Eruptia dentara la bebelus (informatii utile)

 
 

 

 
 



Eruptia dentara la bebelusi
 
 


 

1. Cand apare primul dinte de lapte/ temporar

In mod obisnuit, primul dinte de lapte apare la 6-7 luni, existand insa si situatii cand erupe mai repede (inainte de 4 luni, eruptie precoce) sau, dimpotriva, mai tarziu (la 1 an, eruptie intarziata). Momentele eruptiei variaza cel mai probabil din cauze familiale. Ultimii dinti apar la aproximativ 2 ani si jumatate (sau dupa 3 ani in cazul eruptiilor intarziate). Sunt si cazuri exceptionale de prezenta a dintilor pe arcada inca de la nastere (dintii natali) sau de aparitie a lor in prima luna de viata (dintii neonatali).

 


2. Care sunt semnele care anunta eruptia dentara

Simptomele eruptiei dentare sunt, in general:
salivarea abundenta si tendinta de a musca obiecte (duce obiecte la gura pe care le musca pentru a-si „masa“ gingiile/ isi introduce degetele in gura);
stare de iritabilitate si nervozitate;
locul unde urmeaza sa apara dintele este inrosit, usor umflat, iar prin transparenta mucoasei se vede varful albicios al dintelui;
somn agitat si apetit diseminat;
obraji rosii.
Nu este obligatoriu ca aceste simptome sa apara la toti bebelusii, unii nu isi schimba comportamentul dinainte de eruptia dentara. Pe de alta parte, atunci cand bebelusul resimte disconforturile, mama este inclinata sa creada ca febra, de exemplu, este cauzata de acest proces.
Se impune consultul medical atunci cand apar febra si diareea.
 
 

3. Care este ordinea in care apar dintii

Daca momentul eruptiei variaza, ordinea aparitiei dintilor este urmatoarea:
incisivii centrali inferiori si incisivii centrali superiori (intre 6 si 12 luni);
incisivii laterali superiori si incisivii laterali inferiori (intre 9 si 13 luni);
primii molari (in partea superioara/ inferioara, intre 13 si 19 luni);
caninii (superiori/ inferiori, intre 16 si 22 de luni);
a doua pereche de molari (inferiori/ superiori, intre 25 si 33 de luni).
 
 


Se recomanda o vizita la medicul stomatolog în primele sase luni de la aparitia primului dinte sau dupa implinirea varstei de un an
 
 
 
4. Cum poti alina durerea pe care o resimte bebelusul

Unele mame care au trecut cu cei mici prin aceasta etapa spun ca singurul mod prin care micutii se calmau era alaptarea (pusul la san le dadea o stare de calm, liniste, ii detensiona).
Frecarea blanda a gingiilor, cu un prosopel imbibat in apa rece ar fi o alta solutie (o varianta ar fi si folosirea unei periute de dinti pentru bebelusi, cu peri foarte fini; e nevoie ca miscarile sa fie delicate).
Inelele gingivale sunt, de asemenea, o alternativa optima in aceasta situatie, deoarece sunt realizate din materiale non-toxice si au forme adaptate manutelor copilului.
De asemenea, recomandam in eruptiile dentare si folosirea gelurile gingivale cu rol in atenuarea disconfortului creat bebelusului.
 
 
 
 
 
Mai jos ti-am pregatit o selectie de produse dedicate bebelusilor, cu rol in atenuarea durerilor cauzate de eruptia dentara. Pentru alegeri potrivite si griji mai putine!
 

 

 

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!


 

  • ●La poussée dentaire“ – www.naitreetgrandir.com/
  • ●Dintii de lapte“ – www.cdt-babes.ro/
  • ●Mama si copilul“ (Emil si Herta Capraru, Ed. Medicala, Bucuresti, 2011, p. 159/
  • ●Eruptia dentara la bebelusi, simptome, ordinea aparitiei dintilor, metode de calmare-Copiisiparinti.ro

 


Data ultimei actualizari: 13-07-2022

Produse recomandate in Eruptia dentara la bebelus

Vezi Politica confidentialitate date personale