

1. Procesul de fermentare nu doar ca are capacitatea de a creste valabilitatea unul produs, dar studiile arata ca aceste alimente se schimba semnificativ fata de produsele originale si contin antioxidanti, vitamine (mai ales in grupul B-urilor), acizi grasi cu lant scurt (SCFA)- cu functie imunomodulatoare, oligozaharide cu functie prebiotica, GABA sau acidul gama aminobutiric (neuromodulator)- cu efecte inhibitorii neuronale, acidul linoleic conjugat cu efecte anticancerigene, peptide si aminoacizi cu functie antitrombotica si de modulare a satietatii si a reactiilor alergice.

2. Consumand alimente fermentate aduci de fapt un aport de probiotice (bacterii vii benefice), prebiotice (oligozaharide) si numeroase substante cu functii active local si sistemic. Desi nu este dovedit acest aspect la oameni ci doar la animale, se pare ca un consum constant de astfel de alimente ar avea impact asupra reducerii simptomelor de depresie si anxietate, rezultat obtinut prin scaderea generala a inflamatiei, corectarea disbiozei, mentinerea integritatii barierei intestinale cu impiedicarea trecerii de diverse endotoxine si substante in sange si ulterior la nivel cerebral si prin producerea de substante neuromodulatoare de tipul GABA si serotonina.

Ceea ce mancam ne influenteaza mai mult decat balanta foame-satietate. O dieta bogata in legume, fructe, leguminoase, cereale integrale si saraca in grasimi saturate si alimente foarte procesate va sustine sanatatea mediului intestinal si a creierului. La nivel intestinal exista un adevarat univers in care nu doar se digera alimente si se absorb nutrienti, ci se produc neuromodulatori precum serotonina si GABA, lipide si proteine cu functie locala, se moduleaza la acest nivel procese inflamatorii si imune ce afecteaza intregul organism, de aceea o dieta nesanatoasa contribuie semnificativ la aparitia si evolutia bolilor cronice netransmisibile (cardiace, renale, hepatice si chiar neuronale) ce reprezinta principala cauza de scadere a calitatii vietii si de mortalitate in majoritatea tarilor dezvoltate.


Concluzie:

Alimentele fermentate nu sunt doar delicioase, ci si benefice pentru sanatate. Ele te ajuta sa mentii un echilibru digestiv, sa absorbi nutrientii mai eficient si sa te bucuri de gusturi unice. Incorporand aceste alimente in dieta ta, poti sa-ti imbunatatesti starea de bine si sa aduci o nota speciala in bucatarie. Consumul de alimente fermentate constituie una dintre uneltele importante pe care le poti folosi in construirea unei vieti sanatoase si lungi.

Articol realizat in colaborarea cu Raluca Georgiana Dinu - medic rezident Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice


Mai jos ti-am pregatit gama noastra de produse cu continut fermentat. Cu noi ai Si ce trebuie si ce vrei!
#onestopshop #magazinulfamilieitale

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● www.youtube.com/watch?v=15R2pMqU2ok&ab_channel=AndrewHuberman
  • ● www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9003261
  • ● pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30415609
  • ● www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8147091/
  • ● www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9710393/

Data ultimei actualizari: 03-11-2023

Gama noastra de Alimente fermentate

Vezi Politica confidentialitate date personale