Baita bebelus (informatii utile)

 
 

 

 



De cate ori este nevoie sa faci baita bebelusului

 

1. Cand se face baita bebelusului 

Cel putin la inceput, baita bebelusului, reprezinta un moment de-o mare incarcatura emotionala din partea parintilor. Exista o temere preinstalata ca baita unui nou-nascut este un proces dificil de realizat. Chiar daca nu este ceva greu de realizat, este totusi firesc sa existe un asemenea sentiment si sa gandesti astfel. Cu timpul insa, situatia se va schimba, si va exista mult mai multa incredere si implicit relaxare. Prima baita a celui mic se recomanda a se face imediat dupa ce s-a ajuns de la maternitate. Baita trebuie sa devina un ritual care trebuie sa se repete in fiecare zi si la care trebuie sa se adauge in fiecare dimineata si o toaletare riguroasa cu ser fiziologic a ochisorilor, nasucului, guritei si urechiuselor. Momentul optim de realizare a baitei este inainte de masa, daca nu este prea flamand si nu a devenit capricios. Nu se face baie dupa masa, intrucat exista riscul sa debordeze ceea ce a mancat. Insa cu timpul se va decela momentul perfect pentru baita bebelusul tau. Sunt recomandari care spun ca prima baita efectiva trebuie sa se realizeze dupa caderea bontului ombilical, altele recomanda a se realiza imediat ce s-a ajuns acasa de la maternitate.


 
2. Cum se face baita bebelusului

Indiferent ce varianta alegi, trebuie sa stii ca igiena bebelusului tau este extrem de importanta, deoarece pielea bebelusului reprezinta principala poarte de intrare a microbilor. Pentru spalarea celui mic este necesar ca in spatiul in care ai decis sa-i faci baita, sa existe o temperatura de cca 26-27°C cu cca 3-4 grade mai mare decat in mod constant, iar temperatura apei sa fie de cca 37-38°C. Iar inainte de a incepe spalarea propriu-zisa este recomandat sa fie pregatite toate cele necesare, pentru a fi la indemana: prosop mare, prosop de pus in cadita, scutec nou, hainute curate, crema sau ulei pentru masaj, betisoare speciale pentru urechiuse, sampon pentru par, burete natural (prosopel mic). In schimb, daca nu alegi varianta clasica de baie, atunci poti opta in a-l spala pe cel mic cu ajutorul unor bureti naturali sau a unor comprese inmuiate in apa. Pentru aceasta situatie ai nevoie de un prosop mai calduros in care se stea cel mic dezbracat. Si vei incepe sa stergi cu buretele inmuiat in apa mai intai degetele de la o mana, axila (deoarece acolo se aduna multe scame), apoi la fel si cu cealalta manuta, cobori la picioruse, le stergi pe rand pe la pliuri, zona scutecului, zona abdomenului. In acest caz, spalarea se face pas cu pas si repede sub prosop, pentru a nu i se face frig. De asemenea se curata si se tamponeaza bine zona bontului ombilical. Aceasta zona care urmeaza sa cada trebuie sa fie igienizata si mereu uscata. Daca optezi pentru baita clasica ( nu se astepta caderea bontului ombilical), ai grija sa verifici temperatura apei care trebuie sa fie una optima si sa aiba un nivel in cadita de cca 5 cm, nu mai mult.

Pentru a te asigura ca temperatura apei este una perfecta pentru cel mic, este recomandat sa verifici fie cu un termometru de baie special creat, fie cu cotul sau cu incheietura mainii. La baza caditei sau pe un suport anatomic se recomanda sa se aseze un prosop, deoarece va ajuta in timpul baitei pentru invelirea zonelor spalate. Baita in sine nu trebuie sa dureze foarte mult iar cadita trebuie pregatita inainte ca cel mic sa fie dezbracat.

Procesul in sine de dezbracare a celui mic trebuie sa fie lent si insotit de o interactiune verbala, astfel incat sa nu se sperie de ce va urma. Inainte de a-l introduce in cadita este musai sa-i stergi ochisorii, urechile, nasul, fruntea, obraji si gura cu ajutorul unui buretel natural sau prosopel inmuiat in apa. Apoi cu grija, se va aseza mai intai cu piciorusele si ulterior cu restul corpului, urmand ca ceafa si capsorul sa fie sustinute de mana nedominanta. Se incepe cu samponarea si masarea delicata a capsorului, urmata de o clatire cu atentie, astfel incat sa nu ajunga apa in urechiuse si ochisori. Apoi se trece la gat, axile, manute, zone care se sterg cu precadere, deoarece strang mai multe scame. Se ajunge la zona abdomenului, apoi zona scutecului si se coboare catre pliurile picioruselor si pana la talpa si degetele. La baita, pe masura ce se avanseaza, partile corpului spalate vor fi acoperite de prosopul din cadita pentru a-i tine de cald. La final urmeaza sa-l scoti din baita si sa-l asezi pe prosopul mare si pufos pentru a-l sterge de sus in jos. Este indicat ca in acest moment sa verifici ca zona bontului ombilical sa fie curata si uscata. Optional dupa baita se poate face si un masaj (uite aici mai multe informatii despre masajul bebelusului https://comenzi.bebetei.ro/indicatii/masaj). Altfel, daca totul este bine tamponat, atunci ii poti pune scutecul nou si hainutele curate.

 


 

Mare atentie, in timpul imbaierii bebelusul nu se lasa nesupravegheat nicio secunda, exista riscul de inec!



3. Cat de des se face baita bebelusului

Este foarte important ca pe tot parcursul baitei sa se mentina interactiune verbala cu cel mic astfel incat sa i se reduca anxietarea provocata de aceasta experienta noua. Baita bebelusului nu trebuie realizata in fiecare seara, deoarece se poate distruge bariera lipidica protectiva a pielii, generandu-se astfel aparitia eczemelor. Insa o baita la doua zile poate fi o frecventa sanatoasa si necesara, intrucat bebelusul transpira foarte mult la nivelul capului, aceasta fiind de altfel singura modalitate de reglare a temperaturii corpului. Baita la inceput nu trebuie sa dureze mai mult de 5-7 minute, aspect esential daca cel mic prezinta pielea uscata sau sensibila.

Desi baita bebelusului poate fi la inceput o provocare pentru orice parinte, cu timpul va deveni o rutina, o experienta placuta pentru ambele parti implicate. Iar in jurul varstei de 3 luni cel mic incepe sa se obisnuiasca cu baita, timp in care experienta ta isi va spune cuvantul.

 


Foarte important: Aceste informatii sunt orientative, si pentru ca fiecare bebelus este diferit, pentru recomandari de specialitate consultati medicul neonatolog sau pediatru.

 

 

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!


 

Alte articole care te-ar putea interesa:
Baita bebelusului,
Eritem fesier, Igiena nasului la bebelus, Leaganul si balansoarul bebelusului, Masajul bebelusului, Patutul bebelusului, Salteluta bebelusului, Sistemul de purtarea bebelusului, Baita distractiva a bebelusului, Incalzitor biberoane, Igiena dintilor la copii, Scaunul auto pentru copil
Sterilizatorul de biberoane

 

 

  • ●https://www.nhs.uk/conditions/baby/caring-for-a-newborn/washing-and-bathing-your-baby//
  • ●https://raisingchildren.net.au/newborns/health-daily-care/hygiene-keeping-clean/bathing-a-newborn/
  • ●https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/healthy-baby/art-20044438/

 


Data ultimei actualizari: 14-06-2022

Produse indicate pentru Baita bebelus

Vezi Politica confidentialitate date personale