Deodorant si Antiperspirant (informatii utile)

de ce femeile au nevoie de mai multe ore de somn

Intr-o lume in continua miscare, unde stilul si increderea sunt esentiale, deodorantele si antiperspirantele au devenit aliati de nadejde in rutina zilnica de ingrijire. Aceste produse nu doar ca ne protejeaza impotriva transpiratiei si a mirosurilor neplacute, dar ne si imbogatesc stilul de viata, oferindu-ne libertatea de a ne misca, de a interactiona si de a ne exprima cu incredere.

 

 

 

Care este diferenta dintre Deodorant si Antiperspirant

 

 

Asadar, fie ca esti intr-o intalnire de afaceri, la o sesiune intensa de sport sau pur si simplu te bucuri de o zi in oras, alegerea corecta intre un deodorant si un antiperspirant poate face diferenta. Dar stii cu adevarat diferenta dintre aceste doua produse esentiale si cum sa le alegi in mod intelept? Hai sa explorezi lumea fascinanta si controversata a deodorantelor si antiperspirantelor si sa descoperi secretele din spatele acestor indispensabile ale stilului de viata modern.


Ce sunt Deodorantele si Antiperspirantele

Deodorantele si antiperspirantele sunt produse comune de ingrijire personala, dar care functioneaza diferit. Deodorantele au rolul de a masca mirosul corpului, in timp ce antiperspirantele blocheaza productia de sudoare a glandelor sudoripare. Desi termenii sunt adesea folositi interschimbabil, produsele nu sunt similare.


Deodorantele: Functie si Reglementari

Deodorantele sunt clasificate ca produse cosmetice de catre Administratia pentru Alimente si Medicamente (FDA) din Statele Unite ale Americii. Scopul lor principal este de a mentine igiena corporala, prin eliminarea sau mascarea mirosurile. Multe deodorante contin parfum pentru a ajuta la mascarea mirosului neplacut. Deodorantele sunt produse create pentru a masca mirosul, fara a reduce sau bloca transpiratia. Spre deosebire de antiperspirante, deodorantele nu contin compusi pe baza de aluminiu si nu blocheaza glandele sudoripare.


Cum Functioneaza Deodorantele

Deodorantele functioneaza prin abordarea mirosului corpului in 3 moduri principale:

1. Neutralizarea mirosului neplacut: Multe deodorante contin ingrediente care neutralizeaza mirosurile, cum ar fi bicarbonatul de sodiu sau acidul citric. Aceste substante reactioneaza cu acizii grasi din transpiratie, neutralizand mirosul neplacut.
2. Mascheaza mirosul neplacut: Deodorantele pot contine parfumuri sau uleiuri esentiale care mascheaza, ascund mirosul corpului, fara sa afecteze productia de transpiratie.
3. Reducerea Bacteriilor: Transpiratia in sine nu are miros, dar bacteriile de la nivelul pielii care descompun pielea descuamata produc acest mirosul neplacut. Deodorantele pot contine ingrediente antibacteriene, cum ar fi alcoolul sau triclosanul, care reduc  numarul de bacterii responsabile de mirosul neplacut.


Antiperspirantele: Tipuri si Ingrediente active

Antiperspirantele reduc transpiratia de la nivelul pielii si pot fi produse sub forma de creme, spray-uri, pudre, roll-on-uri sau servetele. Contin diferite tipuri de saruri de aluminiu si pot fi disponibile in forme cu prescriptie medicala pentru persoanele cu transpiratie excesiva. De exemplu, in Statele Unite ale Americii FDA considera antiperspirantele un tip de medicament, necesitand aprobare inainte de lansarea pe piata. Antiperspirantele sunt produse concepute pentru a reduce sau bloca transpiratia. Ele functioneaza prin blocarea temporara a glandelor sudoripare, reducand astfel cantitatea de transpiratie eliberata la nivelul pielii.

Ingrediente Active Utilizate in Antiperspirante
Principalele ingrediente active din antiperspirante sunt: sarurile de aluminiu, cum ar fi clorura de aluminiu, clorohidratul de aluminiu si clorura de aluminiu-zirconiu.


Cum Functioneaza Antiperspirantele

Antiperspirantele functioneaza prin formarea unui “dop” temporar in canalul glandei sudoripare. Cand sarurile de aluminiu intra in contact cu apa din transpiratie, ele formeaza un gel care se aseaza la deschiderea glandei sudoripare. Acest gel blocheaza temporar eliberarea de transpiratie, reducand umiditatea si mirosul. Efectul este temporar si se spala in timpul dusului, necesitand reaplicare regulata.
 


Riscuri si Preocupari

Antiperspirantele si Riscul de Cancer

1 Compusii de Aluminiu: Antiperspirantele contin compusi de aluminiu care blocheaza temporar glandele sudoripare. Exista ingrijorari ca acesti compusi ar putea afecta receptorii de estrogen ai celulelor mamare, avand in vedere ca estrogenul poate promova cresterea necontrolata a celulelor.

Studiile Actuale: Conform Societatii Americane de Cancer, nu exista o legatura clara intre cancer si aluminiul din antiperspirante. Studiile au aratat ca tesutul canceros mamar nu contine mai mult aluminiu decat tesutul normal si doar o cantitate infima de aluminiu este absorbita (0.0012%).

