Aromaterapie (informatii utile)

ce este nisip kinetic

Luand in calcul ritmul alert al vietii de zi cu zi care te poarta pe un traseu dificil si solicitant, este crucial sa-ti gasesti un refugiu de liniste si introspectie. Aromaterapia, o practica veche si captivanta deopotriva, iti ofera sansa de a experimenta relaxarea si reechilibrarea spirituala intr-un mod unic. Cu fiecare picatura de ulei esential, aduci in existenta ta o subtila nota de armonie, invelindu-ti simturile in arome naturale cu "puteri terapeutice".

 

 

 

Ce este Aromaterapia

 

 

 

In acest articol vom explora in detaliu avantajele acestei practici stravechi, dezvaluind cum uleiurile esentiale pot transforma rutina ta zilnica intr-o experienta de viata mai profunda si mai echilibrata dar si riscurile adiacente. De la tehnici de utilizare corecta, la cele mai captivante arome si la beneficiile terapeutice, vom parcurge toate aspectele esentiale ale aromaterapiei pentru a evidentia un stil de viata revitalizant, fara a te supune niciunui risc.


Ce este Aromaterapia

Aromaterapia este o forma de "medicina" complementara si alternativa, ce foloseste uleiurile esentiale pentru a gestiona simptomele sau pentru a imbunatati starea generala de bine. Este o terapie holistica, ceea ce inseamna ca sustine intregul tau sine - minte, corp si spirit. Aromaterapia implica inhalarea uleiurilor esentiale sau aplicarea topica a acestora (diluate).
Oamenii din intreaga lume au folosit aromaterapia de secole pentru a mentine starea de bine.


Cum functioneaza Aromaterapia

Atunci cand sunt inhalati vaporii cu ulei esential se stimuleaza sistemul nervos (creierul, maduva spinarii si nervii). Acest lucru inseamna ca aromaterapia initiaza o reactie in lant a semnalelor catre creier si raspunsuri chimice catre intreg corpul uman. Aceasta activitate incepe odata ce percepi parfumul unui ulei esential.
Uleiurile esentiale (ca toate substantele care au miros) elibereaza molecule mici in aer. Atunci cand inhalezi un ulei esential, aceste molecule se deplaseaza prin cavitatea nazala, iar celulele speciale localizate in interiorul nasului numite receptori olfactivi observa prezenta moleculelor si transmit un mesaj catre creier prin nervul olfactiv. Aceste mesaje stimuleaza activitatea in hipotalamus si in sistemul limbic al creierului. Sistemul limbic este un grup de structuri (inclusiv amigdala- centrul emotional) care ajuta la controlul emotiilor si la stocarea amintirilor tale. Creierul tau elibereaza apoi hormoni precum: Serotonina, Endorfine, Dopamina. Acesti hormoni ajuta la reglarea multor functii ale corpului, cum ar fi starea de spirit, somnul si digestia. Eliberarea acestor hormoni poate sa te ajute in diverse moduri, cum ar fi reducerea anxietatii si diminuarea perceptiei durerii.


Beneficii Aromaterapie

Poate contribui in starile de anxietate Aromaterapia poate ajuta la gestionarea anxietatii, potrivit multor studii. Se pare ca este cel mai util in tratarea anxietatii de tip "stare", sau o stare emotionala pe care o simti atunci cand te alfi in fata unui factor stresant sau in fata unui pericol. Anxietatea de tip "stare" este temporara si apare din cauza unei situatii specifice in care te afli. Oamenii o mai simt uneori in situatii medicale. De exemplu, poti simti anxietate de tip "stare" atunci cand: ai un test, cum ar fi o investigatie de tip RMN sau urmeaza sa intri intr-o sala de operatii.
Unele cercetari arata ca aromaterapia poate ajuta si in cazul altor forme de anxietate, inclusiv anxietatea de tip "trasatura de personalitate". Aceasta este o tendinta de a te simti anxios care este mai constanta in viata ta si nu este ceva ce simti doar in anumite situatii. De exemplu, anxietatea de tip "trasatura de personalitate" poate fi un simptom al tulburarii de anxietate generalizata.


Ce sunt uleiurile esentiale folosite in Aromaterapie

Uleiurile pentru aromaterapie, sau uleiurile esentiale, sunt extracte din plante extrem de concentrate. Ele provin din diferite parti ale plantelor, inclusiv flori, tulpini si frunze. Producatorii folosesc diferite procese pentru a extrage aceste uleiuri, cum ar fi distilarea si presarea la rece. Asadar, intr-o sticluta mica de ulei esential se regsesc multe kilograme de material vegetal.

