Colicile, modificarile digestive si motorii la bebelus (informatii utile)

O data cu venirea pe lume a bebelusului apar si temerile, ingrijorarile parintilor legate de adaptarea cu micutul lor. Iar aducerea celui mic acasa devine un moment emotionant, deopotriva coplesitor si care impune timp pentru cunoasterea reciproca.

 

 

 

Colicile, manifestarile digestive si motorii la bebe in primele 6 luni

 

 

 

Adaptarea nou-nascutului la viata extrauterina incepe imediat dupa nastere, cand apare primul tipat, prima respiratie, ulterior in primele ore isi regleaza temperatura treptat, trecand de la o valoare de 37 grade C din timpul vietii din uter, la o temperatura de 22-23 de grade C din mediul ambient.

 

 

Primele momente impreuna cu bebe

Dupa nastere incepe sa se construiasca atasamentul, noi medicii, facilitand ca acest contact sa se produca cat mai precoce. Se incurajeaza inca din primele ore alimentatia la san, pentru a crea legatura fizica si emotionala care va pune bazele relatiei de atasament pentru toata viata.

Primele luni de viata reprezinta perioada in care rata de crestere a copiilor este foarte accelerata, copiii iau in greutate in medie 750 g/luna in fiecare din primele 4 luni, alimentandu-se de preferat cu lapte matern, la cerere in functie de nevoile copilului (emotionale sau de foame). In prima luna bebelusii dorm mult, alternand perioadele de alimentatie cu cele de somn de 2-3 ore. Este importanta urmarirea curbei de crestere, din prima luna de viata, cand maturizarea neuronala este accelerata, fiind de nepermis o stagnare in greutate in aceasta prima luna de viata. Consulturile si relatia cu pediatrul trebuie sa existe pentru a avea un spor bun ponderal in aceasta prima luna de viata.

Pe parcursul acestor prime 6 luni de viata si pe masura ce acest organism se dezvolta, apar diverse modificari (cutanate, respiratorii, manifestari digestive, manifestari motorii). In articolul de fata vom trata ca subiect colicile, manifestarile digestive si motorii ce poat aparea la bebe in primele luni de viata extrauterina.

 

 


Colicile

Ce sunt colicile

Nou-nascutii si sugarii mici (pana la varsta de 3 luni) pot prezenta colici abdominale – adica durere si un disconfort digestiv reprezentat de crampe intestinale, balonare, screamat, agitatie. Din punct de vedere medical colicile sugarului sunt definite ca episoade de plans excesiv si neconsolabil, care dureaza cel putin 3 ore /zi, 3 zile/saptamana, cel putin 3 saptamani, la un copil de altfel sanatos. 

 

 


Cauza aparitie colicilor

Cauza exacta a disconfortului digestiv nu este elucidata si probabil nu este aceeasi la toti copiii: poate fi vorba de un reflux gastro-esofagian, de o alergie la proteina laptelui de vaca, intoleranta de lactoza, acumulare de gaze, spasm intestinal, dezechilibru al florei intestinale normale; exista insa si teorii medicale care explica aparitia colicilor printr-un mecanism independent de functia digestiva – cum ar fi oboseala, stresul din mediul familial, anxietatea mamei.

 

 


Cum stii ca bebe are colici si ce este de facut

Majoritatea copiilor cu colici nu sug, sau sug agitat, dar apoi durerea se accentueaza, fiind descrise si colici prin supraalimentatie. Daca sugarul a mancat in ultimile 2 ore suficient si plange este bine sa incercam sa ii consolam plansul prin ridicarea in brate, pozitionarea pe burta sau pe pieptul mamei / tatalui, oferirea unei suzete, picaturi de colici, ceai de colici, alte mijloace ne-medicale cum ar fi: compresie si caldura pe burtica, masaj circular in sensul acelor de ceasornic, expunerea la zgomote albe (neutre), bineinteles insotite de o voce blanda si mangaieri calde.

 


Modificarile digestive

Nou-nascutii si sugarii mici (nediversificati) sunt alimentati exclusiv cu lapte (matern sau formule de lapte praf), de aceea exista unele particularitati ale digestiei acestora fata de copiii mai mari sau de adulti. Nou-nascutii au de obicei un tranzit intestinal accelerat, cu eliminarea unui numar crescut de scaune/zi (pana la 7 scaune / 24h); evacuarea scaunelor poate fi ritmica, dupa fiecare masa (sau in timp ce suge), mai ales la copiii alimentati la san. Fenomenul se mai numeste diaree postprandiala fiindca scaunul este moale, frecvent, uneori insotit de emisii de gaze (exploziv, zgomotos). Termenul insa nu are aceeasi semnificatie ca la copiii mari, unde diareea este de obicei semnul unei infectii digestive. Daca scaunele sunt mucoase, cu firisoare de sange, verde inchis, urat mirositoare, ca un aliment alterat, indiferent de numarul acestora, trebuie consultat medicul.

Daca nou-nascutul este alimentat cu lapte praf sau mixt, numarul scaunelor poate fi mai mic (1/zi sau 1la 2 zile), culoarea mai deschisa, spre alb-galbui si consistenta mai crescuta.  Daca bebelusul care nu a avut scaun 24 de ore sau mai mult are abdomenul destins de volum, plange mult, nu se alimenteaza sau regurgiteaza/varsa, este util sa il ajutam sa aiba scaun, cu ajutorul unui supozitor cu glicerina pentru copii sau a unei microclisme cu glicerina.

Daca problema persita mai multe zile, consultati medicul!

 


Modificarile motorii

Unii nou-nascuti si sugarii mici prezinta “tremuraturi” in cursul unei miscari sau pot aparea si cand copilul este linistit din cauza imaturitatii lor neurologice. In general aceste tremuraturi se opresc cand parintele initiaza o masura de limitare a acestei miscarii (il tine de maini/piciorare in timpul miscarii).

Tremuraturile barbiei (apar in primele luni) atunci cand copilul este dezbracat sau in timpul baitei, reprezinta manifestari normale.

Copilul trebuie evaluat daca mananca suficient, daca are mese regulate, la 3-4 ore, pentru ca aceste manifestari (tremuraturi) pot aparea si in contextul unei hipoglicemii sau hipocalcemii. Medicul pediatru va evalua copilul si va stabili cauza.

Cand tremuraturile se transforma in contracturi musculare din ce in ce mai puternice si mai ritmate iar copilul isi pierde starea de constiinta, atunci aceste manifestari nu mai sunt normale, ci sunt convulsii. Convulsiile febrile apar in contextul de ascensiune termica rapida si sunt intalnite la sugar si copilul mic sub 5 ani.

 

 


Speram ca informatiile noastre sa-ti fie de un real ajutor in identificarea principalelor modificari ce apar in viata unui nou-nascut. Insa pentru a te asigura ca cel mic este sanatos, iti recomandam sa consulti intotdeauna un medic neonatolog (prima luna) sau un medic pediatru pentru cele mai bune sfaturi!

 

 

 

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● Dr. Chiriac Cristina Elena - medic primar neonatologie și specialist pediatrie

Data ultimei actualizari: 27-10-2022

Gama de produse indicate in Colicile, modificarile digestive si motorii la bebelus

Vezi Politica confidentialitate date personale