Primul an cu bebe: baita bebelusului (primul an cu bebe)

Baita bebelusului este o etapa coplesitoare si plina de emotii pentru parinti. Descopera cum o realizezi intr-un mod corect inca din primele zile de viata.

 

 

 

 

Baita bebelusului: cum o realizeazi intr-un mod sigur pentru tine si copilul tau

 

 

 

 

Prima baita a bebelusului poate fi coplesitoare. Este un moment incarcat cu multe emotii, dar este firesc sa se intample asa. Daca te pregatesti pentru acest moment iti prezentam cateva sfaturi care sa te ajute sa treci cu bine peste el,  si sa realizezi baita bebelusului intr-un mod sigur si cat mai putin stresant. 
 



Cand trebuie realizata baita bebelusului

Nu este nevoie sa ii faci bebelusului tau baie in fiecare zi, chiar studiile dermatologilor recomanda ca baita sa fie facuta  mai rar, o data sau maxim de doua-trei ori pe saptamana. Pentru pielea bebelusului este mai sănătos asa.

Este recomandat, in schimb, ca bebelusul sa fie spălat la fundulet, la chiuveta, la fiecare schimbare de scutec, mai ales daca a avut scaun.
Atunci cand ii schimbi scutecul, deja ii acorzi o ingrijire atenta, pentru ca bebelusul trebuie să fie curat pentru a-i pune un scutec nou.
Tot la chiuveta poate fi spalat bebelusul pe manute si pe fata, daca este necesar.

Momentul potrivit pentru baita este oricand bebelusul  este calm, intr-o stare buna pentru a-l spala (sa nu planga sau sa fie morocanos), iar parintii sunt linistiti. Este important ca bebelusul sa nu fie flamand, ca sa nu planga de foame, sa se poata bucura cu adevarat de baie. Baia trebuie sa fie un moment relaxant si placut, contactul cu apa le reaminteste bebelusilor de plutirea in lichidul amniotic din mediul intrauterin si ii poate ajuta sa se împrietenească si cu mediul extrauterin. 

Exista prejudecata ca bebelusul trebuie imbaiat inainte de masa, pentru ca dupa masa ar exista riscul de a varsa, insa nu este asa. Bebelusul trebuie oricum manipulat lin, cu blandete, nu rapid, pentru ca se va speria si va plange, iar asta va face procesul si mai stresant pentru parinti, pe langa faptul ca ii poate face sa regurgiteze mai mult decat de obicei, sau sa verse.

Exista si prejudecata ca bebelusul trebuie imbaiat in fiecare seara, eventual chiar la ora fixa, pentru a i se face un ”program”, sau pentru ca el sa doarma mai bine.
Acest lucru insa, nu este dovedit ca ajuta bebelusii mici sa doarma, mai ales pe nou-nascuti (bebelusii cu varsta (0-28 zile). Dimpotriva, ii poate stresa inutil pe parinti, care fiind oricum la inceput, 

Existenta bontului ombilcal nu este o problema, cata vreme dupa baita zona este uscata si este tot timpul la aer, cu scutecul indoit dedesubt, ceea ce inseamna ca bebelusul poate fi imbaiat chiar daca nu a cazut inca buricul.

 



Cum trebuie realizata baita bebelusului 

Partea cea mai coplesitoare abia acum incepe. Ai aflat cand trebuie sa ii faci baita, iar acum trebuie efectiv sa iti speli copilul. Cum trebuie realizata baita? Prima data, cu mult calm. Chiar daca nu iese perfect, vei avea nenumarate ocazii sa exersezi, sa inveti si sa imbunatatesti aceasta experiența 

Nu ii face baita in cada obisnuita pentru ca nu vei putea sa ai un control asupra miscarilor. Cel mai bine este fie in chiuveta, fie intr-o cada speciala pentru baita celor mici. Timpul in care il speli depinde doar de tine. Ii poti face si dimineata, insa seara ii poate asigura un somn mai linistit. 

