Chia (informatii utile)

ce este nisip kinetic

Semintele de chia sunt deseori numite "super-alimente" sau alimente functionale - termeni care sunt mai des intalniti in lumea marketingului decat in cea a expertilor in nutritie, care inteleg ca nu exista nicio solutie miraculoasa sau inlocuire pentru un model alimentar sanatos, bazat pe o varietate de alimente nutritive.

 

 

 

Chia: Beneficii pentru sanatate

 

 

 

Chiar daca sunt mici in dimensiune, semintele de chia au captat totusi atentia lumii nutritiei si alimentatiei sanatoase in ultimii ani, datorita valorii lor nutritionale impresionante si beneficiilor pe care le pot aduce sanatatii. In acest articol, vom explora originea si istoria semintelor de chia, compozitia lor nutritiva, beneficiile pentru sanatate si modalitatile creative de a le integra in retetele tale preferate.

Ce sunt semintele de Chia?

Semintele de chia sunt originare de la planta Salvia hispanica L. si au avut o importanta deosebita in alimentatia din Mexic si Guatemala in trecut. Cu toate ca sunt extrem de mici, semintele de chia sunt incredibil de bogate in nutrienti si au constituit o parte esentiala a dietei antice a aztecilor si a civilizatiei maya. Aceste seminte au fost apreciate pentru beneficiile lor asupra sanatatii de-a lungul mai multor secole si au fost cultivate ca sursa de hrana inca din anul 3500 i.Hr., fiind oferite chiar si zeilor azteci in cadrul ceremoniilor religioase. Astazi, conform informatiilor din industrie, se estimeaza ca piata semintelor de chia va atinge vanzari de peste 2 miliarde de dolari pana in 2024.


 

Valori nutritive pentru 28 de grame de seminte de Chia:
calorii: 138, proteine: 4,7 grame, grasimi: 8,7 grame, acid alfa-linolenic (ALA): 5 grame, carbohidrati: 11,9 grame, fibre: 9,8 grame, calciu: 14% din Valoarea Zilnica Recomandata (VZR), fier: 12% din VZR, magneziu: 23% din VZR, fosfor: 20% din VZR, zinc: 12% din VZR, vitamina B1 (tiamina): 15% din VZR

 

Chia: Beneficii potentiale pentru sanatate

● Valoare nutritiva ridicata

Semintele de chia sunt o sursa buna de proteine, continand aproximativ 17% proteine. Proteinele sunt esentiale pentru construirea si repararea tesuturilor si sunt, de asemenea, importante pentru a mentine o stare buna de sanatate.
De asemenea, semintele de chia sunt o sursa excelenta de fibre, continand aproximativ 34% fibre, iar fibrele sunt esentiale pentru sustinerea sanatatii digestive.
In plus, semintele de chia sunt si o sursa buna de calciu, continand aproximativ 18% calciu iar calciul este esential pentru sanatatea oaselor si a dintilor. 
Pe langa sursele de calciu, semintele de chia contine si magneziu, aproximativ 27% magneziu. Magneziul este esential pentru multe functii ale organismului, contribuind inclusiv la producerea de energie, la sanatatea musculara si nervoasa precum si la controlul glicemiei. 

● Bogate in antioxidanti

Semintele de chia sunt, de asemenea, o excelenta sursa de antioxidanti. Antioxidantii nu numai ca protejeaza grasimile sensibile din semintele de chia impotriva rancezirii, dar sunt benefici si pentru sanatatea umana, contribuind la neutralizarea moleculelor reactive cunoscute sub numele de radicali liberi, care pot dauna compusilor celulari daca se acumuleaza in organism. Antioxidantii specifici din semintele de chia includ acidul clorogenic, acidul caffeic, miricetina, quercetina si kaempferol.


● S-ar putea sa sustina pierderea in greutate

Fibrele si proteinele din semintele de chia pot fi un sprijin pretios pentru cei care isi doresc sa piarda in greutate. De exemplu, o portie de 28 de grame de seminte de chia furnizeaza aproape 10 grame de fibre alimentare, ceea ce le face o sursa semnificativa de fibre, reprezentand aproximativ 35% din greutatea totala a semintelor.
Desi cercetarile in acest domeniu sunt variate, unele studii sugereaza ca consumul de fibre poate juca un rol in prevenirea supraponderabilitatii si obezitatii. In plus, proteina din semintele de chia ar putea ajuta la reducerea apetitului si a aportului alimentar. Un studiu care a implicat 24 de participanti a constatat ca consumul a 7 sau 14 grame de seminte de chia amestecate cu iaurt la micul dejun a dus la cresterea senzatiei de satietate si la reducerea aportului alimentar pe termen scurt, in comparatie cu consumul de iaurt fara seminte de chia.
Cu toate acestea, studiile care au examinat eficacitatea semintelor de chia in ceea ce priveste pierderea in greutate au obtinut rezultate variate. Intr-un studiu mai vechi din 2009, in care au fost implicate 90 de persoane supraponderale, consumul zilnic de 50 de grame de suplimente de seminte de chia timp de 12 saptamani nu a avut efecte semnificative asupra greutatii corporale sau a indicatorilor de sanatate.
In contrast, un studiu de 6 luni care a implicat 77 de persoane cu supraponderabilitate sau obezitate si diabet de tip 2 care au urmat o dieta hipocalorica a aratat ca cei care au consumat zilnic seminte de chia au pierdut semnificativ mai mult in greutate decat cei care au primit un placebo.
Desi adaugarea de seminte de chia in dieta alimentara nu va duce neaparat la pierderea in greutate pe cont propriu, acestea pot fi o aditie utila la o dieta echilibrata si nutritiva daca incerci sa slabesti.

