Dermatita atopica sau Eczema atopica (informatii utile)

creatina
Dermatita atopica (forma specifica de eczema) este cea mai frecventa boala inflamatorie a pielii care creeaza o senzatie intensa de prurit, afectand 1 din 10 persoane.

 

 

 

 

Ce este Dermatita atopica sau Eczema atopica

 

 

 

 

Hipersensibilitatea alimentara poate provoca sau exacerba dermatita atopica la 10% pana la 30% dintre pacienti. In aceasta situatie, 90% dintre reactii sau eruptii sunt cauzate de oua, lapte, arahide, soia si grau, peste, fructe de mare, praful de casa, parfumuri, detergenti, materiale sintetice, lana in contact cu pielea, dar si stresul.

 

Dermatita atopica (forma specifica de eczema) este cea mai frecventa boala inflamatorie a pielii.
Aproximativ 10% pana la 30% dintre copii si 2% pana la 10% dintre adultii din tarile dezvoltate sufera de aceasta afectiune, aflandu-se in crestere de doua pana la trei ori in ultimele decenii.

Daca un parinte este atopic, exista o sansa de peste 50% ca urmasii lui sa dezvolte simptome. Daca ambii parinti sunt afectati, pana la 80% din descendenti vor fi afectati.

Dermatita atopica face parte din triada atopica (dermatita atopica, rinoconjunctivita alergica si astm) care poate incepe simultan sau succesiv, cunoscut sub numele de „marsul atopic”. Pacientii cu triada atopica au o bariera defectuoasa a pielii, a cailor respiratorii superioare si inferioare care devin hiperreactive.

 


1. Patogenia bolii

Patogenia bolii este complexa. Boala are o componenta genetica. Alterarile genetice includ pierderea functiei filagrinei, o proteina epidermica implicata in procesul natural de hidratare. Mutatiile filagrinei sunt prezente pana la 30% la pacientii cu dermatita atopica si pot, de asemenea, predispune pacientii la ihtioza vulgara, rinita alergica si keratoza pilara. Gena filagrina codifica proteine structurale din stratul cornos si stratul granulos care ajuta la legarea keratinocitelor. Aceasta mentine bariera cutanata intacta si stratul cornos hidratat. Ca urmare a defectului genetic se produce mai putina filagrina, ceea ce duce la disfunctia barierei cutanate si la pierderea apei transepidermice, care provoaca eczeme. Exista dovezi care sugereaza ca deteriorarea barierei cutanate, care are ca rezultat pielea uscata, duce la o patrundere crescuta a alergenilor in piele, conducand la sensibilizarea alergica, astm si febra fanului. Aplicarea precoce de crema emolienta poate constitui o tinta a prevenirii primare a progresiei eczemei in boala alergica a cailor respiratorii.

Defectul de bariera poate fi cauzat partial si de scaderea nivelului de ceramide (sfingolipide din stratul cornos) care joaca un rol in functia de bariera a pielii si previn pierderea transepidermica de apa. Bariera cutanata defectuoasa permite iritantilor si alergenilor sa patrunda in piele si sa provoace inflamatii.

Scaderea peptidelor antimicrobiene din epiderma pacientilor atopici, contribuie de asemenea, la colonizarea Staphylococcus aureus observata la peste 90% dintre pacientii cu dermatita atopica. S. aureus poate agrava inflamatia leziunilor de dermatita atopica si poate duce la infectie secundara si impetiginizare.

Hipersensibilitatea alimentara poate provoca sau exacerba dermatita atopica la 10% pana la 30% dintre pacienti. In aceasta situatie, 90% dintre astfel de reactii sau eruptii sunt cauzate de oua, lapte, arahide, soia si grau, peste, fructe de mare, praful de casa, parfumuri, detergenti, materiale sintetice, lana in contact cu pielea, dar si stresul.

In functie de varsta de debut se imparte in 3 subgrupe:

Dermatita atopica cu debut precoce (de la nastere pana la 2 ani): cel mai frecvent tip de dermatita atopica, cu aproximativ 60% din cazuri incepand cu varsta de 1 an, cu remitere in 60% din cazuri pana la pubertate.

Dermatita atopica cu debut tardiv: simptomele incep dupa debutul pubertatii.

Dermatita atopica cu debut senil: un subgrup neobisnuit cu debut la pacientii cu varsta peste 60 de ani. Studiile recente sustin ca fumatul este un factor de risc asociat.


Tratamentul Dermatitei atopice

Cele patru componente majore ale tratamentului includ evitarea factorilor declansatori, ingrijirea zilnica a pielii, terapia antiinflamatoare si alte modalitati complementare.

Ingrijirea zilnica a pielii include aplicarea de emolienti de doua ori pe zi, dupa baie. Sunt indicate bai scurte cu apa calduta si folosirea unei cantitati mici de produs de spalare, pentru a preveni uscarea pielii. Steroizii topici, care ar trebui aplicati inaintea emolientelor pentru a-si „bloca” efectul, sunt agenti de prima linie pentru crizele acute. Zonele sensibile pot necesita aplicarea de agenti nonsteroidieni topici (calcineurina, tacrolimus).

In cazurile foarte severe sunt necesate terapii sistemice fototerapie (UVA, UVB cu banda ingusta), cicloscporina, azatioprina, metotrexat (de rezerva si administare sub strict control medical). Asocierea de probiotice pot imbunatati sistemul imunitar si pot preveni dezvoltarea raspunsului alergic al anticorpilor IgE.

Pacientul trebuie educat sa poarte imbracaminte moale, de preferinta din bumbac si sa evite lana. Toate articolele de imbracaminte trebuie spalate cu un detergent usor, fara balsam sau inalbitor. 

Temperatura locuintei trebuie mentinuta la valori mai scazute, deoarece caldura poate provoca transpiratie si exacerbarea iritatiei. Este util folosirea unui umidificator pentru evitarea uscarii aerului.

Inainte de iesirile in aer liber, trebuie aplicata o cantitate suficienta de protectie solara si hidratanta. Pacientul trebuie sa tina un jurnal cu toate alimentele si sa le evite pe acelea care declanseaza exacerbarile.


 

Dermatita atopica evolueaza spre ameliorare in timp, cu perioade de acutizare si remisiuni. Dermatita atopica afecteaza calitatea vietii in special la persoanele expuse in mod continuu la factorii de mediu. Marsul atopic implica aparitia fenomenelor respiratorii (rinita alergica, astm) si care pot persista cateva decenii. Tratamentul si managementul dermatitei atopice ar trebui sa inceapa cu educarea pacientului si/sau parintilor asupra naturii cronice a bolii si a importantei terapiei de intretinere, care imbunatateste bariera epidermica si previne sensibilizarea la alergeni si posibila prevenire a dermatitei atopice.


In urmatoarea sectiune ti-am pregatit gama noastra de produse dedicate pielii ce manifesta simptomele dermatitei atopice. Alege produsul care ti se potriveste si adauga-l cu incredere in ritualul tau de ingrijire a pielii. Pentru griji mai putine si alegeri potrivite!
 


 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● Atopic Dermatitis- Logan Kolb; Sarah J. Ferrer-Bruker. Pubme
  • ● Atopic Dermatitis: Diagnosis and Treatment, Winfred Frazier , Namita Bhardwaj pubmed
  • ● Atopic Dermatitis, Logan Kolb, Sarah J. Ferrer-Bruker
  • ● Atopic DermatitisLogan Kolb, Sarah J. Ferrer-Brukerg

 


Data ultimei actualizari: 12-09-2023

produse indicate pentru Dermatita atopica sau Eczema atopica

Vezi Politica confidentialitate date personale