Eritem fesier bebelus (informatii utile)

 
 

 

 



Eritemul fesier-cauze si masuri de ameliorare




1. Ce este eritemul fesier la bebelusi

Cand ai un bebelus, adeseori se intampla sa te confrunti cu eritemul fesier, sau mai simplu spus cu o iritatie la nivelul funduletului. Cu siguranta te-ai intrebat ce este de facut intr-o asemenea situatie si mai ales cum poate fi prevenit. Strategia cea mai buna pe care o poti adopta pentru a nu ajunge in situatia unui eritem fesier este sa ai grija ca cel mic sa aiba mereu un scutec curat si uscat


 
2. Cum se previne eritemul fesier la bebelusi

Dar cum lucrurile nu sunt simple niciodata, pentru a preintampina aparitia acestei probleme, trebuie sa iei in calcul mai multe aspecte: Anumite produse ce contin oxid de zinc functioneaza ca o bariera transparenta, ce protejeaza pielea bebelusului impotriva mediului umed de la nivelul scutecului.

Cum nu toti bebelusii sunt la fel, unii au pielea mai sensibila decat altii si se irita mult mai usor, motiv pentru care este nevoie sa intervii si sa aplici un unguent de bariera, pentru a preveni iritatiile.

Schimbarea scutecului cat mai des, presupune ca la aproximativ doua ore sau dupa fiecare defecare, sa se inlocuiasca scutecul cu unul curat. Este foarte important ca pielea funduletului sa fie in permanenta uscata.

Simplu si eficient este ca bebelusul sa fie lasat si fara scutec ceva timp de-alungul unei zile. Asta inseamna ca de aproximativ trei ori pe zi, pentru aproximativ 10 minute pielea copilului va putea sa respire si sa se usuce natural. Iar in momentul in care se pune scutecul, sa nu fie strans prea tare. Este esential sa existe o buna circulatie a aerului in interiorul scutecului, astfel incat sa se previna formarea unui mediu umed la acest nivel.

Spalarea mainilor dupa schimbarea scutecelor este extrem de importanta, deoarece in acest fel se poate stopa raspandirea bacteriilor si ciupercilor pe alte parti ale corpului bebelusului.


 
3. Cauzele aparitiei eritemului fesier la bebelusi

Uneori preventia nu este suficienta si atunci este important sa fie cunoscuti si factorii care genereaza eritemul fesier, astfel incat sa se poata identifica mai usor sursa iritatiilor si sa se aleaga varianta cea mai buna de interventie. Eritemul fesier apare de cele mai multe ori dintr-un cumul de factori care uneori converg, alteori actioneaza individual. Eritemului fesier poate fi declansat in perioada de diversificare, de introducerea alimentelor solide, care pot schimba pH-ul scaunului.

O prima cauza generatoare de iritatii la nivelul scutecului o reprezinta excretiile rezultate in urma metabolizarii alimentelor. Expunerea prelungita a zonei scutecului la o asemenea situatie poate irita pielea sensibila a bebelusului. De altfel, bebelusul poate fi mai predispus la eruptii cutanate de scutec, daca se confrunta cu episoade diareice mai dese, deoarece acestea pot fi acide.

Trebuie sa stii ca pielea bebelusului poate reactiona la orice produs nou, de la servetele umede, la o noua marca de scutece de unica folosinta sau de aleze si pana la folosirea unui alt tip de detergent, inalbitor sau balsam de rufe. Asadar, daca folosesti scutece din panza, o atentie sporita trebuie acordata detergentului/ inalbitorului de spalare care trebuie sa fie cat mai prietenos cu mediu, folosit in doza recomandata de producator si eliminat pe cat posibil din tesatura, prin clatiri multiple.

Infectie bacteriana sau fungica se numara si ea printre cauzele eritemului fesier. Ceea ce incepe ca o simpla infectie a pielii se poate raspandi in toata zona scutecului. Zona acoperita de scutec este o zona deosebit de vulnerabila, deoarece este calda si umeda, terenul perfect pentru reproducerea bacteriilor si fungilor.

Se va observa, ca pe masura ce bebelusii incep diversificarea si consuma alimente solide, textura si pH-ul scaunului lor se schimba. Acest aspect creste probabilitatea de eruptie cutanata la nivelul scutecului. Modificarile din dieta bebelusului si eruptiile dentare pot creste de asemenea frecventa scaunelor, ceea ce poate conduce la aparitia eritemului cutanat. Daca bebelusul este alaptat, el poate dezvolta iritatii de scutec ca raspuns la ceva ce a mancat mama. De aceea este extrem important ca in aceasta etapa sa se urmareasca ce alimente ii fac bine si care nu ii sunt favorabile.

In cazul in care cel mic este sub tratament cu antibiotice, trebuie sa stii ca riscul aparitiei eritemului fesier este foarte mare. Acest lucru se intampla deoarece antibioticele distrug bacteriile fara sa faca o selectie intre cele bune si cele rele. Antibioticele distrug si bacteriile care tin sub control echilibrul fungilor de la nivelul pielii. De asemenea utilizarea antibioticelor creste si riscul aparitiei diareei. Iar bebelusii alaptati ale caror mame iau antibiotice prezinta, de asemenea, un risc crescut de eruptie cutanata de scutec.




Zona afectata de eritem nu se freaca niciodata dupa baie cu prosopul

 
4 Ce masuri se pot lua in cazul eritemului fesier la bebelusi

In cazul in care se observa ca exista totusi o inflamatie cutanata, se poate interveni cu produse pe baza de oxid de zinc, cu unguente antimicotice, creme pe baza de ulei de ricin sau galbenele si cea mai importanta masura care se poate lua, este aceea de a lasa libera zona afectata, cat de mult timp posibil. Nu este indicat sa se foloseasca servetele cu alcool, parfum sau parabeni. Zona iritata a funduletului va fi afectata si mai mult daca servetele nu sunt adecvate. Evident, ca se poate spala zona cu apa si sapun sau cu o solutie de spalat a carei compozitie sa fie cat mai delicata cu pielea bebelusului tau. Dupa spalare este important ca zona afectata sa fie tamponata bine cu un prosop moale si ulterior lasata sa se usuce complet. Nu se freaca sub nicio forma zona afectata de eritem! Preventia si stabilirea corecta a sursei generatoare de eruptii la nivelul scutecului, sunt esentiale in ameliorarea acestei afectiuni intr-un timp cat mai scurt. Atentie, atunci cand problema persista mai mult de 4 zile si se agraveaza, este indicat sa se ajunga cat mai repede posibil la un medic specialist.


 

 

 

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!


 

 

 

 

  • ●https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diaper-rash/diagnosis-treatment/drc-20371641/
  • ●https://kidshealth.org/en/parents/diaper-rash.html
  • ●https://www.healthline.com/health/home-remedies-diaper-rash

 


Data ultimei actualizari: 14-06-2022

Produse indicate pentru Eritem fesier bebelus

Vezi Politica confidentialitate date personale