Ce sunt colicile la bebelusi si cat dureaza
1. Ce sunt colicile abdominale la bebelus
Colicile abdominale sunt asociate cu perioadele de plans incontrolabil si de durata ale sugarului sanatos. Colicile abdominale se pare ca sunt de fapt crampe sau spasme localizate la nivelul stomacului si al intestinelor, ca urmare a acumularilor de gaze, rezultate din pricina unui tub digestiv imatur. Colicile abdominale pot aparea la aproximativ 2-3 saptamani de la nastere, avand un varf in jurul varstei de 5-6 saptamani si care pot marca un declin in manifestari, abia dupa 3-4 luni de la nastere. Perioadele de plans pot dura ca si timp, de la 20 minute pana la 2-3 ore si incep de regula in a doua parte a zilei, spre seara dupa luarea mesei. Este important de stiut ca nu toti copiii care plang au colici, in schimb toti copiii care au colici plang. Iar instalarea colicilor nu depinde de sexul copilului, de modul de hranire (la san sau formula de lapte) si nici daca s-a nascut la termen sau prematur. Desi nu este o stare care sa afecteze sanatatea copilului, momentele pe care le traverseaza pot bulversa intreaga familie.
2. Cum stii ca sunt de vina colicile abdominale
Nu exista o analiza care sa ateste acest lucru, insa sunt o serie de manifestari ale sugarului care te vor ajuta sa intelegi ce inseamna colicile abdominale. Plansul la un bebelus este ceva normal, insa daca observi ca exista un plans prelungit care se repeta de cel putin trei ori pe zi, cu precadere spre seara, si se desfasoara pe parcursul a cel putin trei sapatamani, exista o probabilitate foarte mare ca bebelusul tau sa aiba colici abdominale. Vei observa ca plange intens fara sa-l poti consola prea usor, se va incovoia si isi va aduce piciorusele catre abdomen, va prezenta semne de meteorism, fata i se va inrosi, lasand uneori pielea din jurul gurii palida si va eructa mult mai des decat de obicei.
3.Colicile abdominale ale sugarului pot fi prevenite?
Intrucat sursa generatoare a colicilor abdominale nu este cunoscuta cu exactitate, este dificil in aceasta situatie sa stii ce anume trebuie sa faci pentru a preveni aceasta stare de fapt. Din pacate, chiar si in situatia in care s-au luat masuri preventive, apeland la informatiile existente pentru a descuraja aparitia colicilor, acestea nu au avut rezultatul dorit. Insa daca simti ca s-au instalat colicile abdominale la bebelusul tau, recomandarea noastra este sa iei legatura cu medicul pediatru pentru a stabili ca nu cumva cel mic sa aiba o problema medicala cum ar fi cea de intoleranta la lactoza. Daca nu este stabilita nicio alta cauza medicala insemna ca sugarul are doar colici abdominale si trebuie sa te obisnuiesti cu perioada care va urma. In momentul instalarii colicilor, uneori simti ca esti prins pe picior gresit intrucat vulnerabiliatea si lipsa ta de experienta te pun in pozitia de a te intreba daca faci tot ceea ce este posibil pentru bebelusul tau, astfel incat el sa se simta cat mai bine. Este important ca fiecare parinte in parte sa inteleaga ca nu este vina nimanui, nu exista o cauza pe care tu ai determinat-o in aparitia colicilor, este doar un fenomen care se instaleaza, se manifesta o perioada si va disparea de la sine.
Instalarea colicilor nu depinde de sexul copilului, de modul de hranire si nici daca s-a nascut la termen sau prematur
4. Care sunt cauzele potentiale de generare a colicilor abdominale
Asa cum iti spuneam si mai devreme nu exista o sursa clara care genereaza colicile abdominale la bebelusi, insa marea majoritate a medicilor au concluzionat ca are legatura cu alimentatia. Asadar prinicipalii factori care pot fi responsabili pentru colicile la bebelusi sunt:
♦ Un sistem digestiv imatur care incepe incet-incet sa se acomodeze cu noul regim de hrana si de aici probabil aparitia gazelor. Dar nu exista inca dovezi clare care sa ateste ca prezenta gazelor genereaza colicile abdominale.
♦ Ingredientele cu potential alergen se pot inscrie si ele printre cauzele ce determina durerile la nivelul burticii bebelusului, intrucat sistemul digestiv poate sa nu tolereze anumite componente din lapte.
