Igiena dentara in timpul sarcinii (informatii utile)

 
 

 

 
 


Importanta igienei orale in timpul sarcinii
 
 
 



1. De ce este importanta igiena orala si la ce riscuri te expui in perioda de sarcina

In timpul sarcinii, ingrijirea orala are nevoie de o atentie sporita. Pentru ca, sub influenta schimbarilor hormonale, gingiile sunt mai predispuse la sangerari. Este un fenomen normal, influentat de schimbarile hormonale, de cresterea concentratiei lor. Apare apoi o hiperplazie gingivala care este tranzitorie, ramanand ca, in acest context, atentia sa fie indreptata catre igienizare, detartraj si chiar alimentatie. Se mai poate intalni tumora gingivala, si ea o afectiune tranzitorie, care trece de la sine dupa nastere sau, daca nu, printr-o mica interventie chirurgicala, efectuata tot dupa nastere.
De la kitul ideal pentru o buna igiena dentara, pana la gesturi alimentare sau tipuri de bauturi de consumat sunt numai cateva dintre masurile importante pe care viitoarea mamica trebuie sa le aiba in vedere.

 

Schimbarile survenite in compozitia salivei in timpul sarcinii, favorizeaza depunerea placii bacteriene pe suprafata dintilor

 

 


2. Ritualul zilnic de ingrijire

Orice viitoare mamica trebuie sa aiba mai multa grija de igiena sa orala, astfel incat problemele care pot aparea ulterior sa fie prevenite.
Stiai ca schimbarile survenite in compozitia salivei favorizeaza depunerea placii bacteriene pe suprafata dintilor? Iar varsaturile repetate, uneori asociate si cu episoadele de reflux gastric, determina scaderea pH-ului din cavitatea bucala, avand un efect negativ asupra smaltului prin demineralizarea acestuia, cu risc de aparitia cariilor? Iata de ce, iti recomandam sa iti stabilesti un ritual zilnic de ingrijire orala:

1. Periajul de doua ori pe zi, dimineata si seara, este esential. Daca folosesti o periuta manuala, periajul trebuie sa dureze aproximativ patru minute. In cazul periutei electrice, timpul este setat la doua minute. Fie ca e vorba de periuta clasica sau de capul periutei electrice, ambele trebuie schimbate o data la trei luni. Este recomandabil sa folosesti si o pasta de dinti cu un continut mai ridicat de fluor.

2. Apa de gura tine bacteriile departe. Dupa folosirea apei de gura, este preferabil ca timp de 30 de minute sa nu se manance si sa nu se bea nimic. Poti folosi si o apa de gura care sa contina fluor.

3. Ata dentara sau dus bucal? Din ce in ce mai multi medici stomatologi recomanda dusul bucal in locul atei dentare. Ata dentara poate rani gingiile atunci cand nu este folosita corect (sau din neatentie). Dusul bucal, desi mai costisitor, nu doar ca indeparteaza resturile alimentare dintre dinti, dar lupta si impotriva placii bacteriene si, mai mult de-atat, maseaza gingiile.

4. Vizitele la medicul stomatolog nu trebuie evitate. In mod obisnuit, este recomandat ca, o data la 6 luni, sa facem un detartraj profesional. Depunerile de tartru sunt una dintre principalele cauze ale inflamarii gingiilor. Insa in sarcina, un rol il au si schimbarile hormonale. Asadar, imediat ce observam anumite sensibilitati dentare sau ale gingiei, este bine sa facem o programare la medicul stomatolog.

5. Incercati sa limitati consumul de dulciuri, bauturi carbogazoase, alimente tari, alimente lipicioase, alimente/ bauturi foarte reci sau, dimpotriva, fierbinti. Sunt cateva gesturi alimentare de baza. Iar atunci cand doriti sa va satisfaceti totusi pofta de dulce, beti apa multa dupa (in cazul in care nu aveti posibilitatea sa va spalati imediat pe dinti).
 

 
Concluzie:
Pentru a evita orice neplacere care poate surveni in perioada de sarcina din acest punct de vedere, iti recomandam sa adopti un regim alimentar corespunzator, o igiena orala riguroasa si o stransa colaborare cu medicul stomatolog, aspecte benefice atat pentru mama cat si pentru bebe.

Iar mai jos ti-am pregatit o selectie de produse dedicate igienei orale, care speram ca te vor ajuta in elaborarea unui ritual de ingrijire corespunzator nevoilor tale. Pentru alegeri potrivite si griji mai putine!

 

 

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!


 

  • ● Igiena dentara in sarcina-Copiisiparinti.ro

 


Data ultimei actualizari: 13-07-2022

Produse recomandate pentru Igiena dentara in timpul sarcinii

Vezi Politica confidentialitate date personale