Concluzii: Desi studiile actuale nu au gasit o legatura directa intre antiperspirante si cancerul de san, cercetarile continua, iar unele revizuiri sistematice sugereaza ca este nevoie de mai multe cercetari in acest domeniu.


2 Parabenii: Sunt conservanti utilizati in multe produse cosmetice, inclusiv deodorante si antiperspirante. Acestia ajuta la prelungirea duratei de viata a produsului, prevenind cresterea bacteriilor si mucegaiurilor.

Preocupari pentru Sanatate: Exista unele preocupari ca parabenii pot interfera cu functia hormonala, imitand estrogenul. Acest lucru a dus la speculatii ca ar putea fi legati de cancerul de san, desi studiile nu au confirmat o legatura directa.

Reglementari si Optiuni: In unele tari, anumiti parabeni au fost restrictionati in produsele cosmetice. Consumatorii pot cauta si produse etichetate ca „fara parabeni” daca doresc sa evite acesti conservanti.


Deodorantele si Riscul pentru Sanatate

1 Alcoolul si Parfumul: Deodorantele sunt adesea bazate pe alcool si contin parfumuri pentru a masca mirosul. Aceste ingrediente pot irita pielea, in special daca este sensibila sau daca exista leziuni mici cauzate de epilat.

Reactii Alergice: Unele persoane pot dezvolta reactii alergice la anumite ingrediente din deodorante, cum ar fi parfumuri sau coloranti artificiali.


2 Triclosanul: Acesta este un agent antibacterian si antifungic folosit in unele deodorante, sapunuri si produse de igiena orala.

Preocupari pentru Sanatate: Triclosanul a fost asociat cu o serie de probleme potentiale de sanatate, inclusiv rezistenta la antibiotice si perturbarea endocrina. De asemenea, exista preocupari legate de impactul sau asupra mediului, deoarece poate fi toxic pentru organismele acvatice.

Reglementari si Optiuni:
Utilizarea triclosanului in produsele de igiena personala a fost restrictionata in unele jurisdictii, iar companiile au inceput sa il inlocuiasca cu ingrediente alternative. Verificarea etichetelor pentru a vedea daca un produs contine triclosan poate ajuta consumatorii sa faca alegeri informate.


3 Ftalatii: Sunt o clasa de compusi chimici utilizati intr-o varietate de produse, inclusiv in deodorante si antiperspirante. Acestia sunt adesea folositi pentru a creste flexibilitatea si moliciunea plasticului din ambalaje, dar pot fi, de asemenea, utilizati in parfumuri pentru a ajuta la fixarea aromei.

Preocupari pentru Sanatate: Ftalatii au fost asociati cu perturbarea endocrina, avand potentialul de a interfera cu hormonii din organism. Acest lucru poate avea implicatii pentru reproducere, dezvoltare si alte procese hormonale.

Studiile Stiintifice: Unele studii au sugerat o legatura intre expunerea la ftalati si probleme de sanatate precum obezitatea, diabetul si problemele de reproducere. Cu toate acestea, legaturile sunt adesea complexe si nu sunt pe deplin intelese.

Expozitia: Expozitia la ftalati poate proveni din mai multe surse, inclusiv produse de ingrijire personala, ambalaje alimentare si produse pentru casa. Nivelurile de expunere si riscurile asociate pot varia in functie de utilizare si de produs.

Reglementari si Optiuni: In unele tari, exista restrictii privind utilizarea anumitor ftalati in produsele cosmetice si de ingrijire personala. Verificarea etichetelor pentru a vedea daca un produs contine ftalati sau cautarea produselor etichetate ca „fara ftalati” poate ajuta consumatorii sa faca alegeri informate.

Dezbatere Continua: Deoarece cercetarile continua si reglementarile se schimba, dezbaterea privind ftalatii si impactul lor asupra sanatatii ramane un subiect activ si important.


Consideratii Generale

Alegerea Produsului Potrivit: Este esential sa alegeti un produs care se potriveste tipului dvs. de piele si nevoilor individuale. Citirea etichetelor si intelegerea ingredientelor poate ajuta la evitarea potentialelor riscuri.

Consultarea unui Medic: Daca aveti preocupari legate de utilizarea deodorantelor sau antiperspirantelor, sau daca experimentati reactii adverse, este recomandat sa discutati cu un medic sau dermatolog.
 


Concluzie:

Deodorantele si antiperspirantele sunt produse esentiale in rutina de ingrijire personala a multor persoane dar este important sa se inteleaga diferentele dintre ele. Alegerea produsului potrivit depinde de nevoile individuale si de intelegerea modului in care aceste produse functioneaza. Fie ca optezi pentru un deodorant care mascheaza mirosul sau un antiperspirant care blocheaza transpiratia, alegerea corecta poate imbunatati confortul si increderea in sine.

Mai jos ti-am pregatit gama noastra de produse din categoria deodorante si antiperspirante. Cu noi ai Si ce trebuie si ce vrei! #onestopshop #magazinulfamilieitale

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● www.medicalnewstoday.com/articles/deodorant-vs-antiperspirant
  • ● https://www.healthline.com/health/deodorant-vs-antiperspirant
  • ●https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/difference-between-deodorant-and-antiperspirant

 


Data ultimei actualizari: 10-08-2023

Gama noastra de produse din categoria Deodorant si Antiperspirant

Vezi Politica confidentialitate date personale