Igiena intima (informatii utile)



Igiena intima este foarte importanta pentru sanatatea si confortul unei femei. Descopera ce trebuie sa stii atunci cand alegi produsele, dar si de ce alte aspecte trebuie sa tii cont. 

 

 

 

 

De ce trebuie sa tii cont atunci cand alegi produsele de igiena intima

 

 

 

 

O igiena intima corecta te ajuta sa stai departe de infectii, sa mentii vaginul curat si sa eviti mirosurile neplacute. Cu toate acestea, sunt multe cazuri cand igiena nu este efectuata corespunzator, cauzele fiind legate si de produsele alese. Daca si tu iti doresti sa ai o igiena intima corecta, descopera in acest articol ce inseamna si cum alegi produsele potrivite care sa te ajute sa o obtii. 
 



1. Ce presupune igiena intima corecta la femei


Inainte de a intelege ce inseamna cu adevarat o igiena intima corecta, trebuie sa stii ca zona genitala feminina are propriul sistem de curatare si reglare a pH-ului. Astfel, curatarea excesiva poate duce la uscarea mucoasei externe.

Cu toate acestea, igiena este importanta pentru a nu dezechilibra pH-ul vaginal, prin actiuni corecte care iti vor pastra vaginul curat si sanatos. Iata cateva recomandari care te vor ajuta sa ai o igiena intimă corecta:

●    evita sapunul sau gelul de dus obisnuit;
●    opteaza pentru lenjerie intima din bumbac, care sa iti lase pielea sa respire;
●    evita spalaturile vaginale;
●    sterge-te intotdeauna din fata in spate;
●    schimba regulat absorbantele/tampoanele in perioada ciclului menstrual;
●    alege produse fara parfum si speciale pentru zona intima;
●    evita imbracamintea stramta;
●    mergi la controlul ginecologic anual;
●    consulta intotdeauna medicul specialist la orice durere in zona intima. 



2. Ce produse de igiena intima sunt recomandate

Despre produsele de igiena intima feminine s-a tot vorbit si povestea o sa continue. Cat sunt de necesare, daca vaginul poate sa se curate singur? Cat timp ele sunt alese si folosite corect, poti sa le introduci in ritualul igienei. 

Ce trebuie sa urmaresti cand alegi produsele:

●    sa fie testate dermatologic;
●    recomandate de medicii ginecologi;
●    hipoalergenice;
●    fara miros. 

Cum alegi gelul intim 
Gelurile pentru igiena intima sunt recomandate de medicii ginecologi, cat timp respecta pH-ul natural al vaginului, pentru a nu afecta echilibrul florei vaginale. Este unul dintre singurele produse recomandate pentru igiena intima, asa ca atunci cand il alegi, fii atenta sa contina:

●    ingrediente cat mai naturale;
●    fara parfumuri chimice;
●    sa nu contina silicon sau parabeni;
●    sa aiba in lista de ingrediente acidul lactic - lactobacilii din acidul lactic contribuie la protejarea impotriva agentilor patogeni;
●    sa contina aloe vera - pentru a stimula imunitatea zonei vaginale;
●    sa aiba glicerina, pentru ca asigura o curatare blanda. 

Tine cont ca gelurile intime trebuie folosite pentru igiena intima externa, niciodata interna. Spalatura interna este recomandata foarte rar, de obicei cu substante neutre, cum este apa sau in alte cazuri, ceaiul de galbenele racit. 

Cum alegi absorbantele potrivite
Absorbantele alese potrivit contribuie la o igiena intima corecta. Cu toate ca alegerea acestora depinde de preferintele fiecarei femei in parte, ele trebuie sa bifeze cateva aspecte pentru siguranta si confort:

●    Materialul - alege intotdeauna absorbante din bumbac, pentru ca lasa pielea sa respire, iar fibrele din compozitie sunt biodegradabile. In cazul pielii sensibile, urmareste acele produse special concepute pentru pielea ta, astfel incat sa eviti iritatiile. 

●    Gradul de absorbtie - este un detaliu important, pentru ca fluxul menstrual este diferit pentru fiecare femeie in parte. El este mentionat intotdeauna pe caracteristicile produsului. 

●    In functie de zi/noapte - un alt detaliu important pe care sa il iei in considerare este legat de timpul de utilizare, ziua sau noaptea. Cele de zi se deosebesc prin grosime si lungime fata de cele de noapte, cand fluxul este mai mare, iar miscarile corpului diferite. 


 
3. Cele mai importante analize pentru depistarea infectiilor cu transmitere sexuala la femei si barbati

In perioada de lauzie, planul alimentar trebuie sa fie unul echilibrat si sa includa:
●    proteine;
●    carbohidrati bogati in fibre;
●    grasimi sanatoase;
●    fructe;
●    legume;
Daca alaptezi, s-ar putea sa simti adesea foame. Acest lucru inseamna ca trebuie sa consumi calorii suplimentare pentru a le compensa pe cele pierdute in acest proces. De asemenea, se recomanda sa consumi multa apa.
In plus, ar trebui sa eviti urmatoarele:
●    alcoolul;
●    cofeina;
●    pestele care are un continut ridicat de mercur;



4. Cele mai importante analize pentru depistarea infectiilor cu transmitere sexuala la femei si barbati

Daca pana acum am vorbit despre ce presupune o igiena corecta si produsele aferente, in acest moment trebuie sa punem in lumina si analizele importante. Ele sunt esentiale pentru a intregi procesul igienei corecte, fiind cele care depisteaza infectiile si bolile cu transmitere sexuala, cum ar fi:

Candidoza (pentru femei si barbati)
●    examen bacteriologic al secretiei uretrale;
●    recoltarea secretiei uretrale.

HIV
●    Testul screening HIV1/HIV2 (anticorp + antigen p24);

Sifilis 
●    TPHA (specifice) si VDRL/RPR (nespecifice)

Chlamydia trachomatis
●    Pentru femei: detectie ARNr C. trachomatis din urina sau din secretia endocervicala;
●    Pentru barbati: detectie ARNr C. trachomatis din urina sau din secretia uretrala. 

Gonoree
●    Pentru femei: detectie ARNr Neisseria gonorrhoeae sau din secretia endocervicala;
●    Pentru barbati: detectie ARNr Neisseria gonorrhoeae din urina sau din secretia uretrala

Prin urmare, asa cum ai vazut din cele prezentate mai sus, alegerea corecta a produselor de igiena intima contribuie la pastrarea vaginului curat si sanatos. Ia in considerare toate aceste aspecte pentru sanatatea si confortul tau.


Dr. Nicoleta Gana, medic specialist obstetrică-ginecologie 
,,Produsele de igiena intima contribuie la alcatuirea unei igiene corespunzatoare insa fiecare femeie trebuie sa le utilizeze in mod corespunzator. Ele trebuie folosite pentru igiena intima externa si intotdeauna alese cu ingrediente naturale, fara parfum sau parabeni.” 

Articolul este dedicat tuturor femeilor si este dezvoltat in colaborare cu echipa Clinicii Nativia, experti in obstetrica si ginecologie.


 

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

      • ● health.clevelandclinic.org/how-to-keep-your-vagina-happy-healthy/
      • ● femieko.com/correct-intimate-hygiene-in-women-best-practices-and-common-mistakes/
      • ● healthline.com/health/womens-health/vulva-vagina-products#How-we-chose-the-best-vagina-friendly-soaps-and-cleansers
      • ● medicalnewstoday.com/articles/325360

 

 


Data ultimei actualizari: 23-06-2023

Gama noastra de produse pentru Igiena intima

Vezi Politica confidentialitate date personale