Ce este un produs Bio? (informatii utile)

antioxidanti

Alimentele organice au devenit foarte populare in ultimii ani, o atentie deosebita fiind acordata in special alimentelor pentru bebelusi si copii. Produsele organice cel mai des cumparate pentru copii sunt: fructe, legume, cereale integrale, oua, piureiuri, sucuri organice, biscuiti dulci si sarati, pufuleti, iar in ceea ce priveste populatia adulta, fructele si legumele. 

 

 

 

 Care este diferenta dintre un produs Organic, Bio sau Ecologic

 

 

Atunci cand discutam despre produsele Bio este bine de stiut ca nu este doar o tendinta alimentara, ci este vorba si despre o alegere care poate transforma modul in care te hranesti si care iti poate influenta sanatatea si evident sanatatea mediului inconjurator.
Cu tot mai multe optiuni Bio disponibile pe piata, este important sa intelegi cu adevarat ce inseamna acest termen si cum poti profita din plin de beneficiile oferite.

Hai sa afli din articolul nostru daca sunt diferente intre acesti termeni utilizati pentru produsele obtinute in mod responsabil si cum le poti identifica cat mai usor.


Organic, Bio sau Ecologic

Termenii "Organic," "Ecologic" si "Bio" sunt adesea utilizati in mod interschimbabil, dar au semnificatii similare si se refera la produse alimentare care sunt cultivate sau produse in conformitate cu standarde ridicate de mediu si de sustenabilitate. 


Cu toate acestea, exista mici diferente de interpretare sau reguli specifice in diferite tari sau regiuni.
Iata o explicatie generala:

Organic: Termenul "organic" se refera la produsele alimentare care sunt cultivate sau produse fara utilizarea pesticidelor sintetice, ingrasamintelor chimice sintetice, antibiotice, hormoni de crestere sau organisme modificate genetic (OMG). In plus, agricultura organica promoveaza practici de conservare a solului si a resurselor naturale. Produsele organice sunt adesea certificate de organizatii sau agentii guvernamentale, care verifica respectarea acestor standarde.

Ecologic (sau eco): Termenul "ecologic" se refera la produsele alimentare care sunt cultivate sau produse intr-un mod prietenos cu mediul inconjurator. Acest lucru poate include, pe langa aspectele legate de agricultura organica, si preocuparea pentru impactul asupra biodiversitatii, folosirea eficienta a resurselor, reducerea deseurilor si promovarea unui lant alimentar sustenabil. In multe cazuri, termenul "ecologic" poate fi folosit ca sinonim pentru "organic."

Bio: Termenul "bio" este utilizat in special in Europa si se refera la produsele alimentare care sunt certificate ca fiind in conformitate cu standardele de agricultura ecologica ale Uniunii Europene. Aceste standarde sunt similare cu cele pentru produsele organice din alte parti ale lumii. Produsele "bio" sunt, in general, produse in mod sustenabil si cu respectarea mediului.

In esenta, toti acesti termeni se refera la produse alimentare obtinute intr-un mod cat mai natural si mai sustenabil, cu un accent pe protejarea mediului si a sanatatii umane. Cu toate acestea, detalii precise pot varia in functie de regiune si de certificarile specifice aplicate. Este intotdeauna recomandabil sa verificati etichetele produselor alimentare si sa cautati certificarile oficiale pentru a intelege exact ce inseamna fiecare termen in contextul respectiv.


Ce sunt alimentele organice? 

Sunt alimentele obtinute intr-un mod cat mai natural, in cazul celor vegetale fara utilizare de substante chimice, pesticide, crescand intr-un sol cu o anumita compozitie si calitate, fara folosirea compusilor modificati genetic, iar in ceea ce priveste alimentele de origine animala, ele provin de la animale crescute in mod fiziologic, fara antibiotice si nici hormoni de crestere. In procesul de fabricare al oricarui produs organic nu trebuie utilizate E-uri, coloranti sau indulcitori


Alimentele organice au asadar un continut redus de pesticide, nitrati, metale grele si microorganisme rezistente la antibiotice fata de alimentele de acelasi tip, insa non-organice. Unul dintre aceste metale cu efecte daunatoare asupra organismului este Cadmiul. El se gasesete in sol si trece in produsele de origine vegetala si cereale, iar concentratia lui este de doua ori mai mica in produsele organice fata de cele traditionale. 