● Contribuie la sanatatea oaselor

Semintele de chia contin o multime de substante nutritive importante ce pot contribui la sanatatea oaselor, cum ar fi calciul, fosforul si magneziul. Mai multe studii de observatie sugereaza ca obtinerea unui necesar optim de substante nutritive este important pentru mentinerea unei densitati osoase bune, un indicator al rezistentei oaselor. In plus, acidul alfa-linolenic din semintele de chia poate juca un rol in sanatatea oaselor. Studiile de observatie au aratat ca, consumul acestui nutrient poate fi, de asemenea, asociat cu o crestere a densitatii minerale osoase. Prin urmare, este posibil ca un consum regulat de seminte de chia sa ajute la mentinerea oaselor puternice.

● Ar putea contribui la reglarea nivelului de zahar din sange

Consumul de seminte de chia poate contribui la mentinerea nivelului glicemiei sub control, probabil datorita continutului ridicat de fibre si altor compusi benefici. Studii mai vechi din 2010 si 2013 au sugerat ca un consum de paine care contine seminte de chia poate ajuta la reducerea cresterii nivelului de zahar din sange la adultii sanatosi, in comparatie cu consumul de paine fara seminte de chia.
Cu toate acestea, este necesara efectuarea unor cercetari suplimentare pentru a intelege mai bine legatura dintre aceste seminte nutritive si reglarea glicemiei.


ce este nisip kinetic


Cum poti introduce semintele de Chia in dieta ta alimentara

Deseori, apare intrebarea daca ar trebui sa consumam semintele de chia sub forma de pudra in loc de seminte intregi. Insa trebuie sa stii ca suprafata semintelor de chia este delicata si se poate desface destul de usor in contact cu umiditatea, de aceea ele sunt de obicei pregatite alaturi de alimente lichide. Astfel, semintele sunt absorbite si digerate eficient in forma lor intreaga, spre deosebire de semintele de in. Atunci cand se consuma semintele in forma uscata, optiunea de a utiliza semintele de chia macinate este o varianta optima deoarece se poate facilita absorbtia lor.

Gel de Chia: Semintele de chia au capacitatea de a absorbi rapid apa (pana la 10 ori greutatea lor in lichid). In acest sens, poti adauga 1/4 ceasca de seminte peste o ceasca umpluta cu apa, amestecand bine si acoperind recipientul. Lasa-le sa se odihneasca timp de aproximativ 15-20 de minute, pana cand obtii o textura de gel moale. Acest gel poate fi adaugat in smoothie-uri si supe pentru a spori valoarea lor nutritiva si pentru a conferi o consistenta mai densa si mai satisfacatoare. Poti pastra gelul in frigider timp de pana la o saptamana.

Budinca de Chia: Pentru a crea o variatie dulce, amesteca 1/4 ceasca de seminte de chia cu o ceasca plina de lichid, cum ar fi bautura vegetala (de migdale, soia sau lactate) sau suc de fructe 100%. Lasa amestecul la frigider timp de cel putin 15 minute. Apoi, poti adauga nuci, fructe proaspete taiate sau scortisoara pentru a completa desertul.

Germinarea Semintelor de Chia: Asaza semintele de chia intr-un singur strat (foloseste aproximativ o lingurita pentru a asigura spatiul necesar cresterii) intr-un vas de teracota sau farfurie de lut neemailata. Pulverizeaza semintele cu apa de mai multe ori si acopera-le cu folie de plastic sau o farfurie de sticla transparenta. Plaseaza-le intr-un loc insorit. Continua sa le pulverizezi cu apa dimineata si seara pana cand incep sa germineze, in aproximativ 3-7 zile. Poti utiliza acesti germeni de chia pentru a decora salate sau sandvisuri.

Inlocuitor de Ou: Semintele de chia pot fi folosite pentru a inlocui ouale in retetele de copt. Pentru a inlocui un ou intreg, amesteca 1 lingura de seminte de chia intregi sau 2 lingurite de seminte de chia macinate cu 3 linguri de apa. Lasa amestecul sa stea cel putin 5 minute sau pana cand se ingroasa si capata consistenta unui ou crud batut.

Semintele de chia sunt un ingredient versatil. Ele au foarte putin sau deloc gust distinct, asa ca nu concureaza cu alte arome dintr-un preparat. De asemenea, se inmoaie in prezenta lichidului si devin o textura mai putin detectabila. Comercial, ele sunt adaugate in cereale, biscuiti, bauturi, paini si alte produse de patiserie pentru a le creste valoarea nutritionala.


Concluzie:

Semintele de chia sunt mici dar pline de nutrienti, oferind beneficii pentru sanatate precum aportul de fibre si grasimi omega-3, contributia sa la reglarea glicemiei si sprijinul pentru controlul greutatii. Cu toate acestea, nu exista o solutie miraculoasa pentru alimentatia sanatoasa, si ele functioneaza cel mai bine ca parte a unei diete echilibrate. Incorporarea lor in diverse retete poate aduce un plus de valoare nutritionala si versatilitate in bucataria ta, motiv pentru care merita sa le incerci.


Daca vrei sa beneficiezi de proprietatile semintelor de Chia, mai jos ti-am pregatit gama noastra de produse. Cu noi ai Si ce trebuie si ce vrei!
#onestopshop #magazinulfamilieitale

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● healthline.com/nutrition/11-proven-health-benefits-of-chia-seeds
  • ● hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/chia-seeds
  • ● mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/chia-seeds-pack-nutritional-punch

Data ultimei actualizari: 22-02-2024

Gama noastra de produse cu continut de Chia

Vezi Politica confidentialitate date personale