Constipatia la bebelusi si copii (informatii utile)

 
 

 

 



Constipatia la copii si bebelusi


1. Care sunt cauzele constipatiei la copii si bebelusi
Schimbarile regimului alimentar, chiar si inceperea diversificarii poate deregla tranzitul in primele 1-2 luni; Insa principalele cauze ce determina aparitia constipatiei la bebelusi si copii sunt:
copilul nu consuma suficiente lichide;
copilul are un meniu zilnic sarac in fibre;
copilul are un meniu bogat in alimente dulci, procesate, branzeturi, paine alba, paste, orez; excesul de lapte de origine animala;
schimbari in rutina zilnica a copilului (schimbari de domiciliu, intrarea in colectivitate);
administrarea unor medicamente care pot avea ca efect secundar constipatia.

 



2. Cum recunosti simptomele constipatiei

Este destul de usor sa-ti dai seama ca cel mic are probleme cu tranzitul intestinal, intrucat simptomele constipatiei sunt destul de evidente:
a avut scaun mai putin de 3 ori in ultima saptamana;
elimina scaunul foarte greu, se chinuie, iar cand reuseste, acesta este tare si uscat;
apar sangerari in timpul sau dupa ce a avut scaun, deoarece pot aparea fisuri anale in urma fortarii eliminarii scaunului;
poate acuza durere de burtica, abdomenul poate fi ferm la atingere.

Din fericire, in multe cazuri, constipatia poate fi pe termen scurt si se poate rezolva cu o alimentatie corecta si echilibrata.
 
 


3. Cum putem ajuta copilul mic sa elimine mai usor scaunul

Trebuie sa te asiguri ca cel mic bea o cantitate suficienta de apa (aproximativ 30 ml/ kg corp). Daca problema persista chiar si dupa un consum mare de apa, se pot adauga in mancare (dupa varsta de 6 luni) diverse alimente ce pot ajuta in reglarea tranzitului: uleiurile crude de masline sau in, adaugate in mancare inainte de a o administra; fructe crude precum para, pruna, struguri, kiwi, portocala, banana coapta bine (cea dulce, cu pete maronii pe coaja); fasolea uscata, lintea, cerealele integrale (mei, ovaz, paine integrala, quinoa); legume verzi precum broccoli, spanac, fasole verde; dovlecelul (cunoscut pentru efectul sau laxativ); kefir, iaurt cu probiotoce; fructele uscate (caise, prune, smochine), dar si semintele (de in in special, de chia); se poate inlocui morcovul cu cartoful dulce in preparate; daca nici una dintre variantele de mai sus nu ajuta, se pot incerca si ceaiul de musetel sau sucurile de fructe, facute in casa (mar, para, pruna, portocala – dupa varsta de 12 luni).


In caz de constipatie, micsoreaza semnificativ cantitatea de dulciuri rafinate, branzeturi, paine alba, paste si orez, din alimentatia copilului
 
 
Asa cum aminteam mai devreme, hidratrea este esentiala in procesul de digestie. De aceea este important ca in sezonul cald sa se mareasca aportul de lichide pentru a preveni constipatia.
Constipatia este o problema des intalnita atat la bebelusi cat si la copii, dar de cele mai multe ori neimplicand manifestari grave, nu necesita control medical. Insa ori de cate ori simti ca aceasta problema te ingrijoreaza, intrucat constipatia persista de mai mult timp, recomandarea nostra este sa iei legatura cu medicul pediatru.
 
Mai jos ti-am pregatit o selectie de alimente atent alese, pentru a te ajuta in elaborarea unui meniu culinar menit sa contribuie la echilibrarea tranzitului intestinal.
 


 

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!


 

  • ●Cum prevenim constipatia la copii-Copiisiparinti.ro

 


Data ultimei actualizari: 13-07-2022

Produse recomandate pentru Constipatia la bebelusi si copii

Vezi Politica confidentialitate date personale