Ce inseamna PPD, PA+++ si prin ce difera de SPF? (informatii utile)

ce este nisip kinetic


 

 

 

Ce inseamna PPD, PA+++ si prin ce difera de SPF?

 

 

 

Expunerea la soare este o parte inevitabila a vietii de zi cu zi iar protectia solara a devenit mai mult decat o recomandare - este o necesitate. Fie ca petreci timp pe o plaja insorita, te bucuri de o plimbare prin parc sau pur si simplu te deplasezi in activitatile zilnice, pielea ta este expusa constant la razele ultraviolete nocive ale soarelui. Acest lucru face ca alegerea unei creme de soare adecvate sa fie esentiala pentru mentinerea sanatatii pielii tale.

Dar, cu atatea produse pe piata si o abundenta de termeni tehnici pe etichete, cum poti stii care este cea mai buna optiune pentru tine?
De asemenea este important sa intelegem si diferentele care exista intre factorii de protectie solara (SPF), protectia impotriva pigmentarii persistente (PPD) si clasificarile PA. Aceste diferentieri sunt cruciale pentru a alege o crema de soare care ofera nivelul de protectie necesar pentru tipul tau de piele si pentru activitatile pe care le desfasori.

In acest articol, ne propunem sa simplificam lucrurile. Vom explica importanta utilizarii cremei de soare, vom oferi claritate asupra conceptelor esentiale si vom dezvolta diferentele intre SPF, PPD si PA, astfel incat sa poti face o alegere informata atunci cand vine vorba de protectia ta solara. Hai sa descoperim impreuna cum sa ne protejam pielea in mod eficient, fara a ne pierde in detalii tehnice complexe.



Ce este SPF si cum trebuie abordata alegerea produselor de protectie solara

Factorul de Protectie Solara (SPF) este cea mai comuna masuratoare pe care o vei gasi pe produsele de protectie solara. Aceasta valoare indica nivelul de protectie impotriva arsurilor solare oferit de produsul dedicat. Pentru a determina valoarea SPF, se efectueaza teste pentru a masura cantitatea de expunere la UV necesara pentru a provoca arsuri solare atunci cand se foloseste o crema de soare, comparativ cu cata expunere la UV este necesara pentru a provoca arsuri solare atunci cand nu se foloseste una.
Desi este adevarat ca valorile SPF mai mari ofera o protectie mai mare impotriva arsurilor solare, de-a lungul anilor au aparut diverse conceptii gresite despre SPF.
De fapt, studiile au constatat ca multe persoane sunt susceptibile sa foloseasca incorect produsele cu SPF ridicat si sa se expuna la mai multa radiatie ultravioleta daunatoare decat persoanele care se bazeaza pe produse cu valori SPF mai scazute.

Aceasta se poate intampla din cateva motive. De exemplu, unii oameni cred ca SPF se refera la timpul de expunere solara – daca se "ard" de obicei intr-o ora, atunci o crema de soare SPF 30 ar trebui sa le permita sa ramana la soare timp de 30 de ore (de exemplu, de 30 de ori mai mult) fara sa se "arda". Acest lucru este incorect, deoarece SPF este legat direct de cantitatea de expunere la UV, nu de timp, si nu ar trebui folosit pentru a determina durata expunerii.

 

 

The Sun Cancer Foundation din SUA recomanda reaplicarea generoasa la fiecare doua ore sau mai des atunci cand inoti sau transpiri abundent. De asemenea, se recomanda un SPF de cel putin 30 pentru a oferi o protectie eficienta impotriva arsurilor solare si a daunelor pe termen lung cauzate de expunerea excesiva la soare. In plus, exista si regula de baza de a aplica produsul de protectie solara cu 20-30 de minute inainte de iesi din casa.

 

Cum functioneaza cremele de protectie solara?

Pentru a aprecia modul in care diferitele produse cu factor de protectie solara (SPF) sunt evaluate si clasificate, este esential sa existe o intelegere clara a mecanismului prin care aceste creme dedicate ofera protectie pielii.

Exista o gama diversa de formule disponibile pe piata, inclusiv spray-uri, geluri, lotiuni, pudre si chiar variante sub forma de ceara. Fundamental, distingem doua categorii majore de protectie solara: chimica si minerala.

Protectia solara chimica include compusi organici care absorb radiatiile ultraviolete, transformandu-le in caldura care este apoi eliberata inainte de a afecta straturile profunde ale pielii.
Pe de alta parte, protectia solara minerala (sau fizica) creeaza un scut protector la suprafata pielii, reflectand si refractand radiatiile UV, in loc sa le transforme in caldura. Aceste produse minerale sunt disponibile in diverse forme, de la pudre pentru aplicari discrete la lotiuni pentru o acoperire extinsa a corpului si fetei.
Insa pentru a cunoaste modul cum actioneaza cremele de protectie solara este important de cunoscut care sunt tipurile de radiatii care ne afecteaza sanatatatea pielii. Desi pielea rosie, mancarimea si umflarea sunt consecinte imediate si vizibile ale expunerii neprotejate la UV, daunele sunt mult mai profunde. Radiatiile UV pot deteriora ADN-ul din celulele pielii, ceea ce duce la decolorare, riduri profunde, textura a pielii deteriorata si, potential, cancer de piele.

