Igiena nas bebelus (informatii utile)

 
 

 

 



Igiena nasului la bebelus




1. Ce presupune igiena nasului la bebelusi

Igiena nasului este foarte importanta, mai ales in cazul bebelusilor, deoarece ei nu isi pot sufla nasul, astfel incat sa-si elibereze caile respiratorii. In plus, un nasuc infundat il impiedica pe cel mic sa-si faca somnul odihnitor, sa aibe o masa linistita si chef de joaca. Iar un nasuc plin de secretii, necuratat la timp, poate dezvolta o flora bacteriana nedorita care sa culmineze cu afectiuni precum otita sau sinuzita. Vei observa ca bebelusii la inceput, in perioada lor de adaptabilitate la mediul extern, cand sistemul lor respirator nu este complet dezvoltat, vor stanuta sau vor tusi destul de frecvent. Aceasta situatie nu este generata de vreo raceala, ci de faptul ca doresc sa-si elibereze caile respiratorii de secretii. Un nasuc curat, ii va permite celui mic sa beneficieze atat de un aer filtrat, umezit, incalzit cat si de un proces de respiratie corespunzator.


 
2. Cand este indicata curatarea nasului la bebelusi

Este important ca procesul de curatare a nasului celui mic sa devina o rutina zilnica. Iar ca si moment al zilei, cel mai indicat ar fi dupa baita sau dupa caz, in functie si de cantitatea sau frecventa secretiilor in orice alta parte a zilei. Insa atentie, curatarea nasului nu se face mai mult de trei ori pe zi, pentru a nu irita mucoasa nasului. Doar in cazuri exceptionale in perioada de iarna se poate ajunge si la cinci reprize de igienizare pe zi


 
3. Cum se curata nasul bebelusului

Pentru curatarea nasucului infundat se recomanda fie folosirea serului fiziologic, fie solutiile izotonice. Sprayul nazal cu apa de mare se foloseste numai dupa varsta de 6 luni. Indiferent ce alegi sa folosesti pentru inmuierea secretiilor nazale este important sa stii si modul cum se aplica. Asadar, cel mic va trebui sa fie asezat pe o parte iar continutul unei monodoze sa fie aplicat prin picurare pe nara orientata catre tine, urmand ca pentru cealalta nara sa se repete procedura. Volumul de ser fiziologic este obligatoriu sa fie corelat cu varsta bebelusului, respectiv: 3ml de la varsta de 1 luna, 5 ml de la 6 luni, 10 ml de la 12 luni. Odata fluidizate mucozitatile poti apela la o pompita tip para pentru a aspira si curata nasucul. Se recomanda curatarea nasului la bebelusi inainte de programul de masa, astfel incat cel mic sa nu intampine dificultati in a manca din cauza nasului infundat. In cazul in care cel mic este racit iar secretiile sunt vascoase si in cantitati mai mari, se va apela tot la aplicarea de ser fiziologic, in schimb pentru aspirare este indicat sa folosesti batista bebelusului. Acest tip de aspirator nazal este cel mai simplu instrument care te poate ajuta sa elimini secretiile nazale abundente in caz de gripa. Batista bebelusului se conecteaza la un aspirator clasic si isi regleaza automat puterea de aspiratie, astfel incat aspirarea mucozitatilor sa fie un exercitiu sigur pentru cel mic. Insa pentru o experienta placuta pentru cel mic in aceste momente de neliniste pentru el, deoarece nu poate respira corespunzator este sa apelezi la aspiratoarele electrice. Aceste dispozitive de curatat nasucul sunt usor de manevrat, silentioase si unde mai pui ca unele modele au disponibilitatea de difuzare a unor melodii linistitoare, astfel incat momentul de igiena a nasucului, sa fie unul cat mai placut pentru cel mic. Pentru ca mucozitatile sa fie extrase mult mai bine, se recomanda ca in momentul aspirarii unei nari, cealalta sa fie usor sigilata prin apasarea blanda cu un deget. De asemenea in aceasta situatie se recomanda si folosirea spray-urilor cu apa de mare in combinatie cu alte substante benefice pentru sanatatea tractului respirator.




Un nasuc curat, ii va permite celui mic sa beneficieze atat de un aer filtrat, umezit, incalzit cat si de un proces de respiratie corespunzator
 
 
4. Precautii

Nu se recomanda pentru curatarea nasucului betisoarele igienice, intrucat se pot leza caile nazale. In schimb se recomanda pentru camera bebelusului existenta unui umidificator si a unui purificator de aer, astfel incat se se previna uscarea aerului si deprecierea calitatii aerului. Nasucul infundat al celui mic, este o provocare pentru intrega familie, nu se odihneste bine nici bebelusul dar nici restul familiei. Foarte important: Aceste informatii sunt orientative, si pentru ca fiecare bebelus este diferit, pentru recomandari de specialitate consultati medicul neonatolog sau pediatru. Pentru ca stim cat este de important sa poti opta din cateva click-uri pentru toate cele necesare intr-o astfel de situatie, ti-am pregatit o selectie de produse specifice, care sa-ti asigure o sesiune de cumparaturi cat mai rapida:


 

 

 

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!


 

  • ● https://raisingchildren.net.au/babies/health-daily-care/hygiene-keeping-clean/cleaning-eyes-nose-ears/
  • ● https://www.healthline.com/health/baby/cleaning-babys-nose/
  • ● https://www.webmd.com/baby/how-to-clean-your-babys-nose/

 


Data ultimei actualizari: 14-06-2022

Produse indicate pentru Igiena nas bebelus

Adauga in lista de produse favorite
- 10%
Aspirator nazal

Aspirator nazal

NOSKO
40,00 LEI 36,00 LEI

Vezi Politica confidentialitate date personale