Uleiurile esentiale au diverse utilizari si efecte, in functie de tipul lor:

Uleiul esential de busuioc poate contribui la imbunatatirea concentrarii si pentru a atenua unele simptome ale depresiei.
Uleiul esential de rozmarin poate contribui cu beneficii asupra sistemului nervos si circulator.
Cel de musetel poate ajuta pentru tratarea eczemelor iar uleiul esential de citronella este o ruda a lemongrass-ului si actioneaza ca un excelent repelent pentru insecte.
Uleiul esential de cuisoare este un analgezic topic, folosit in mod obisnuit pentru contributia sa in ameliorarea durerilor de dinti. 
De asemenea cel de eucalipt poate ajuta la ameliorarea cailor respiratorii. Multe persoane sunt alergice insa la eucalipt, deci trebuie sa fie luate precautii.
Uleiul esential de geraniu poate fi folosit pentru problemele de piele, pentru reducerea stresului si ca repelent pentru tantari.
Poate stiai despre uleiul esential de lavanda care poate fi folosit ca antiseptic pentru taieturi si arsuri minore dar poate contribui si la imbunatatirea relaxarii si somnului
Uleiul esential de lamaie se spune ca imbunatateste starea de spirit si ajuta la ameliorarea simptomelor stresului si depresiei. Iar despre uleiulul esential de santal se spune ca are calitati afrodisiace.
Uleiul esential arbore de ceai se spune ca ar contribui cu proprietati antimicrobiene, antiseptice si dezinfectante. Este folosit in mod obisnuit in sampoane si produse de ingrijire a pielii, pentru tratarea acneei, arsurilor si intepaturilor. Iar despre uleiul esential de cimbru se spune ca ajuta la reducerea oboselii, nervozitatii si stresului.


Atentie!
Uleiul pentru masaj va fi intotdeauna combinat cu un "ulei purtator" care dilueaza uleiul esential si ofera lubrifiere.


aromaterapie


Ce sunt Uleiurile purtatoare

Uleiurile purtatoare, numite si uleiuri de baza sau uleiuri fixe, sunt substante realizate din plante. Compozitia lor chimica este diferita de cea a uleiurilor esentiale. Ele nu au un miros puternic, si nu se evapora cum fac uleiurile esentiale. Uleiurile purtatoare indeplinesc rolul de intermediari care permit o introducere sigura a uleiurilor esentiale in organism. Oamenii dilueaza uleiurile esentiale prin amestecarea lor cu uleiuri purtatoare. Dat fiind ca uleiurile esentiale sunt extrem de concentrate, de obicei, se utilizeaza un procent mult mai mare de ulei purtator in comparatie cu uleiul esential. Uleiurile purtatoare contin o serie de compusi benefici pentru sanatatea pielii, inclusiv antioxidanti si acizi grasi esentiali.
Iata doar cateva exemple de uleiuri purtatoare: ulei de cocos, ulei de masline, ulei de seminte de struguri, ulei de migdale dulci.


Care sunt tehnicile pentru Aromaterapie

Aromaterapia nu inseamna doar difuzoare de arome, ci implica mai multe tehnici comune care presupun utilizarea de uleiuri esentiale, asadar:

● Inhalare: Exista diverse metode de a inhala uleiurile esentiale. Poti crea un abur facial adaugand ulei esential intr-un bol cu apa fierbinte (pana la 6 picaturi pentru 30 ml de apa). Apoi, inchide ochii si apleaca-te deasupra bolului, inhaland profund. De asemenea, poti utiliza un dispozitiv de difuzare pentru a dispersa aroma in intreaga camera sau locuinta. Asigura-te ca respecti instructiunile dispozitivului de difuzare specific pe care-l achizitionezi.

● Masaj: Un specialist calificat poate oferi un masaj folosind lotiune sau ulei care contine uleiuri esentiale. De asemenea, poti efectua masaj acasa. Este important sa utilizezi ulei esential diluat corespunzator, astfel incat sa aiba o concentratie de aproximativ 1%.

● Baie: Poti adauga uleiuri esentiale in apa baii tale. Intotdeauna amesteca uleiul esential cu un ulei purtator (cum ar fi uleiul de jojoba) sau cu un agent de dispersie (cum ar fi solubol) inainte. Uleiul esential nediluat nu se va amesteca cu apa din baie si poate irita pielea.