Contactul cu apa trebuie sa fie mai intai cu piciorusele, iar mai apoi cu restul corpului. Ideal esta ca bebelusul sa fie imersat treptat in apa calda pana la piept. Il poti pune inclinat pe spate, sustinut cu mana de-a ta de sub de sub ceafa si axile,si cu funduletul pe fundul caditei sau chiuvetei. Cu cealalta mana il poti mangaia si apoi spala.

Probabil nu stiai, dar este recomandata evitarea sapunului si samponului in prima luna de viata la baita. In aceasta prima luna se recomanda sapunul doar la spalarea funsuletlui dupa ce a avut scaun.

Acorda atentie zonei gatului, intre urechi, dar nu uita nici de degetele de la maini si picioare. Foloseste un sapun special pentru bebelusi abia dupa prima luna de viata.

Apa trebuie sa aiba temperatura intre 37 si 38 de grade Celsius, si daca nu ai un termometru ar trebui sa o simti neutra la partea interioara a incheieturii mainii. Temperatura incaperii poate fi cea obisnuita cata vreme bebelusul este imersat in apa calda si imediat ce este scos e sters si imbracat. Nu este nevoie de caciulita pe cap dupa baita, daca parul este uscat bine prin stergere.

Nu este nevoie sa te stresezi la inceput cu masajul bebelusului inainte sau dupa baita - cand sunt mici, bebelusii nu au rabdare sa stea si la baita si la masaj. Masajul il poti începe treptat, dupa 1 luna de viata, in orice moment al zilei bebelusul tau este calm si tu ai timp. In schimb daca piele bebelusului este uscata, o poti hidrata in orice moment al zilei, care nu este legat de baita, de exemplu la schimbarea scutecului.

 



Ce trebuie sa ai la indemana cand speli bebelusul

Pe langa cadita, mai ai nevoie de cateva lucruri care sa faca intregul proces sigur: un prosop moale, de preferabil cu gluga,  pentru a-l scoate din cada; crema hidratanta pentru bebelusi in cazul in care pielea este uscata; hainute de schimb; scutec curat.

 



De ce este importanta baita pentru bebelusi

Stii ca trebuie sa ii faci baie bebelusului, dar stii si de ce? Pe langa faptul ca il igienizezi, mai exista si alte beneficii care vin odata cu spalarea lui:

● Poate fi o calmare a bebelusilor mofturosi si vine ca un medicament pentru un somn linistit.
● Se creeaza o legatura puternica intre copil si parinte. Da, baita poate fi despre momentul in care tu, ca parinte, ii porti de grija, il mangai sau ii canti, incat el sa se simta protejat si aiba un confort sporit. De aceea este important sa nu te stresezi prea tare cand ii faci baita.
● Este o experienta in sine pentru copil. Desi nu are puterea sa spuna asta, se obisnuieste cu apa, este pus in fata unor senzatii noi si are parte de mult rasfat.

Cu toate ca este o adevarata provocare la inceput, baita este un moment important pentru bebelus, dar si pentru tine ca parinte. Prin urmare, incearca sa fii un parinte relaxat si informeaza-te despre tot acest proces.
 


Livia Tobosaru,  moașă licențiată, consultant în lactație certificat IBCLC, consultant babywearing certificat, educator prenatal Lamaze:
„Baita bebelusului nu trebuie privita ca fiind doar un proces de igienizare a celui mic. Trebuie sa fie un moment de legatura intre parinte si copil, care il va ajuta pe viitor sa constientizeze toate senzatiile oferite de moment.”

Articolul este dedicat viitoarelor mamici, dezvoltat in colaborare cu echipa Clinicii Nativia, experti in obstetrica si ginecologie.

 


 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

      • ● mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/healthy-baby/art-20044438
      • ● whattoexpect.com/first-year/first-bath/
      • ● wikihow.com/Bathe-an-Infant

 

 


Data ultimei actualizari: 28-06-2023

Produse indicate in Primul an cu bebe: baita bebelusului

Vezi Politica confidentialitate date personale