Cum sa-ti pastrezi motivatia pentru sport (informatii utile)

Sportul de intretinere: cum sa-ti pastrezi motivatia


Sportul de intretinere: cum sa-ti pastrezi motivatia

 

Sportul este considerat cel mai la indemana si in acelasi timp cel mai putin folosit "antidepresiv". Efortul fizic sau simpla miscare a corpului amelioreaza simptomele de despresie si anxietate si imbunatatesc in mod rapid starea generala afectiva. 

Beneficiile efortului fizic realizat in mod constant sunt nenumarate: imbunatateste starea afectiva prin eliberarea de endorfine si prin cresterea sensibilitatii creierului la serotonina, ajuta la mentinerea unui tranzit intestinal bun, stimuleaza imunitatea, mentine sanatatatea oaselor, scade riscul majoritatii bolilor cronice ce pot aparea o data cu inaintarea in varsta si scade chiar riscul de mortalitate.



De ce este totusi acest ‘’medicament’’ atat de putin utilizat? 

Cel mai probabil pentru ca necesita organizare, timp alocat si disciplina, insa acest timp alocat pentru noi ne aduce pe termen lung ‘’timp’’ in plus in stare de sanatate si buna functionare.
Printre cele mai bune lucruri pe care le putem face pentru noi, pentru ingrijirea noastra este sa facem sport constant.

La baza motivatiei de a face lucruri sta dopamina, un neurotransmitator care poate a dobandit in mod gresit o reputatie proasta prin implicarea ei in procese negative precum dependenta si comportamentele adictive. Este unul dintre neurotransmitatorii din sistemul nervos, care sta la baza sistemului de recompense al creierului si ne permite sa actionam in vederea obtinerii diverselor lucruri de care avem nevoie sau pe care ni le dorim, prin modificarile pe care le realizeaza la nivelul multor organe precum: inima, plamani, vase de sange. 
Sistemul de recompense care are la baza actiunea dopaminei de asemenea are ca frana cortexul prefrontal, care ne face sa nu cautam doar actiuni care ne fac placere. Daca am face acest lucru atunci am realiza doar lucruri care ne aduc placere imediata si nu ne-am mai seta scopuri pe termen lung. Pentru a reusi in realizarea acestor scopuri pe termen lung este esential sa realizam activitati care sunt grele si sa acceptam acest proces. Mai precis, sa acceptam ca ceva se obtine greu si sa gasim placerea, satisfactia in acel proces dificil.
Daca realizam o activitate doar pentru recompensa de la final, dupa obtinerea recompensei sansele sunt ca motivatia pentru activitatea respectiva sa scada considerabil, pentru ca varful de dopamina dat de obtinerea recompensei este urmat de o prabusire a secretiei acestui neurotransmitator, ceea ce genereaza ‘’o lipsa de chef’’/ ‘’lipsa de actiune’’ in directia scopului deja obtinut. Cheia pentru a fi motivati constant si pe termen lung este sa ne bucuram de proces, fapt ce duce la secretii de dopamina pe toata durata activitatilor realizate pe parcurs si nu doar la obtinerea recompensei.
Concret, daca nu ne bucuram de activitatea fizica in sine si de dificultatea realizarii ei si ne intereseaza doar pierderea in greutate, o data ce vom obtine acea pierdere, interesul pentru activitatea fizica o sa scada si motivatia de a face acea activitate de asemenea, intrucat scopul a fost atins si recompensa a fost primita. Secretul unei motivatii constante presupune sa gasim satisfactie in a face lucruri grele, iar acest fapt sta la baza unei mentalitati de dezvoltare in orice domeniu. 

O pauza de 1-2 zile fara antrenamente fizice este considerata atat suficienta in general pentru recuperarea musculara cat si benefica in ceea ce priveste pastrarea motivatiei. Adesea cu pauzele mai mari vine si pierderea motivatiei de a merge la sport, alte activitati devenind prioritare si practic sportul nu ajunge sa devina un obicei ci mai degraba ceva facut sporadic. 


