Gat sanatos si fericit (informatii utile)

 
 

 

 



6 pasi pentru un gat sanatos si fericit




1. De ce apare iritatia gatului

Importanta mentinerii unei sanatati optime pentru gat o constientizezi abia in momentul in care acesta da semne de iritatie iar disconfortul creat iti strica starea de bine. Iritatia gatului se declanseaza de fapt din cauza lezarii mucoasei faringelui si laringelui sub actiunea factorilor infectiosi, chimici sau mecanici. Printre cei mai frecventi factori perturbatori pentru un gat sanatos sunt: gripa, raceala, fumul de tigara, aerul uscat, aerul poluat, alcoolul, alimentele picante, efortul vocal etc. Pentru a evita neplacerile create de iritatiile gatului este important ca in viata de zi cu zi sa iti insusesti cateva obiceiuri de viata sanatoasa, cum ar fi spalatul pe maini ori de cate ori este nevoie, purtarea mastilor de protectie in perioadele de varf ale virozelor si gripelor sezoniere etc.


 
2. Cum poti ajuta gatul sa fie mereu in forma maxima

Un gat antrenat pentru sanatate inseamna o lupta deja castigata impotriva factorilor agasanti. Dar hai sa descoperi cei 6 pasi, usor de urmat, care te vor ajuta sa faci un prim pas in lupta cu durerile de gat.

 

1 Fa-ti un obicei din a purta o esarfa, fular in jurul gatului in sezonul mai rece. Deoarece zona gatului si capului sunt zone prin care corpul uman pierde foarte multa caldura. Diferenta de temperatura resimtita la nivelul gatului de exemplu, atunci cand iesi din autoturismul personal si afara este foarte frig, influenteaza foarte mult imunitatea organismului. Expunerea unei parti din corpul uman la diferente mari de temperatura reprezinta un stres destul de puternic, care se poate repercuta asupra echilibrului sistemului imunitar. De asemenea, este importanta si respiratia nazala care trebuie sa fie prioritara, in detrimentul respiratiei orale mai ales in sezonul rece, intrucat mucoasa nazala incalzeste, umezeste si filtreaza aerului, reducand astfel riscul de iritare a gatului.


 

2 Ai grija, ca pe parcursul perioadei de varf a virozelor si gripelor sezoniere sa eviti contaminarea incrucisata. Adica, sa eviti pe cat posibil folosirea ustensilelor, farfuriilor, canilor sau prosoapelor pe care le utilizeaza si alte persoane. Acest obicei ar trebui sa existe atat la serviciu cat si acasa, cel putin atunci cand apar valuri de gripa si viroze respiratorii!




Un gat antrenat pentru sanatate va fi mai rar afectat de agentii agasanti

 

3 Ai grija, sa ai mereu o periuta de dinti curata. Stiai ca periuta de dinti gazduieste aproape 100 de milioane de bacterii, conform celor spuse de cercetatorii de la Universitatea de stat din Manchester si ca printre ele sunt foarte multe si daunatoare. Pentru a nu mari numarul lor si asa astronomic, este musai sa renunti complet la periuta de dinti uzuala daca tocmai ai trecut printr-o gripa sau viroza respiratorie, intrucat exista riscul recontaminarii, tablou pe care sigur nu vrei sa-l mai revezi. Incearca sa pastrezi periuta de dinti uscata in cutii speciale si evita pe cat posibil mentinerea filamentelor umede pe termen lung. Si nu uita sa schimbi periuta de dinti cel putin o data la 3-4 luni, sau atunci cand observi ca filamentele sunt deteriorate. Este indicat ca la anumite intervale de timp sa lasi periuta de dinti cateva ore intr-o solutie salina pentru dezinfectare.


 

4 Folosirea ingredientelor care fac gatul fericit. In natura se gasesc o multitudine de plante cu efecte terapeutice, ale caror substante active aduc o serie de beneficii gatului. Un prim ingredient prieten al gatului este lichenul islandez care datorita principiilor sale active are capacitatea de a proteja mucoasa faringiana. De asemenea propolisul, antibioticul natural produs de albine, este un aliat de nadejde ce contribuie la reducerea simptomelor cauzate de iritatia gatului. Si turmericul este important datorita continutului sau in cucurmina ce poate contribui la reducerea inflamatiilor gatului. Si nu in ultimul rand extractul de nalba care intervine si el prin intermediul mucilagiilor sale, conferind beneficii sferei bucofaringiene. 

 

5 Hidrateaza-te corect si in sezonul mai rece! Un corp bine hidratat inseamna un corp sanatos! Hidratarea corecta in sezonul rece sau in cel de tranzitie catre vara reprezinta un prim pas in prevenirea imbolnavirilor sezoniere. Un consum de aproximativ 2 litri de apa pe zi, existenta unui umidificator si a unui purificator de aer in casa si reducerea la minim a consumului de alcool, cafea si tigari poate reduce drastic iritatiile gatului, iritatii care il fac vulnerabil la atacul infectiilor bacteriene si virale. 

 

6 Mai nou pe piata au aparut si o serie de dispozitive medicale si spray-uri orale sau nazale care actioneaza prin realizarea unei bariere protective la nivelul mucoasei gatului si nasului, impiedicand astfel instalarea lor in zonele tinta.

Speram ca informatiile noastre sa-ti fie de un real ajutor, iar mai jos ti-am pregatit o selectie de produse utile:

 

 

 

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!


 

  • ● https://www.onhealth.com/content/1/toothbrush_germs_facts.

 


Data ultimei actualizari: 21-02-2023

Produse indicate pentru un Gat sanatos si fericit

Vezi Politica confidentialitate date personale