Autodiversificarea sau BLW (informatii utile)

 
 

 

 
 



Autodiversificarea sau BLW
 
 


 

1. Ce este autodiversificarea sau BLW ( Baby Led Weaning)

Din ce in ce mai multi parinti aleg autodiversificarea in locul diversificarii, fie ca au citit pe internet, fie ca au auzit de la cunostinte care au copii. Autodiversificarea mai este numita diversificarea naturala si este considerata o metoda sanatoasa de a incepe introducerea alimentelor solide in alimentatia bebelusului. Si in cazul autodiversificarii, alimentele trebuie sa fie moi la inceput, fierte bine, pentru ca cel mic sa se obisnuiasca treptat cu textura lor. Unul dintre multele motive pentru care parintii incep sa opteze pentru acest stil de hranire din ce in ce mai mult este pur si simplu ca este usor de sustinut. De asemenea, ii permite bebelusului sa aiba control asupra a ceea ce introduce in gurita, ceea ce creeaza un precedent bun pentru a-l lasa sa manance intuitiv inca de la inceput, ii dezvolta motricitatea fina si evident coordonarea mana-gura.

 


2. Principalele alimente folosite in autodiversificare

Iata cateva alimente pe care bebelusul tau le va prefera in aceasta etapa a autodiversificarii.

Este important ca alimentele sa aiba aproximativ dimensiunea degetului mic de la mana, sa fie suficient de mari astfel incat bebelusul sa nu se sforteze sa le introduca in gurita ca si bucata intreaga.

Printre alimentele potrivite in autodiversificare sunt:
cartofi dulci copti;
fasii de mere coapte in coaja;
buchetele de broccoli coapte sau fierte la abur (suficient de mari pentru ca bebelusul sa le tina);
feliute de pepene galben;
banana cu o parte de coaja inca la baza;
betisoare de morcov,
degetele de avocado (asigurati-va ca avocado este copt si moale);
feliute cu mango,
fasiute de carne de pui fiarta (daca in urma cu 10 ani carnea de pui nu se regasea printre primele alimente in diversificare, astazi carnea este o sursa importanta de fier si zinc, aport primordial in dezvoltarea creierului)

Atentie! Alimentele ar trebui sa fie, in general, suficient de moi pentru a putea fi stranse intre degete, cu exceptia bucatelelor de carne. Daca bebelusul roade dintr-o bucata mai mare si ii ramane una mai mica, inlocuiti-o rapid cu una mai mare pentru a evita situatia de a o introduce pe toata in gurita din cauza dimensiunii mai reduse. Florile de broccoli, de exemplu, ar putea fi cel mai bun inceput pentru bebe in autodiversificare, intrucat forma lor permite sa fie apucate de manuta copilului, atat timp cat el nu stie, nefiind obisnuit, sa prinda cum trebuie. Momentan, va strange mancarea in pumn. Este posibil, de asemenea, ca intr-o prima faza, sa se joace cu mancarea, sa le arunce, sa se murdareasca mai usor decat atunci cand i se ofera hrana cu lingurita – inarmati-va, asadar, cu rabdare! Va apuca bucatelele si le va suge. Continuati alaptarea intre mese si respectati regula celor 4 zile pentru a proba eventualitatea unor alergii. In timp, portia de lapte va scadea, luandu-i locul alimentele solide.
 
 

3. Exista riscul inecarii in cazul autodiversificarii?

Iata una dintre temerile parintilor! Medicii sunt de parere ca, atunci cand bebelusii se hranesc singuri, controleaza mai bine alimentul respectiv, prin urmare, riscul de inec este redus comparativ cu situatia in care le sunt introduse alimentele in gurita de catre parinti. In plus exista reflexul de gag, care este un reflex natural de protectie ce are ca rezultat contractia zonei faringelui pentru protectia in caz de sufocare. La fel ca lovitura reflexa care apare atunci cand medicul iti bate genunchiul in locul potrivit, reflexul de gag are loc automat, initiind o contractie ritmica de jos in sus a faringelui pentru a ajuta la ridicarea hranei si pentru a opri reflexul de inghitire. In cazul bebelusilor la care s-a facut autodiversificare s-a observat ca stiu sa gestioneze mai bine gag-urile deoarece ii ajuta sa controleze mai bine cantitatea de alimente pe care o introduc in gurita. Reflexul de gag este o componenta importanta in stabilirea unei gestionari corecte in ceea ce priveste cantitatea de mancare pe care o introduce in gurita. Efectul de gag il anunta pe bebelus ca volumul de mancare pe care l-a introdus in gura este mult prea mare iar aceasta situatie o va invata destul de repede.
Riscul inecarii poate aparea doar in cazul alimentelor de dimensiuni mici, insa abilitatea lor de a apuca (prinderea penseta) si duce la gura astfel de produse se dezvolta in timp, moment in care ei vor fi fost capabili sa mestece si sa inghita, prin urmare, riscul inecarii scade. Pentru siguranta lui, este bine ca micutul sa sa stea bine in fund si sa fie supravegheat in timpul mesei.


 
Mai jos ti-am pregatit o selectie de produse care iti vor fi de mare folos in desfasurarea procesului de autodiversificare.
Pentru alegeri potrivite si griji mai putine!
 

 

 

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!


 

  • ● First foods for baby/www.yummytoddlerfood.com
  • ● Gagging/solidstarts.com
  • ● Autodiversificarea cu ce alimente incepem ce trebuie sa urmarim-Copiisiparinti.ro
  • ● www.oudersonline.nl

 


Data ultimei actualizari: 13-07-2022

Produse potrivite in Autodiversificarea sau BLW

Vezi Politica confidentialitate date personale