Majoritatea medicilor recomanda introducerea unei cesti, pahar sau cani cu cioc in jurul varstei de 10-12 luni.
Momentul potrivit pentru tranzitia de la biberon la canita cu cioc
Canita de tranzitie pentru bebelus ajuta la realizarea trecerii de la alaptarea la san sau cu biberonul, la bautul dintr-o cana de adult. Cand bebe deprinde abilitatile de a manui o cana dar nu si sa bea din ea, cana de tranzitie este perfecta pentru acest moment.
Care este varsta potrivita pentru a face aceasta tranzitie
Multi copii mici se ataseaza de biberon. Pe langa asigurarea hranei, pentru ei, biberonul inseamna si confort si siguranta. Este important sa incepi sa ii ajuti sa renunte la biberon in jurul varstei de 10-12 luni si sa ii inveti sa bea din pahare sau canute cu cioc, adaptate varstei.
Cu cat vei intarzia mai mult momentul tranzitiei, cu atat copilul devine mai atasat de biberon si ii va fi mai greu sa renunte la el. Utilizarea pe termen lung a biberonului poate duce la aparitia cariilor sau il poate determina pe cel mic sa bea mai mult lapte decat are nevoie. Trecerea de la biberon la cana cu cioc sau pahar poate fi o provocare, dar urmatoarele sfaturi te pot ajuta ca acest moment sa fie usor realizabil.
Momentul tranzitiei
Majoritatea medicilor recomanda introducerea unei cesti, pahar sau cani cu cioc in jurul varstei de un 10-12 luni.
La varsta de 12 luni, cei mai multi copii au capacitatea de coordonare a miscarilor necesara pentru a tine chiar si o ceasca sau un pahar de plastic si pentru a bea din ele.
Este important sa incepi sa reduci treptat numarul de mese cu biberonul din programul de hranire cu o masa diversificata specifica varstei sau cu laptele pus intr-o canita. In acest fel vei reduce usor dependenta de biberon iar daca-l va cere, poti sa-l asiguri ca il va primi mai tarziu, la masa de seara.
Saptamana urmatoare, poti elimina un alt biberon de lapte din program si sa-i oferi laptele dintr-o canuta cu cioc sau intr-un pahar cu pai. Incearca sa faci acest lucru atunci cand copilul sta la masa pe un scaun inalt, chiar in scaunul de masa. Biberonul de seara nu ar trebui scos curand, doar inlocuit cu o canuta adecvata varstei, pana cand va renunta singur.
Si acest lucru se intampla in mod normal in jurul varstei de 2 ani.
Masa de lapte de seara tinde sa fie o parte din rutina pentru culcare si este cea care le ofera celor mici cel mai mult confort. Ideal este ca ei sa fie cei care renunta la ea, singuri, atunci cand sunt pregatiti.
Sfaturi care te vor ajuta in procesul de tranzitie:
● Recipientele sa fie rezistente la varsare (adesea denumite „cani sippy“) pot ajuta copilul sa se obisnuiasca cu trecerea de la biberon la cana sau pahar. Dentistii recomanda ca recipientele sa fie cu gura/ cioc tare sau cu paie.
● Cand copilul foloseste paharul sau cana cu cioc, incurajeaza-l, lauda-l. Acest aspect il va motiva si va repeta procesul.
● In cazul in care continua sa ceara biberonul, este important sa identifici de ce are cu adevarat nevoie sau ce vrea cu adevarat copilul si oferiti-i. Daca este insetat sau infometat, asigura-te ca ii oferi apa sau hrana suficienta. Daca este o nevoie de confort, ofera-i imbratisari, iar daca se plictiseste, jucati-va impreuna.
● Pe masura ce incerci sa inlocuiesti biberonul cu paharul sau cana cu cioc, nu uita ca starea de sanatate trebuie sa fie una cat mai buna astfel incat procesul sa se desfasoare in conditii optime. Sa nu fie in timpul unei eruptii dentare, sa nu fie in timpul unei viroze sau in mijlocul unei schimbari de rutina sau loc (mutare, concediu, intrarea in colectivitate etc.). Opteaza pentru un moment in care copilul este linistit, pentru a nu-l coplesi cu un stres in plus, prin aceasta tranzitie.
● Elimina biberoanele din campul sau vizual. Le poti ascunde prin sertare, camara, astfel incat sa nu le vada pentru a le cere. Alege intodeauna pahare sau canute cu cioc colorate, sau cu personajele lui preferate.
Speram ca informatiile noastre sa te ajute in atingerea scopului final, de trecere la o canita de tranzitie. Iar in sectiunea urmatoare, ti-am pregatit o selectie de recipiente dedicate momentului de trecere de la biberon la cana de adult.
Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!