♦ Alimentarea incorecta la san sau cu biberonul poate fi o alta sursa potentiala, ce ar putea intretine colicile abdominale. Bebelusul in timpul hranirii la san sau cu biberonul trebuie sa fie tinut in brate sau intr-un plan usor inclinat iar dupa terminarea mesei sa fie ridicat si batut usor pe spate pentru eliminarea gazelor. Este indicat sa fie hranit doar la cerere iar in timpul hranirii sa nu inghita prea mult aer.
♦ Alimentatia mamei poate juca si ea un rol important in aparitia colicilor abdominale. De aceea in cazul alaptarii la san, se recomanda ca mama sa aiba grija la ceea ce mananca, intrucat un consum ridicat de lapte de vaca de exemplu poate determina dureri abdominale bebelusului (in primele 3 luni de alaptare consumul de lactate ar trebui sa fie evitat).
♦ Adaptarea la mediul inconjurator se pare ca intervine si ea in starea de agitatie si de plans necontrolat la bebelusi. Un nou-nascut poate reactiona diferit la mediul inconjurator, unii se adapteaza mai usor la noile conditii, alti mai sensibili, se simt perturbati de lumina, sunete, si alte lucruri din jurul lor. Se crede ca plansul este forma lor de adapatare la ceea ce presupune lumea exterioara.
♦ Temperamentul sugarului. Sistemul nervos al bebelusului este in plina dezvoltare iar sensibilitatea lor fata de lumea exterioara este foarte mare. Astfel, neavand la indemana toate parghiile necesare pentru a se calma singuri, se pare ca plansul reprezinta singura forma de eliberare. Pe masura ce cresc deprind aptitudini de control al sistemului nervos si devin mai linistiti.
5. Masuri de linistire a bebelusului cu colici abdominale
Desi am mentionat mai devreme ca indiferent de masurile pe care le vei aplica pentru eliminarea colicilor bebelusului tau, acestea tot nu-i vor da pace. Insa pot exista diferite forme de abordarea problemei care pot reduce plansul puiutului tau. Acum merita sa incerci din experientele altor parinti sau a medicilor pediatri pentru a-i alina durerea. Exista posibilitatea ca o anumita sugestie de linistire a celui mic sa se potriveasca de minune cu bebelusului tau. Asadar, poti avea in vedere urmatoarele masuri de linistire a bebelusului:
♦ Alaptarea la san poate fi o forma de linistire a celui mic dar trebuie sa faci acest lucru numai la cerere.
♦ Existenta unui sistem de purtare de tip marsupiu pentru nou-nascut poate ajuta foarte mult in perioada colicilor abdominale datorita pozitiei verticale pe care o ofera si apropierii fata de pieptul parintelui.
♦ In cazul alaptarii la san exista recomandarea de a tine sub observatie produsele pe care mama le consuma. Uneori in urma consumului de cafea, broccoli, ceapa, vinete, varza, conopida, mancare picanta, produse lactate, exista posibilitatea ca burtica celui mic sa aiba de suferit. Prin observatia alimentelor consumate de mama, care genereaza neplaceri bebelusului, poti controla intr-o anumita masura intensitatea colicilor.
♦ In cazul hranirii cu biberonul incearca mai multe modele disponibile de biberon sau tetine, astfel incat sa se regleze corect volumul de lapte si sa scada riscul de inghitire a aerului in timpul hranirii.
♦ Este recomandat ca momentul mesei sa se desfasoare intr-un cadru linistit, fara elemente care sa-l distraga si daca vrea la final suzeta, sa-i fie oferita.
♦ Scoate-l afara la o plimbare cu caruciorul sau daca vremea nu-ti permite, il poti plimba prin casa, s-ar putea ca aceasta plimbare sa-l linisteasca.
♦ Poti incerca si plimbarea cu autoturismul personal, de regula bebelusii sunt linistiti de zgomotul motorului si miscarea oferita de autoturism.
♦ Poti sa-i faci bebelusului o baita calduta de relaxare sau ii poti pune un prosop umezit cu apa calduta peste burtica. Mai ai la indemana si pernutele anticolici care au un continut de samburi de cirese. Acesti samburi retin caldura pentru mai mult timp si reduc durerile abdominale ale bebelusului.
♦ Masajul pe burtica realizat dupa baita poate ajuta in reducerea simptomelor colicilor. Cu ajutorul unei maini poti incepe sa faci un masaj circular la nivelul burticii in sensul acelor de ceasornic
♦ Poti incerca de asemenea sa-l tii pe cel mic pe genunchi cu piciorusele indoite catre burtica.