Cum sa introduci sportul in rutina de zi cu zi

Sportul de intretinere: cum sa-ti pastrezi motivatia pentru sport

Pe langa stiinta din spatele motivatiei exista cateva sfaturi generale pe care le putem pune in aplicare pentru a face din sport un obicei

● Alege sportul pe care sa il faci cu placere.
Poate cel mai evident sfat cand vine vorba de mentinerea motivatiei in realizarea activitatilor fizice este sa alegem sportul care ne face placere. In acest fel este mai usor sa integram sportul in rutina zilnica si sa facem acest lucru ani la rand fara sa ne simtim in burn-out si fara ca sportul sa fie perceput ca o corvoada sau ceva ce trebuie facut dar nu este distractiv.
Sportul este extrem de bun in orice forma iar optiunile sunt numeroase: inot, mers pe jos, aerobic, Zumba, fitness, cross-fit, dans, yoga, alergat etc.

Alege o locatie pentru sport in asa fel incat sa iti fie usor sa ajungi acolo
Asta poate insemna ca locul de desfasurare al activitatii fizice sa fie in preajma casei sau in aproierea locului de munca. In acest fel, mersul la sala va fi mai usor pentru ca sala este accesibila si nu ‘’pierdem’’ ore pe drumul catre si de la sala. Acest aspect este extrem de important deoarece am auzit poate adesea ca motivatia este finita si acest lucru poate fi observat pe parcursul unei zile cand seara poate avem mai putina vointa sa facem anumite lucruri.
Cu cat sala va fi mai indepartata de un loc des frecventat cu atat motivatia de a merge si a parcurge acel drum ianinte de a ne antrena va fi mai mica.
Adevarul dur este ca nu ne putem baza mereu pe motivatie pentru a face lucruri, insa ne putem baza pe obiceiurile adoptate. Unde motivatia lipseste compenseaza rutina si obiceiurile si acest lucru este valabil si pentru multe alte activitati pe care le facem. 

Gandeste un program de antrenamente pe care sa il poti include in rutina ta.
Este foarte importanta implementarea unui program de antrenamente de care sa ne tinem deci care se potriveste in perioada vietii in care suntem. Exista momente cand atentia si energia sunt concentrate mai mult in alte domenii: cariera, copii si familie si chiar daca suntem ocupati este bine sa alocam macar 30 min pe zi pentru efort fizic, care poate fi integrat sub forma a 10000 pasi pe zi din activitati precum: cumparaturi alimentare sau pentru casa, mers catre si de la serviciu, plimbari cu familia. Este mai bine sa realizam aceste 30 min de efort decat sa pornim din start cu gandul ca este o perioada aglomerata care nu ne permite sa ne miscam deloc. Cel mai usor este sa programam anticipat minutele de efort, la inceput de saptamana sau zi, pentru a nu fi luati prin surprindere de programul aglomerat si sa renuntam la timpul pentru sport. 

De aceasta data pauzele lungi si dese nu sunt cheia marilor succese
Pe langa faptul ca antrenamentele ar trebui sa fie corespunzatoare nivelului fizic individual si sa evitam supraantrenamentul (care apare adesea din dorinta de a vedea cat mai repede rezultate) ele trebuie de asemenea spatiate corespunzator, mai precis sa nu existe o pauza lunga intre sedintele de sport. O pauza de 1-2 zile este considerata atat suficienta in general pentru recuperarea musculara cat si benefica in ceea ce priveste pastrarea motivatiei. Adesea cu pauzele mai mari vine si pierderea motivatiei de a merge la sport, alte activitati devenind prioritare si practic sportul nu ajunge sa devina un obicei ci mai degraba ceva facut sporadic. Este mai bine ca antrenamentele sa fie mai frecvente chiar daca sunt scurte si de intensitate mai mica. Simplul fapt ca am alocat timp pentru acel antrenament, fie el usor ne face sa reimplementam acest obicei sanatos si sa crestem sansele ca el sa se pastreze in timp.

Incepe cu pasi mici si incearca sa avansezi constant
Acceptarea nivelului fizic actual si stradania constanta de imbunatatire a rutinei de sport sunt esentiale. Aceasta poate insemna intensificarea antrenamentelor, diversificarea exercitiilor pentru a stimula noi tipuri de efort, cresterea distantelor de alergare, sau integrarea antrenamentelor de refacere si a stretchingului. In plus, folosirea suplimentelor sportive adecvate poate sustine progresul, imbunatati recuperarea si maximiza rezultatele fiecarui antrenament, contribuind la o avansare constanta si la evitarea plictiselii.

