Alopecia ( Caderea parului ) (informatii utile)Caderea parului, cunoscuta si sub denumirea medicala de alopecie, este o problema cu care se confrunta un numar semnificativ de persoane, indiferent de varsta sau sex.

 

 

 

Caderea parului: Cauze, Simptome si Tratament

 

 

 

Alopecia poate fi cauzata de o varietate de factori, de la genetica si stres, pana la dezechilibrele hormonale si deficientele nutritionale. Desi poate fi o sursa de stres si anxietate, exista numeroase tratamente disponibile care pot ajuta la incetinirea procesului si, in unele cazuri, la regenerarea parului. In acest articol, vom explora cauzele, simptomele, diagnosticul si tratamentele impotriva caderii parului.


Ce este alopecia

Alopecia, cunoscuta si sub numele de caderea parului, este o afectiune dermatologica care afecteaza scalpul. Aceasta poate aparea atat la barbati, cat si la femei si nu este contagioasa. Exista diferite tipuri de alopecie, inclusiv alopecia androgenica, alopecia areata, effluvium telogen, tinea capitis, alopecia de tractiune si alopecia cicatriciala.


Cauzele Caderii Parului

Studii statistice

Conform celor de American Hair Loss Association: Aproximativ 50% dintre barbati vor experimenta o forma de cadere a parului pana la varsta de 50 de ani. Alopecia androgenetica, cunoscuta si sub numele de chelie de tip masculin, este cea mai frecventa forma de cadere a parului la barbati. Aproximativ 80% dintre barbatii cu varsta de 70 de ani vor fi afectati.
Cei de la American Academy of Dermatology sustin ca: Alopecia areata este o alta forma de cadere a parului, care poate afecta atat barbatii, cat si femeile. Aceasta afecteaza aproximativ 2% din populatie la un moment dat in viata lor.
Citand sursa WebMD se pare ca tratamentele pentru caderea parului pot fi extrem de costisitoare. De exemplu, transplantul de par poate costa intre 4.000 si 15.000 de dolari, in functie de complexitatea procedurii.

Cauzele caderii parului pot varia foarte mult, fie ca sunt generate de probleme genetice, fie hormonale sau uneori emotionale. Alopecia poate fi cauzata de distrugerea sau inlocuirea foliculilor de par sau de intreruperea ciclului de crestere a parului. Factori precum ereditatea, efectele secundare ale medicamentelor, schimbarile hormonale, radioterapia, stresul si tehnicile dure de coafare a parului pot contribui la alopecie. Dar hai sa le luam in ordinea importantei:

In primul rand, factorii genetici joaca un rol semnificativ in caderea parului. Daca parintii sau bunicii tai au avut probleme cu caderea parului, este posibil sa te confrunti si tu cu aceasta problema. 

Un alt factor important este stresul. Nivelurile ridicate de stres ( acumulari mari de cortizol ) pot conduce la o crestere a caderii parului. Acest lucru se intampla deoarece stresul poate perturba ciclul normal de crestere si cadere a parului, determinand o pierdere mai mare de fire de par.

Dezechilibrele hormonale pot duce, de asemenea, la caderea parului. De exemplu, femeile pot observa o pierdere mai mare a parului dupa nastere sau in timpul menopauzei, cand nivelurile hormonale fluctueaza.

Dieta necorespunzatoare poate fi un alt factor de risc pentru caderea parului. O alimentatie saraca in proteine, fier si alte nutrienti esentiali poate duce la subtierea si caderea parului. De asemenea, anumite medicamente si tratamente pot avea efecte secundare care includ caderea parului.

Folosirea in exces a produselor de styling pot sensibiliza si degrada calitatea firului de par care in cele din urma este afectat si isi pierde vitalitatea. In timp, parul devine mai uscat, mai fragil si predispus la rupere, ceea ce poate duce la subtierea vizibila si caderea parului. De asemenea, scalpul poate deveni iritat si inflamat, ceea ce poate inhiba cresterea sanatoasa a parului. Prin urmare, este esential sa folosesti produsele de styling cu moderatie si sa te asiguri ca ingrijesti corespunzator parul si scalpul pentru a putea mentine sanatatea si stralucirea acestuia.


Simptomele Caderii Parului si Diagnostic

Simptomele caderii parului includ subtierea treptata a parului, retragerea liniei parului, aparitia de zone fara par, extinderea "cheliei existente si pierderea unui numar mai mare de fire de par decat in mod normal.