Pe langa beneficiile date de consumul acestor alimente, natura beneficiaza si ea de cultivarea organica, aceasta reducand emisiile de CO2, consumul de apa si imbunatatind calitatea solului. 
Alimentele organice sunt mai bogate in vitamine (de ex: vitamina C), minerale (fier, zinc), antioxidanti precum si acizi grasi omega 3 (pentru produsele organice de origine animala) si au valoare nutritiva mai mare. Pot fi 100% organice, organice (aproximativ 95% din ingrediente sunt organice) sau sa aiba anumite ingrediente de natura organica.

Studii comparative au aratat ca o dieta bogata in alimente organice si chiar inlocuirea unui singur aliment obsinuit cu unul organic a dus la o reducere a excretiei urinare de pesticide si acest lucru intr-un timp foarte scurt de la adoptarea dietei.

●  Chiar daca exista reglementari in ceea ce priveste continutul de pesticide din diverse produse si de asemenea reglementari de folosire a diverselor substante, expunerea cronica la pesticide poate contribui in timp la aparitia diverselor afectiuni, pesticidele fiind carcinogene, mai ales ca se intampla adesea ca anumite urmari sa fie descoperite dupa ani de utilizare a unor astfel de substante si acestea sa fie retrase ulterior de pe piata. Totodata, chiar daca fiecare substanta folosita in agricultura respecta concentratiile admise, nu se cunosc foarte bine efectele asocierii diverselor pesticide.
In cateva studii s-a demonstrat faptul ca schimbarea unei diete obisnuite cu una alcatuita din alimente organice duce la reducerea cu 90% a expunerii la pesticide. Acest aspect este valabil in special pentru alimentele vegetale, consumul de carne de natura organica nu pare sa aiba o influenta foarte mare asupra expunerii si a riscului carcinogen. 
Expunerea crescuta la pesticide este asociata cu diverse tipuri de cancere, tulburari de fertilitate, malformatii ale fetilor la femeile gravide care au o expunere mare la pesticide (in general profesionala).
Persoanele care aleg sa consume alimente organice au totodata si un stil de viata mai sanatos in general, astfel ca beneficiile pot fi datorate mai multor alegeri sanatoase si nu in totalitate consumului de alimente organice. 

●  Un aspect extrem de important este faptul ca alimentele organice nu inlocuiesc o dieta sanatoasa, in ziua de astazi existand si produse organice de tip fast food. De asemenea, trebuie sa se acorde o atentie sporita la compozitia acestor alimente si la numarul de calorii, intrucat eticheta de tip organic poate sa atraga atentia de la o cantitate mare de zahar sau de sare existenta in acel produs. Totodata, consumul in exces de alimente organice va duce si el la o crestere ponderala si de asemenea nu compenseaza pentru lipsa de activitate fizica. 

●  Ca regula generala, indiferent daca poti sau nu cumpara alimente organice, este bine sa speli foarte bine fructele si legumele ce nu se pot curata, sa le cureti de coaja pe celelalte si sa citesti foarte bine etichetele tuturor produselor pe care le cumperi pentru a alege mereu produsele cat mai ‘’curate’’ din punct de vedere al ingredientelor. 
Fie ca alegi o dieta alcatuita majoritar din alimente organice ori ca incerci sa combinam alimentele organice cu cele traditionale este foarte important ca per total sa ai o dieta sanatoasa si echilibrata.

●  Daca dieta actuala este una bogata in alimente foarte procesate si bogate in zahar, E-uri si alti compusi nocivi, primul pas catre o dieta sanatoasa este reducerea aportului acestui tip de alimente si cresterea consumului de legume, fructe si cereale integrale. Doar realizand aceasta schimbare impreuna cu asocierea unei activitati fizice sustinute vei avea o reducere considerabila a riscului de foarte multe boli cronice. In continuare, inlocuirea unor alimente care nu pot fi curatate de coaja, a preparatelor pentru bebelusi si copii cu variantele lor organice este cu siguranta un pas suplimentar in directia unei alimentatii sanatoase. 