Sfaturi pentru utilizarea uleiurilor esentiale in Aromaterapie

Uleiurile esentiale sunt substante concentrate care provin din natura si aparent sunt sigure, dar atunci cand nu sunt folosite corect pot produce daune pielii. Iata cateva sfaturi pentru a le utiliza in siguranta:

● Intotdeauna dilueaza uleiurile esentiale inainte de a le aplica pe piele. Acest lucru presupune amestecarea unui ulei esential cu o alta substanta, cum ar fi un ulei purtator sau o lotiune fara parfum.
● Nu aplica niciodata ulei esential direct pe piele din recipient si evita adaugarea directa a picaturilor in apa de imbaiere.
● Nu depozita sau utiliza uleiurile esentiale in apropierea flacarilor deschise, deoarece acestea sunt inflamabile. 
● Pastreaza uleiurile esentiale departe de copii si animale de companie, deoarece aceste uleiuri sunt toxice in cantitati mari. Asigura-te ca sticlele sunt bine inchise si depoziteaza-le intr-un loc inaccesibil copiilor, animalelor de companie si oricarei persoane din gospodarie care ar putea sa le confunde cu alte substante.
● Uleiurile de aromaterapie si alte produse sunt usor de gasit online si in magazine. Cu toate acestea, usurinta lor de acces poate sugera in mod fals ca oricine poate face aromaterapie si sa obtina aceleasi beneficii. Discuta cu un specialist inainte de a incepe o asemenea terapie,  te poate ajuta sa eviti capcanele comune. 


Precautii si Efecte Adverse

Compusii chimici din uleiurile esentiale pot produce si efecte adverse atunci cand sunt combinati cu medicamentele. Acestea pot reduce eficacitatea medicamentelor conventionale sau pot agrava afectiunile de sanatate.
Produsele concentrate pot fi otravitoare inainte de dilutie si trebuie manipulate cu grija. Se recomanda o concentratie maxima de 5%. Unele uleiuri produc toxine care pot provoca leziuni la nivelul ficatului, rinichilor si sistemului nervos, in special daca sunt ingerate intern. 

● Persoanele cu una dintre urmatoarele afectiuni ar trebui sa fie foarte atente atunci cand folosesc aromaterapia: alergii, febra fanului, un tip de alergie, astm, afectiuni ale pielii, cum ar fi eczema sau psoriazisul. Iar persoanele cu urmatoarele afectiuni trebuie sa fie extrem de precaute: epilepsie, hipertensiune arteriala sau tensiune arteriala ridicata.
Aromaterapia poate avea efecte secundare, dar acestea sunt in mod normal usoare si nu dureaza mult. Acestea pot include: greturi, dureri de cap, unele reactii alergice
● Utilizarea aromaterapiei de catre femeile insarcinate sau care alapteaza nu a fost dovedita ca fiind sigura prin cercetare, asa ca nu este recomandata.
In primul trimestru de sarcina, aromaterapia poate prezenta un risc pentru fatul in dezvoltare. Femeile care alapteaza ar trebui sa evite uleiul esential de menta, deoarece acesta ar putea fi eliminat in laptele matern.
● Uleiurile esentiale derivate din citrice pot sensibiliza pielea la lumina ultravioleta, crescand riscul de arsura solara.
● Unele uleiuri esentiale pot afecta functia medicamentelor conventionale, deci persoanele care iau medicamente de orice tip ar trebui sa consulte mai intai un farmacist sau medicul de familie.
● In cele din urma, la depozitarea uleiurilor esentiale, este important sa stii ca lumina, caldura si oxigenul pot afecta integritatea uleiului. Produsele trebuie sa provina de la o sursa respectata si de incredere, pentru a te asigura de calitatea lor. Respectarea cu atentie a instructiunilor reduce riscul de compromitere a sanatatii.


Concluzie:

Aromaterapia poate oferi beneficii semnificative, inclusiv prin contributia sa in reducerea stresului, ameliorarea durerilor si sprijinirea sanatatii mintale si fizice. Cu o intelegere adecvata a uleiurilor esentiale si a tehnicilor corecte de aplicare, aceasta practica poate fi un instrument valoros in mentinerea sanatatii si a echilibrului personal. Insa nu uita ca aromaterapia ar trebui sa fie o parte complementara a unui plan de ingrijire a sanatatii, a obtinerii starii de bine iar consultarea unui profesionist medical ramane esentiala. 


Mai jos ti-am pregatit gama noastra de produse esentiale in Aromaterapie. Cu noi ai Si ce trebuie si ce vrei!
#onestopshop #magazinulfamilieitale

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● healthline.com/health/what-is-aromatherapy#summary
  •  www.medicalnewstoday.com/articles/10884#risks
  •  my.clevelandclinic.org/health/treatments/aromatherapy

Data ultimei actualizari: 08-12-2023

Gama noastra de produse din categoria Aromaterapie

Vezi Politica confidentialitate date personale