♦ Nu uita nici de sunetele albe, intrucat si ele pot fi de folos in linistirea bebelusului. Sunt sunete care seamana foarte mult cu zgomotul pe care l-a auzit in perioada intrauterina. Zgomotul care-l poate linisti este cel de la aspirator, feon, sau masina de spalat. (sunt lampi de veghe, leagane pentru bebelusi care au incluse asemenea sunete albe).
♦ Linisteste-l pe cel mic ori de cate ori se poate, intrucat plansul presupune inghitire de aer si implicit dureri abdominale.
♦ Ajuta-l dupa fiecare masa sa eructeze, este important deoarece se elimina o parte din aerul inghitit in timpul mesei.
6. Alte sfaturi importante
Colicile bebelusului afecteaza buna dispozitie a bebelusului si implicit starea psihica a mamei, care poate fi marcata in aceasta perioada de o depresia postnatala. Asadar, este un moment dificil pentru intreaga familie, iar mamele au nevoie de tot suportul pentru a trece cu bine peste aceasta perioada minata cu multe intrebari fara raspuns. Pentru a trece mai usor peste aceasta perioada venim in sprijinul mamelor cu cateva sfaturi:
♦ In aceasta perioada a colicilor cauta sa te bucuri de pruncul tau (sa-I schimbi in hainutele preferate de tine, sa-l admiri cand doarme, sa-i faci baita), de fiecare data cand acesta se afla intr-o dispozitie buna.
♦ Daca exista cineva in jurul tau care te poate ajuta pentru a-ti lua mici pauze, fie pentru un dus sau pentru o iesire pana la magazin, cere-le ajutorul, fie doar si pentru o jumatate de ora.
♦ Sa ai mereu in minte faptul ca aceasta perioada este una temporara si ca este ceva independent de vointa ta.
♦ Evita pe cat posibil sa-ti faci liste cu ce ai de facut, intrucat daca nu ajungi sa le bifezi pe toate te vei frustra si va agrava situatia. Focuseaza-te doar pe ceea ce este important.
♦ Vorbeste cu alte mamici despre acest subiect, despre cum abordeaza ele problema. Socializarea cu alte persoane care se gasesc in aceeasi situatia sau care au trecut prin asa ceva, te va ajuta sa capeti incredere in tine si sa intelegi fenomenul mult mai bine.
7. Remedii naturiste sau suplimente alimentare pentru calmarea colicilor
Ceaiurile anticolici pot fi administrate bebelusilor numai dupa o discutie cu medicul pediatru. Aceste ceaiuri insa pot fi consumate si de mama, deoarece prin alaptarea la san ingredientele active sunt transferate si sugarului. Aceste ceaiuri au denumire specifica si contin amestecuri de anason, fenicul, chimen, menta sau musetel. Remediile naturiste trebuie administrate pentru perioade scurte de timp intrucat pot perturba sistemul hormonal atat al copilului cat si al mamei. Ca si suplimente alimentare pe piata vei gasi o sumedenie de produse care au la baza fie simeticona, un ingredient ce poate contribui la eliminarea gazelor acumulate la nivelul intestinelor, fie probioticele care pot contribui la reducerea intensitatii si frecventei manifestarilor produse de colicii abdominali. In plus mai exista si produse care au la baza o enzima numita lactaza, care contribuie la descompunerea unei parti importante din lactoza prezenta in laptele matern sau in formula de lapte.
Cand este cazul sa ajungi la doctor
Uneori plansul necontrolat al celui mic poate ascunde in spate o afectiune medicala. De aceea iti recomandam ca in cazul in care ti se pare ca ceva este in neregula cu puiutul tau sa nu eziti in a lua legatura imediata cu medicul pediatru pentru a te sfatui despre primele masuri pe care le poti lua in aceasta situatie. Asadar, trebuie sa te ingrijoreze urmatoarele aspecte: plansul bebelusului acompaniat de varsaturi, stagnarea in greutate, febra sau lipsa poftei de mancare. Perioada colicilor la bebelusi este o piatra de incercare pentru intrega familie dar mai ales pentru proaspata mamica. Este foarte important ca aceasta perioada sa fie privita cu pozitivism, ca o stare trecatoare, care nu poate fi oprita daca apare, ca are cauze independente de parinti si ca peste 1 an de zile sigur nu-ti vei mai aminti mare lucru despre aceasta perioada.
Pentru ca suntem alaturi de voi am pregatit mai jos o lista completa cu produsele utile. Toate pentru o burtica fericita!
Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!
- ● https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/colic
- ● https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/colic/symptoms-causes/syc-20371074
- ● https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6823433/