Cantarirea bebelusului (informatii utile)

 
 

 

 
 



De ce este importanta cantarirea bebelusului 
 
 


 

1. Importanta cantaririi bebelusului

Cantarul pentru bebelusi este unul dintre lucrurile care nu ar trebui sa lipseasca de pe lista cu obiecte necesare pentru un nou-nascut. Cresterea in greutate este cel mai bun reper ca sugarul este sanatos. Graficele de crestere s-au realizat in urma unor studii efectuate de specialisti in pediatrie, iar scopul lor este de a urmari evolutia unui copil, incadrarea lui intr-o serie de parametri normali, din punct de vedere musculo-scheletal, neurologic, al dezvoltarii lui globale. In concluzie, media, mai exact, greutatea unui copil de o anumita varsta, se face dupa ce s-a vazut populational cam care ar trebui sa fie standardul copilului normal, care sa ia din alimentatie nutrientii necesari dezvoltarii tuturor organelor. Daca nu il cantaresti, nu vei sti cat ia in greutate si aprecierea cresterii lui doar relativ sau dupa cum il vei simti la mana nu sunt concludente iar sansele sa apara probleme ascunse sunt mult mai mari. Cantaritul are, prin urmare, un rol esential. Este bine, de asemenea, sa exista o atentie sporita asupra greutatii sugarului si cand este icteric.

 



2. Ce este de facut cand bebe nu ia in greutate

Cand un sugar nu creste corespunzator inseamna, in cele mai multe cazuri, ca nu mananca suficient. Rolul mamei este de a identifica motivul pentru care bebe nu se alimenteaza corespunzator. Poate bebe nu este atasat bine la san, poate e nevoie de suplimentarea laptelui (sunt diferite metode prin care lactatia poate fi stimulata). Oricare ar fi motivul, este bine sa te consulti si cu medicul specialist.
 
 


3. Ce inseamna o crestere constanta, corecta, in prima luna de viata

La nastere, greutatea unui copil normoponderal se incadreaza intre 2,500 kg si 4,100 kg. „Copilul standard“, pentru varsta de gestatie 38 de saptamani, ar avea 3 kg, 52 de cm si circumferinta craniului 35 cm. S-ar putea ca, la plecarea din maternitate, bebelusul sa aiba o alta greutate, mai mica, cu pana la 10% raportat la greutatea de la nastere + pentru ca incepe sa digere, sa urineze, sa aiba scaun, sa piarda apa care s-a acumulat in tesuturi de-a lungul vietii lui intrauterine. Prin urmare, daca avem un „copil standard“, de 3 kg, iar la externare cantareste 2,700 kg, nu inseamna ca a stat nehranit. In cat timp trebuie sa recupereze pierderea fiziologica in greutate si sa revina la greutatea de la nastere? Ideal ar fi intr-o saptamana, maximum 10 zile. Astfel, la sfarsitul primei luni, bebelusul ar trebui sa aiba, in mod obisnuit, cu minimum 750 de grame mai mult decat la nastere (este indicele de crestere normala in greutate la un sugar sanatos, care mananca si absoarbe ce-i trebuie din mancare).


 Cresterea in greutate este cel mai bun reper ca sugarul este sanatos
 
 
 
4. Cum il cantaresti pe bebe

Dupa ce ajungi cu bebe acasa de la maternitate, avand deja cantarul, a doua zi dimineata, complet dezbracat (inclusiv fara scutec), il vei aseza pe cantar. Este posibil ca acea greutate sa nu coincida 100% cu cea de la externare (din cauza cantarului, de exemplu), insa, plecand de la acest reper de kilograme, vei urmari ca bebe sa ia in perioada urmatoare (7-10 zile) in jur de 150-200 g pe saptamana, adica 20-50 g pe zi. Mama il poate cantari in aceasta perioada, zilnic, complet dezbracat, dimineata, preferabil inainte de masa. Daca in doua, trei zile are spor ponderal bun inseamna ca felul in care il alimentezi functioneaza corect. Daca observi, in schimb, ca in doua, trei zile nu creste cu 20-50 g pe zi, este imperios necesar sa gasesti motivul acestei stagnari. In cazul in care la sfarsitul primei saptamani bebe tot nu a crescut in greutate, nu mai lasa timpul sa
treaca si sa astepti ca lucrurile sa se indrepte de la sine, ci cautam cat mai curand o solutie sfatuindu-te cu medicul specialist.

 

 
Mai jos ti-am pregatit o selectie de cantare special create pentru bebelusi, astfel incat sa-i poti urmari cat mai usor evolutia. Pentru alegeri potrivite si griji mai putine pentru bebelusul tau!
 

 

 

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!


 

  • ●Cresterea in greutate a bebelusului, cum o urmarim-Copiisiparinti.ro

 


Data ultimei actualizari: 13-07-2022

Produse recomandate pentru Cantarirea bebelusului

Vezi Politica confidentialitate date personale