Din inima Asiei, mai precis din Japonia si China, vine un superaliment cu o istorie si o reputatie care continua sa impresioneze lumea stiintei si a sanatatii - ciuperca Shiitake. In acest articol vom explora beneficiile acestei ciuperci uimitoare si vom discuta, de asemenea si despre contraindicatiile sale.
Ciuperca Shiitake: beneficii si contraindicatii
Lentinula edodes este originara din regiunile muntoase din Japonia, Coreea si China, unde creste pe trunchiul arborilor cazuti. Aceasta specie are o istorie lunga de utilizare in toata Asia de Est, oamenii folosind ciuperca shiitake atat pentru hrana, cat si pentru medicina traditionala. Oamenii din China au inceput sa cultive ciuperci shiitake in urma cu aproximativ 1.000 pana la 1.200 de ani, cand specia era cunoscuta sun denumirea de dongo sau shanku.
Ce este Ciuperca Shiitake
Ciuperca Shiitake este comestibila si recunoscuta pentru gustul sau bogat si textura carnosa, Ciuperca Shiitake este a doua cea mai cultivata ciuperca din lume. Dar shiitake nu este doar o delicatesa culinara, ci este de asemenea recunoscuta pentru beneficiile sale, fiind utilizata in medicina traditionala asiatica de sute de ani.
Desi prezinta un continut scazut de calorii, ofera cantitati apreciabile de fibre, precum si complex de vitamine B si unele minerale.
Nutrientii din 4 ciuperci Shiitake uscate (15 grame):
Calorii: 44, Carbohidrati: 11 grame, Fibre: 2 grame, Proteine: 1 gram, Riboflavina: 11% din valoarea zilnica (DZ), Niacina: 11% din DZ, Cupru: 39% din DZ, Vitamina B5: 33% din DZ, Seleniu: 10% din DZ, Mangan: 9% din DZ, Zinc: 8% din DZ, Vitamina B6: 7% din DZ, Folat: 6% din DZ, Vitamina D: 6% din DZ.
In plus, ciuperca Shiitake contine si multi aminoacizi care se reagsesc si in carne. De asemenea, se lauda cu polizaharide, terpenoide, steroli si lipide, dintre care unele au efecte de stimulare a sistemului imunitar, si de reglare a colesterolului. Cantitatea de compusi bioactivi din ciuperca Shiitake depinde foarte mult de cum si unde sunt cultivate, depozitate si pregatite ciupercile.
Valori nutritionale Ciuperca Shiitake:
Calorii 40, % Valoare Zilnica*, Grasimi Totale 0 g, 0%, Grasimi Saturate 0 g, 0%*, Grasimi Trans 0 g, Colesterol 0 mg, 0%*, Sodiu 3 mg, 0%*, Potasiu 0 mg, 0%*, Carbohidrati Totali 10 g, 4%*, Fibre Dietetice 2 g, 7%, Zahar 3 g, Proteine 1 g, 2%.
De asemenea ciupercile Shiitake sunt o buna sursa de vitamine si minerale cheie precum: Vitamina D, Cupru, Seleniu, Tiamina, Riboflavina, Niacina, Vitamina B6, Folat, Potasiu, Mangan, Magneziu, Fier, Fosfor.
Beneficii Ciuperca Shiitake
Ciuperca Shiitake are o istorie lunga de utilizare, atat ca aliment, cat si ca supliment alimentar, deoarece ciuperca Shiitake prezinta o serie de beneficii pentru sanatate datorita compusilor bioactivi pe care ii contine, precum: polizaharide, terpenoide, steroli si lipide.
Iata cateva dintre aceste beneficii:
Stimuleaza sistemul imunitar
Studiile au aratat ca ciuperca Shiitake poate contribui la stimularea sistemului imunitar, imbunatatind raspunsul imun si contribuind la combaterea infectiilor.
Sustine sanatatea inimii
Ciuperca Shiitake contine compusi care pot contribui la reducerea nivelului de colesterol rau (LDL) si la cresterea nivelului de colesterol bun (HDL), contribuind astfel la sanatatea inimii.
Cum se poate consuma ciuperca Shiitake
Pe langa consumul sub forma de suplimente alimentare, ciuperca Shiitake poate fi consumata si sub forma gatita pentru a te putea bucura de aroma sa delicioasa. Asadar pentru o masa sanatoasa, poti incerca cateva dintre urmatoarele retete cu shiitake, care mai de care mai delicioasa:
1 Prajeste broccoli si ciuperci shiitake si amesteca-le cu taitei soba.
2 Prepara un risotto folosind orez, parmezan si shiitake caramelizat.
3 Savureaza o portie de fettuccine cremoasa cu shiitake si busuioc.
4 Bucura-te de o supa crema savuroasa realizata din ciuperci shiitake.
Astazi ciuperca Shiitake, se incadreaza in categoria ciupercilor functionale, fiind utilizat intr-o varietate foarte mare de produse de plafar sau farmaceutice, crescand astfel aplicabilitatea ei dincolo de categoria de alimente si bauturi. Prin urmare, aplicarea sa ca ingredient functional in industria medicala depaseste valoarea de piata ca produs proapat sau uscat, deoarece este din ce in ce mai des folosita in compozitia suplimentelor alimentare.
Contraindicatii
Chiar daca ciuperca Shiitake este in general sigura pentru consum, exista cateva contraindicatii pe care trebuie sa le ai in vedere:
- Alergii: Unele persoane pot avea reactii alergice la ciupercile shiitake. Simptomele pot include eruptii cutanate, mancarimi sau dificultati de respiratie.
- Interactiuni medicamentoase: Daca iei medicamente anticoagulante, shiitake poate creste riscul de sangerare. Este recomandat sa discuti cu medicul tau inainte de a incepe sa consumi ciuperca Shiitake, in conditiile in care iei astfel de medicamente.
Doza de Administrare
Ciuperca shiitake poate fi consumata in mod sigur in alimentatie. Pentru beneficiile sale medicinale, doza poate varia in functie de forma in care este administrata (proaspata, uscata, in capsule etc.) si de problema de sanatate pe care vrei sa o abordezi. Intotdeauna este bine sa incepi cu o doza mica si sa o ajustezi in functie de reactia corpului tau, respectand in cazul suplimentelor alimentare indicatiile producatorului.
Concluzie
Ciuperca shiitake este un superaliment cu o multitudine de beneficii pentru sanatate, deoarece prezinta un continut scazut de calorii si contine multe vitamine, minerale si compusi bioactivi. Chiar daca exista anumite contraindicatii, in majoritatea cazurilor ciuperca Shiitake este sigura pentru consum. Fie ca o adaugi in supe sau o consumi ca supliment alimenatar, ciuperca Shiitake poate fi un aliment valoros pentru un stil de viata sanatos. Asigura-te insa ca discuti cu medicul tau inainte de a incepe orice regim de suplimente
Descopera gama noastra de produse cu continut de ciuperca Shiitake. Cu noi ai Si ce trebuie, Si ce vrei!
Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!
- ● www.healthline.com/nutrition
- ● www.webmd.com/diet/health-benefits-shiitake-mushrooms
-