Asadar, avem de-a face cu radiatii UV de tipul: UVB, UVA sau UVC.
UVA: Razele UVA pot penetra norii, smogul si geamul, ducand la imbatranirea prematura a pielii si cancer. 
UVB: Acest tip de radiatie este responsabil pentru schimbarea culorii si „arsura” pielii dupa expunerea la soare. 
UVC: Din fericire, exista un tip de raze UV despre care nu trebuie sa-ti faci griji. Radiatia UVC este complet absorbita de atmosfera Pamantului si nu poate cauza niciun prejudiciu pielii tale. Scopul final al oricarui produs SPF este sa ofere protectie impotriva razelor UVB si UVA.

ppd


Dar ce inseamna PPD, PA+++ inscriptionate pe ambalajul produselor de protectie solara? 

Cand vine vorba despre protectia solara, cunoasterea este esentiala pentru o piele sanatoasa. Cu atatea formule diferite disponibile astazi, citirea etichetei unei creme de soare pare sa fie ca descifrarea unui cod matematic. Fie ca te afli pe plaja, pe partia de sanius, sau chiar stand langa fereastra biroului tau – esti expus la radiatiile UV. De aceea, protectia solara ar trebui sa fie o responsabilitate pe tot parcursul anului, iar gasirea produsului potrivit pentru pielea ta este cruciala. 

Asa cum mentionam anterior una dintre etichetele de clasificare cele mai cunoscute este Factorul de Protectie Solara (SPF). SPF este un instrument de masurare a timpului cat o persoana poate sta la soare inainte ca razele UVB sa inceapa sa produca leziuni pielii.

In schimb clasificarea PA+++ (Protection Grade of UVA) reprezinta un sistem de clasificare folosit pentru a masura nivelul de protectie impotriva razelor UVA. Sistemul a fost adaptat din metoda PPD (Persistent Pigment Darkening) si a fost folosit prima data in Japonia. PDD a fost dezvoltat prin testarea diferitelor tipuri de piele, toate expuse la lumina UVA. Fiecare subiect de test este analizat pentru a vedea cat timp dureaza pana cand pielea se bronzeaza si apoi compara rezultatele intre pielea neprotejata si cea protejata.
In teorie, o crema de soare cu o clasificare PPD de 10, ar permite pielii o expunere la UVA de 10 ori mai mare decat pielea neprotejata. Din pacate, sistemul s-a dovedit a fi inconsistent, deoarece nu exista o modalitate standardizata de a compara scorurile PPD.
Este important de stiut ca, desi aproape fiecare produs de ingrijire solara se lauda cu o clasificare de protectie PA+++, doar cinci tari din lume folosesc testari UVA standardizate: Germania, Regatul Unit, Japonia, Statele Unite si Australia.

Clasificarile SPF PA+ sunt urmatoarele:
Dar hai mai bine sa exemplificam si sa simplificam interpretarea codurilor.
Daca PPD-ul unui produs = 2 pana la 4, PA = PA+ Daca PPD-ul unui produs = 4 pana la 8, PA = PA++, daca PPD-ul unui produs = 8 pana la 16, PA = PA+++ iar daca PPD-ul unui produs = 16 sau mai mare, PA = PA++++. Cu cat numarul de plusuri este mai mare, cu atat nivelul de protectie impotriva radiatiilor UVA este mai ridicat.

Care este potrivit pentru pielea ta?
PA+ inseamna ca un produs de ingrijire solara ofera o anumita protectie impotriva radiatiilor UVA, PA++ ofera o protectie moderata, PA+++ ofera cea mai inalta protectie impotriva daunelor UVA. PA++++ este o clasificare recent introdusa in anumite tari si ofera o protectie PPD de 16. Cu toate acestea, aceasta este inca o clasificare rara, deoarece foarte putine produse ofera acest nivel de protectie.

 



Ce inseamna produs cu spectru larg de protectie? 

O crema de soare ce asigura protectie impotriva ambelor tipuri de radiatii, UVB si UVA, este considerata a avea protectie cu spectru larg. Este recomandat sa alegi produse ale caror clasificari SPF si PA sunt cat mai apropiate, ideal chiar egale. Pentru cei care se confrunta cu probleme legate de pigmentare, protectia impotriva razelor UVA este esentiala. Mai mult, este crucial sa aplici o cantitate generoasa de crema de soare si sa o reaplici la intervale de doua ore, acest aspect fiind la fel de important, daca nu chiar mai important, decat alegerea unui produs cu niveluri ridicate de protectie.


Concluzie:

Intelegerea diferentelor dintre SPF si PA, precum si alegerea dintre cremele de soare chimice si minerale, sunt pasi esentiali in protejarea eficienta a pielii impotriva daunelor cauzate de radiatiile ultraviolete. Este important sa tinem minte ca, indiferent de tipul produsul de protectie solara ales, aplicarea corecta si reaplicarea regulata sunt cruciale pentru asigurarea unui nivel optim de protectie solara.


Mai jos ti-am pregatit gama noastra de produse care au specificatii de protectie PA. Cu noi ai Si ce trebuie si ce vrei!
#onestopshop #magazinulfamilieitale

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● colorescienceuk.com
  • ● www.sciencebecomesher.com/how-is-sunscreen-tested

 


Data ultimei actualizari: 15-02-2024

Gama noastra de produse din categoria Ce inseamna PPD, PA+++ si prin ce difera de SPF?

Vezi Politica confidentialitate date personale