Co-sleeping (informatii utile)

Dormim sau nu in pat cu bebelusul? Oricat ne-am propune, inainte de a se naste bebe, ca fiecare sa doarma in patul lui, realitatea ne va motiva sa procedam cu totul diferit.

 


Dormim sau nu in pat cu bebelusul?

 

 


Ce este co-sleepingul
Co-sleeping este atunci cand parintii dorm pe aceeasi suprafata cu bebelusii lor - de exemplu, atunci cand isi aduc bebelusii in pat cu ei pentru a adormi.
Somnul impreuna cu parintii este asociat cu un risc crescut de moarte subita neasteptata la sugar (MSNS), inclusiv sindromul mortii subite a sugarului (SMSS) si accidente de somn nedorite pe fondul unor circumstante agravante. Dar parintii aleg sa aiba bebelusii in pat cu ei din mai multe motive.

Oricare ar fi decizia, de a dormi sau nu cu bebelusul in pat, important este ca mama sa fie cat mai aproape de sugar, pentru a-l hrani noaptea si pentru a-i asigura o stare de liniste si implicit un confort emotional stiind-o langa el.

 



Pentru situatia in care optiunea merge pentru a dormi in acelasi pat cu bebelusul, este importanta respectarea unor reguli esentiale. Reguli care te vor ajuta sa intelegi mai bine nevoile bebelusului in timpul somnului si sa previi accidentele nedorite.

Reguli esentiale in co-sleeping

Sara Ockwell Smith, creatoarea conceptelor BabyCalm si ToddlerCalm, autoarea mai multor carti despre parenting, printre care si unele cu continut legat de somnul bebelusului si al copiilor, ofera mai multe ponturi pentru un bedsharing in siguranta:

sugereaza bedsharing-ul doar cand bebe este alaptat, pentru hranirea cu biberonul, autoarea recomanda o suprafata separata;
este ideal ca atat mama, cat si tatal sa nu fie fumatori (nici sa nu fi consumat alcool sau droguri usoare si, de asemenea sa nu fie extenuati – cel mai probabil pentru a evita accidentele nedorite);
  pozitia mamei in pat trebuie sa fie intre bebelus si partener (cu alte cuvinte, bebe sa nu stea la mijloc);
suprafata de dormit trebuie sa fie, scrie Sara Ockwell Smith, „dreapta, rigida si destinata dormitului“ (nu hamac, fotoliu puf ori canapea);
  parintii trebuie sa se asigure ca bebe nu are cum sa cada/ sa se rostogoleasca (in acest sens multi aleg sa aseze salteaua direct pe podea);
  bebe sa fie asezat la nivelul sanului mamei (si nu al capului), iar in jurul lui sa nu existe obiecte care sa cada pe el sau sa il acopere (cum ar fi pernele);
  de evitat paturile, pilotele (pentru a indeparta riscul supraincalzirii), parul lasat desfacut (daca mama are parul lung), pijamalele cu snururi;
  poti folosi in siguranta patuturile de tip co-sleeper si cu precautie baby nest-urile. Astfel bebe va fi in siguranta in "cuibusorul" sau iar legatura cu mama nu va fi intrerupta.


Indiferent daca esti adepta co-sleeping-ului sau nu, doar tu poti cunoaste cu adevarat nevoile specifice familiei tale. In plus, trebuie sa ai libertatea de a face alegerile care servesc cel mai bine nevoilor tale. Si este important sa stii ca ai dreptul de a fi informata cu exactitate despre toate problemele pe care le implica somnul bebelusului tau. Informatiile despre Sindromul Mortii Subite la Sugari (S.M.S.S) ar trebui sa fie in cabinetul fiecarui medic pediatru si disponibile oricarui parinte care doreste sa inteleaga mai bine cum functioneaza cu adevarat somnul bebelusilor lor.

Mai jos, ti-am pregatit o selectie de produse care te vor ajuta in co-sleeping si in pastrarea legaturii emotionale de necontestat dintre mama si bebe.

 

 

 

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● Sfatul specialistului, dormim sau nu in pat cu bebelusul-Copiisiparinti.ro
  • ● Greatergood.berkeley.edu
  • ● Raisingchildren.net.au

 


Data ultimei actualizari: 13-07-2022

Produse recomandate in Co-sleeping

Vezi Politica confidentialitate date personale