Greturile matinale sunt printre primele simptome de sarcina si, de obicei, dureaza tot trimestrul intai. Afla in continuare cum poti sa faci fata starilor de greata si cand trebuie sa mergi la medic
Cum faci fata greturilor matinale si cand este cazul sa mergi la medic
Greturile matinale reprezinta unul dintre primele simptome de sarcina, iar multe femei isi dau seama ca ar putea deveni mamici bazandu-se pe starea de rau din fiecare dimineata. Daca ai aceste simptome si tocmai ai primit vestea ca vei avea un bebelus (sau mai multi) probabil esti in cautarea unor remedii. In cele ce urmeaza, iti vom prezenta tot ce trebuie sa stii despre greturile matinale: de ce apar, cum le poti face fata si cand este cazul sa mergi la medic.
Ce sunt greturile matinale
Greata se afla printre primele simptome ce „dau de gol” o sarcina. Denumirea de greturi matinale este data de momentul zilei in care acestea apar cel mai des, dar ar trebui sa stii ca te poti confrunta cu acest simptom oricand pe perioada zilei. Nu este obligatoriu insa sa apara la toate femeile insarcinate.
In general, greturile matinale se manifesta dupa a doua saptamana de la conceptie si sunt prezente pe tot trimestrul intai de sarcina, adica in perioada 0-12 saptamani. Din nefericire, unele femei se confrunta cu aceste stari pe toata durata sarcinii, necesitand atentie medicala mai atenta.
Daca ai greturi si banuiesti ca esti insarcinata, sa stii ca o vizita la un medic ginecolog te poate lamuri. Vei primi raspunsul la intrebarile tale, iar daca esti insarcinata, vei beneficia de cele mai bune sfaturi despre ce poti face in primul trimestru de sarcina pentru ca bebelusul sa se dezvolte armonios si sanatos.
De ce apar greturile matinale
Desi nu se cunoaste o cauza comuna care sa fie prezenta la toate femeile insarcinate, se pare ca de vina ar fi schimbarile hormonale normale pe perioada sarcinii si anumiti factori genetici.
De asemenea, s-a observat de-a lungul timpului ca starile de greata pot aparea mai des si mai puternic daca:
● ai sarcina multipla;
● ai mai avut o sarcina in care ai suferit de greturi matinale;
● ai rau de miscare;
● aparea greata la anumite mirosuri, texturi sau gusturi inca de dinainte de sarcina;
● suferi in mod constant de migrene.
Greturi insotite de varsaturi
In sarcina, greturile pot fi insotite si de varsaturi. In functie de intensitatea acestora, medicul poate recomanda anumite schimbari in alimentatie sau in stilul de viata, unele medicamente sau remedii naturiste. In cazuri severe, ar putea fi nevoie de internare si tratament intravenos.
Ce riscuri pot prezenta greata si varsaturile pentru bebelus?
Daca te confrunti cu greturi si ocazional cu varsaturi, ar trebui sa fii linistita, deoarece acestea nu afecteaza sanatatea si nici dezvoltarea armonioasa a bebelusului. Cu toate acestea, este bine sa tii permanent legatura cu medicul tau si sa anunti orice simptom nefiresc.
Sunt totusi unele situatii in care greata si/sau varsaturile pot afecta atat sanatatea bebelusului, cat si pe a ta:
● daca erai subponderala inainte de sarcina;
● daca greturile si/sau varsaturile nu iti permit sa te alimentezi corect.
In cazul in care nu reusesti sa te alimentezi corespunzator este recomandat sa mergi la medic pentru a primi un tratament adecvat.
Cum poti ameliora greturile cu ajutorul alimentatiei
Chiar daca in unele cazuri, orice ai face, nu vei scapa de greturi pana cand nu se va stabili un echilibru hormonal, de obicei in trimestrul al doilea de sarcina, nu inseamna ca nu poti incerca diverse remedii.
Cel mai simplu este sa urmezi cateva reguli alimentare care te pot ajuta sa controlezi greata:
● mananca putin si des, deoarece stomacul gol va accentua senzatia de greata, iar pe cat posibil mananca inainte de a te da jos din pat;
● alimentele recomandate imediat cum te trezesti sunt bananele, biscuitii sau covrigeii sarati, deoarece iti asigura si o cantitate mica de saruri sau o felie de paine prajita;
● pentru a usura digestia si, totodata, pentru a-ti asigura nivelul de calorii, prioritizeaza alimentele bogate in carbohidrati si proteine si consuma mai putine grasimi;
● evita alimentele picante sau care au mirosuri foarte puternice;
● te-ar putea ajuta limonada, indulcita cu miere, in care adaugi si ghimbir, acesta din urma fiind recunoscut pentru proprietatile sale antivomitive;
● este important sa te hidratezi, asa ca incearca sa bei apa cu inghitituri mici, iar daca te ajuta, consuma si ceaiuri;
● unele femei tolereaza mai usor gheata, astfel ca poti congela cuburi de ceaiuri sau apa infuzata, iar cand nu poti bea din cauza greturilor puternice, poti tine un astfel de cub in gura si, astfel, vei putea sa te hidratezi pana dispar simptomele;
● daca observi ca greata apare dupa administrarea vitaminelor prenatale, cel mai bine ar fi sa le iei fie seara, inainte de culcare, fie dupa ce ai mancat.
Alte modalitati de ameliorare a greturilor
Nu doar alimentatia este importanta in ameliorarea greturilor matinale, ci si anumite obiceiuri care te pot ajuta foarte mult:
● aeriseste cat mai mult camera in care stai, deoarece aerul proaspat te va face sa te simti mult mai bine;
● pastreaza o temperatura confortabila in casa;
● incearca sa faci mici plimbari pentru a te deconecta de la starea de rau;
● este important sa iti distragi atentia de la greata, astfel ca poti incerca sa desenezi, sa colorezi, sa faci un puzzle sau orice alta activitate care iti solicita atentia, dar care nu te epuizeaza fizic.
Asadar, daca te confrunti cu greturi matinale, tine cont de sfaturile prezentate si oricand simti ca este nevoie, programeaza o vizita la medic.
Dr. Ruxandra Cigaran, medic specialist obstetrica-ginecologie
,,Greturile matinale reprezinta un simptom normal de sarcina, iar in multe dintre cazuri, nu necesita medicamentatie sau supraveghere atenta, neafectand santatea mamei sau a fatului. Cu toate acestea sunt si cazuri ce pot deveni urgente, astel incat, daca trec mai multe zile in care mama nu se poate hidrata si alimenta corespunzator si se simte slabita, vizita la medic este obligatorie. ”
Articolul este dedicat viitoarelor mamici, dezvoltat in colaborare cu echipa Clinicii Nativia, experti in obstetrica si ginecologie.
Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!
- ● www.mayoclinic.org
- ● www.nhs.uk