Apa pentru bebelusi (informatii utile)

 
 

 

 
 


Cand poti incepe sa-i dai apa bebelusului
 



1. Recomandarea O.M.S. privind consumul de apa pentru bebelusi

Apa se poate introduce din prima zi de diversificare, in jurul varstei de 6 luni.

Care este cantitatea recomandata pentru inceput si de ce nu este indicat sa-i dai apa unui bebelus care nu a trecut inca la hrana solida? Hai sa afli toate aceste raspunsuri oferite de specialistul in nutritie Cosmina Nitu din articolul de mai jos.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda ca inainte de a se incepe diversificarea, bebelusilor care sunt alaptati, sa nu li se dea apa suplimentara, deoarece laptele matern este in proportie de peste 80% apa si asigura lichidele de care are nevoie copilul pentru a ramane hidratat. Prin urmare, ori de cate ori mama simte ca bebelusului ii este sete, il poate alapta.
In cazul copiilor care sunt hraniti cu formula de lapte praf, hidratarea se face cu ajutorul formulei de lapte, datorita cantitatii de apa care se foloseste la prepararea acesteia.

 

Apa este necesara intr-o alimentatie echilibrata, pentru a evita constipatia, dar si pentru a ajuta copilul sa ramana hidratat, in special in sezonul cald

 

 


 
2. De ce nu este recomandat sa i se dea copilului apa inainte de a se incepe diversificarea

Bebelusii care nu au inceput diversificarea nu au nevoie de apa suplimentara chiar si atunci cand este foarte cald afara, atata timp cat sunt alaptati la cerere, ori de cate ori au nevoie, sau atata timp cat consuma suficienta formula de lapte praf (cantitatea zilnica recomandata conform varstei).
Nu este recomandat sa i se dea copilului apa inainte de a incepe diversificarea, deoarece consumul de apa pe parcursul zilei poate interfera cu alaptarea, copilul incepand sa suga mai putin. Se aplica si in cazul copiilor hraniti cu formula de lapte praf. Acestia vor consuma mai putin lapte praf si vor pierde astfel din aportul zilnic de nutrienti oferit de laptele matern sau formula de lapte. Apa este necesara intr-o alimentatie echilibrata, pentru a evita constipatia, dar si pentru a ajuta copilul sa ramana hidratat, in special in sezonul cald. Recomandarea este sa se ofere cantitati mici de apa, cu ajutorul unei cani cu cioc, incepand cu prima zi de diversificare si sa creasca progresiv cantitatea de apa oferita zilnic.
Prima luna este mai mult de acomodare a bebelusului cu noile texturi, gusturi si la fel este si cu apa. Se incepe cu cantitate mica, aprox 20-30 ml/ zi, crescand progresiv.
 

 
Concluzii.
Pe masura ce copilul creste, aportul de lichide consumate zilnic, in special de apa, creste si el. Necesarul zilnic de apa este determinat de varsta, nivelul zilnic de activitate si sezon. Se foloseste apa plata, imbuteliata sau apa de la reteaua publica, fiarta si racita.

 

 

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!


 

  • ● Cand putem incepe sa ii dam apa bebelusului- Copiisiparinti.ro

Data ultimei actualizari: 13-07-2022

Produse din categoria Apa pentru bebelusi

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica confidentialitate date personale