Seteaza scopuri pentru antrenamentele tale
Atunci cand realizam un sport este bine sa ne setam niste scopuri legate fie de aspectul fizic (doresc sa pierd un anumit numar de kilograme, sau sa cresc procentul de masa musculara, sau sa definitivez mai bine anumite zone din corp), fie legate de ceea ce putem sa facem (imi doresc sa realizez 10 tractiuni fara sprijin). Atunci cand avem anumite scopuri setate ne este mai usor sa urmam drumul care duce la scopul respectiv. De multe ori lipsa unor teluri face ca activitatea sa nu fie luata foarte in serios si atunci actiunile sa nu fie in sprijinul acestor teluri. In acest caz poate sa apara un sentiment de nepotrivire intre ceea ce ne dorim de fapt dar nu vocalizam (nu setam scopul in mod clar) si ceea ce facem (de ex: doresc sa pierd in greutate insa nu setez numarul de kilograme, durata de timp in care voi lua actiuni spre scopul meu si nici actiunile necesare pentru a slabi). Dupa o perioada de timp poate interveni sentimentul de frustrare ca nu am pierdut in greutate). Setarea scopurilor desi poate are caracterul unui cliseu, de fapt seteaza mintea sa urmareasca scopul respectiv, si chiar daca exista zile cand nu ne iese acest lucru vom reveni cu siguranta la obiceiurile bune din dorinta de a avansa spre telul propus.
Seteaza un scop ‘’mai inalt’’ care sa te tina responsabil de mersul la sala atunci cand programul se aglomereaza.
Pentru a mentine un obicei nou, este eficient ca acesta sa fie motivat de o aspiratie superioara, precum dorinta de a avea o viata sanatoasa.

Sanatatea este poate cel mai important motor atunci cand vine vorba de adoptarea unor obiceiuri noi. Ea sta adesea la baza deciziilor care presupun schimbari radicale de stil de viata. Chiar daca atunci cand suntem tineri probleme de santate pot fi considerate indepartate, schimbarile de stil de viata realizate timpurii sau ‘’la tinerete’’, sunt cele care cresc sansele unei proces cat mai usor de imbatranire. Daca principalul motiv pentru care mancam sanatos, gestionam nivelul de stres, facem sport constant, este santatea, sunt sanse extrem de mari ca aceste obiceiuri sa fie tinute toata viata pentru ca tot timpul vom vrea sa avem grija de sanatatea noastra, inclusiv in perioadele aglomerate. 


Concluzie:

Dezvoltarea vine din dificultatea efectuarii unor actiuni, iar sportul reprezinta o activitate care dezvolta pe langa partea fizica si partea psihica intrucat activitatea fizica disciplineaza si in general atrage dupa sine alte modificari benefice in stilul de viata: daca ne antrenam dorim sa mancam sanatos pentru a ne sustine corpul sa realizeze acele exercitii, sa dormim bine pentru a ne reface si a ne putea antrena. Poate cel mai important aspect pe care trebuie sa il constientizam atunci cand vine vorba de motivatia de a face orice, este ca trebuie sa apreciem dificultatea procesului intrucat acea dificultate duce la dezvoltare si actiunile pe care le facem constant ar trebui sa fie in sprijinul dezvoltarii noastre. 

Articol realizat in colaborarea cu Raluca Georgiana Dinu - medic rezident Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice


Mai jos ti-am pregatit o lista cu produse care te pot ajuta in antrenamentele din sala de sport si nu numai. Cu noi ai Si ce trebuie si ce vrei!
#onestopshop #magazinulfamilieitale

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● https://www.youtube.com/watch?v=jrIS_RQJmCU
  • ● https://www.youtube.com/watch?v=K-TW2Chpz4k&ab_channel=AndrewHuberman

 


Data ultimei actualizari: 20-03-2024

Gama noastra de produse din categoria Cum sa-ti pastrezi motivatia pentru sport

Vezi Politica confidentialitate date personale