Cum stii ca alegi un produs certificat Bio, Organic sau Ecologic

Pentru a avea certitudinea ca un produs este cu adevarat ecologic, biologic sau organic, este esential sa acorzi o atentie sporita detaliilor de pe ambalaj si sa identifici anumite elemente specifice certificarii Bio. Aceste informatii sunt cruciale pentru consumatori si contribuie la transparenta si increderea in produsele alimentare.
Pe langa inscriptia care indica natura produsului, un aspect-cheie este prezenta siglei UE pentru produse ecologice. Aceasta sigla ofera o identitate vizuala produselor ecologice produse in Uniunea Europeana si ajuta consumatorii sa le identifice mai usor. Ea atesta ca produsele au fost certificate ca fiind ecologice de catre organizatii sau agentii de control autorizate, respectand cerinte stricte de productie, prelucrare, transport si stocare. De asemenea, sigla indica numarul de cod al organismului de control care a supervizat ultima operatiune de productie sau procesare.

sigla bio

Un alt aspect important este indicatia locului in care au fost cultivate materiile prime agricole utilizate in produs. Aceasta poate fi sub forma "Agricultura UE" pentru sursele materiei prime provenite din Uniunea Europeana, "Agricultura non-UE" pentru cele din tari terte sau "Agricultura UE/non-UE". Aceste indicatii contribuie la transparenta lantului alimentar si te va ajuta sa intelegi mai bine provenienta materiilor prime.

Sigla pentru produse ecologice este obligatorie pentru majoritatea produselor alimentare preambalate din UE vandute ca produse ecologice in UE.


Cu toate acestea, exista si situatii in care utilizarea ei este optionala, cum ar fi pentru produsele importate care respecta normele UE sau pentru produsele ecologice care nu sunt preambalate.
In final, este important sa retii ca sigla de produs Bio nu poate fi utilizata pentru produsele care contin mai putin de 95% ingrediente ecologice, pentru operatiunile de catering in masa, pentru produsele care nu intra in sfera normelor privind productia ecologica de alimente si pentru produsele aflate in "conversie," unde metodele de productie ecologica sunt recent introduse. Cu toate acestea, pentru produsele ecologice autentice, urmarirea siglei UE si a detaliilor de pe ambalaj reprezinta un mod esential de a face alegeri informate si sustenabile in ceea ce priveste alimentatia ta.


Concluzie:

In concluzie, notiunea de produs organic reprezinta un aspect semnificativ in industria alimentara si in atentia consumatorilor din intreaga lume. Produsele organice promoveaza un stil de viata sanatos si sustenabil, avand in vedere atat sanatatea ta, cat si sanatatea mediului inconjurator. Agricultura organica elimina utilizarea pesticidelor si a ingrasamintelor chimice, promovand practici de cultivare durabile si respectand standarde ridicate de mediu. Cu toate acestea, este important sa fii constient ca notiunea de produs organic poate varia in interpretare in functie de regiuni si standarde. Prin urmare, verificarea certificarilor oficiale si a etichetelor este esentiala pentru a te asigura ca produsele pe care le achizitionezi sunt cu adevarat organice. 
In final, alegerea produselor organice poate avea un impact pozitiv asupra sanatatii tale si asupra mediului inconjurator. Ea ne ofera o modalitate de a sprijini practicile agricole sustenabile si de a contribui la protejarea resurselor naturale pentru generatiile viitoare.

Articol realizat in colaborarea cu Raluca Georgiana Dinu - medic rezident Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice


Mai jos ti-am pregatit gama noastra de produse alimentare Bio, deoarece cu Bebe Tei ai Si ce trebuie si ce vrei!
#onestopshop #magazinulfamilieitale

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32519524
  • ● pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32519524
  • ● www.colorado.edu/ecenter/2021/03/17/positive-impact-organic-foods
  • ● www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/organic-food/art-20043880
  • ● www.youtube.com/watch?v=6Icpg2RWgZE&ab_channel=NutritionFacts.org
  • ● www.youtube.com/watch?v=1vg1D35uPSI&ab_channel=NutritionFacts.org
  • ● www.youtube.com/watch?v=aSHv5vDi3Is&ab_channel=NutritionFacts.org
  • ● www.youtube.com/watch?v=aSHv5vDi3Is&ab_channel=NutritionFacts.org
  • ● agriculture.ec.europa.eu

Data ultimei actualizari: 13-12-2023

Gama noastra de produse din categoria Ce este un produs Bio?

Vezi Politica confidentialitate date personale

Acest site folosește cookies pentru a furniza servicii și funcționalități personalizate. Prin vizitarea site-ului nostru, îți dai acordul pentru descărcarea acestor cookies.Am inteles

Poți afla mai multe despre cookies și poți schimba setările lor aici.