Diagnostic

Diagnosticul de alopecia este stabilit de un dermatolog prin examinare fizica si poate implica teste de sange - acest lucru ar putea ajuta la descoperirea afectiunilor medicale care pot provoca caderea parului:

Microscopie usoara: Medicul poate examina un fir de par sub microscop pentru a determina daca exista probleme cu structura parului.
Test de sange: Acestea pot ajuta la identificarea unor afectiuni medicale care pot cauza caderea parului, cum ar fi lupusul sau tiroidita.
Biopsia scalpului: In cazuri rare, medicul poate efectua o biopsie a scalpului pentru a determina daca problemele cu foliculii de par contribuie la caderea parului.


Tratamente impotriva caderii parului

Optiunile de tratament pentru alopecie au ca scop ameliorarea simptomelor si pot include medicamente, fiole dermato-cosmetice, terapie cu laser, tratament cu plasma bogata in plachete, transplant de par, suplimente alimentare si suport psihologic. Exista o varietate de tratamente disponibile pentru caderea parului, in functie de cauza specifica. Acestea pot include:

Medicamente:
Exista medicamente disponibile care pot ajuta la incetinirea caderii parului si la stimularea cresterii acestuia. Cele mai cunoscute sunt Minoxidil si Finasteride:
Minoxidil, disponibil fara prescriptie medicala, se gaseste sub forma de lichid, spuma si sampon. Pentru eficienta maxima, se recomanda aplicarea produsului pe scalp o data pe zi pentru femei si de doua ori pe zi pentru barbati, preferabil cand parul este umed.
Produsele pe baza de minoxidil sunt eficiente pentru multe persoane, ajutand la indesirea parului, incetinirea ritmului de cadere sau ambele. Pentru a preveni caderea ulterioara a parului si pentru a stimula regenerarea acestuia, tratamentul trebuie urmat cel putin sase luni. Efectele tratamentului pot fi observate dupa cateva luni de utilizare. Daca tratamentul se dovedeste eficient, acesta va trebui continuat pe termen nelimitat pentru a mentine rezultatele obtinute.

Finasteridul
este un medicament prescris in special pentru barbati, care se administreaza zilnic sub forma de comprimate. Numerosi barbati care folosesc finasterid observa o reducere a ritmului de cadere a parului, iar unii pot chiar sa constate o regenerare a parului. Efectele acestui tratament pot fi evaluate dupa cateva luni de utilizare. Pentru a mentine beneficiile, tratamentul cu finasterid trebuie continuat. Este important de mentionat ca finasteridul poate sa nu aiba aceeasi eficacitate pentru barbatii cu varsta peste 60 de ani.

Terapii cu laser:
Terapia cu laser cu nivel scazut poate fi o optiune pentru a ajuta la incetinirea caderii parului si la stimularea cresterii acestuia.

Interventii chirurgicale:
Transplantul de par este o optiune pentru persoanele care doresc un tratament mai permanent. Aceasta implica transplantarea foliculilor de par de la o parte a capului la alta.

Tratamente naturiste:
Exista o serie de remedii naturiste care pot ajuta la incetinirea caderii parului si la stimularea cresterii acestuia. Acestea includ uleiul de rozmarin, uleiul de lavanda, masajul scalpului si aloe vera.

Fiole dermato-cosmetice:

Exista o serie de fiole special formulate cu ingredientele active pe baza de: cisteina, lizina, glicoproteina, metionina, glicina, pentilenglicol, decilenglicol si caprilil glicol.


Concluzie:

Caderea parului este o problema comuna care afecteaza multe persoane, indiferent de varsta sau sex. Cauzele sunt diverse, de la factori genetici si stres, pana la dezechilibre hormonale si deficiente nutritionale. Diagnosticul se stabileste prin examinare fizica si, in unele cazuri, prin teste de sange sau biopsie. Tratamentele variaza de la medicamente precum Minoxidil si Finasterid, la terapii cu laser sau interventii chirurgicale, precum transplantul de par. Exista de asemenea si o serie de remedii naturiste care pot ajuta. Este esential insa sa discuti cu medicul tau inainte de a incepe orice tratament impotriva caderea parului. Cu toate acestea, este important de retinut ca fiecare persoana este unica si ceea ce functioneaza pentru unii, s-ar putea sa nu functioneze pentru altii. Prin urmare, este esential sa ai rabdare si sa incerci diferite metode pana o vei gasi pe cea potrivita pentru tine.

Mai jos ti-am pregatit gama noastra de produse utile in tratamentul impotriva caderii parului. Cu noi ai Si ce trebuie si ce vrei! #onestopshop #magazinulfamilieitale

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● www.americanhairloss.org/men_hair_loss/introduction.html
  • ● www.aad.org/public/diseases/hair-loss
  • ●www.webmd.com
  •  
  •  

 


Data ultimei actualizari: 21-07-2023

Gama noastra de produse utile in Alopecia ( Caderea parului )

Vezi Politica confidentialitate date personale