Igiena nazala zilnica a sugarilor (informatii utile)

igiena nazala a sugarului

Igiena nazala zilnica a sugarilor


Igiena nasului la sugari este un aspect esential al ingrijirii lor, deoarece poate influenta semnificativ confortul si sanatatea micutilor. 
In acest articol, vom explora cele mai bune practici si metode sigure de mentinere a igienei nasului la sugari, punand accent pe tehnicile de curatare, produsele recomandate si momentele potrivite pentru aceasta ingrijire delicata. 


De ce este importanta igiena nazala zilnica la sugari

Igiena nazala este o parte importanta a rutinei zilnice de ingrijire a sugarilor, intrucat nasul este prima linie de aparare impotriva virusurilor, bacteriilor, poluantilor sau alergenilor din mediul inconjurator.
Este bine cunoscut faptul ca nasul functioneaza ca un filtru de aer pentru aparatul respirator al omului. La fel ca si filtrul de apa, nasul are nevoie de curatare zilnica, care sa asigure indepartarea impuritatilor captate din aer. Astfel sunt prevenite imbolnavirile, dar se faciliteaza si permeabilitatea conductelor nazale, atat de necesara pentru confortul respirator al bebelusului.
Sugarii nu au capacitatea sa isi sufle nasul singuri si nici sa respire pe gura. Asadar igiena nazala este importanta atat la copilul sanatos, cat mai ales la cel cu viroze respiratorii.
Secretiile nazale si impuritatile din mediu se pot acumula in caile nazale, mai ales atunci cand copilul este racit, accentuand disconfortul resimtit de acesta.
Pentru a trece usor peste infectiile respiratorii de sezon, copiii au nevoie in aceeasi masura de cavitati nazale curate pentru a respira usor, cat si de o nutritie corespunzatoare, o hidratare adecvata si un somn odihnitor. Confortul respirator ii ajuta pe copii sa se joace, sa rada si sa se dezvolte armonios.

Stranutul este modalitatea naturala a nou-nascutilor si sugarilor mici de curatare a cavitatilor nazale. Cand mucusul excesiv se acumuleaza si se usuca, nasul necesita curatare, iar fara ajutorul unui agent de curatare adecvat bebelusilor, acestia nu vor stranuta in mod eficient pentru a elimina blocajul sau secretiile nazale.
Igiena nazala zilnica are beneficii multiple, printre care: elimina secretiile si impuritatile, umidifica nasul, prevenind astfel sangerarile nazale, reduce congestia nazala, imbunatatind hranirea si somnul, reduce frecventa si durata racelilor, previne complicatiile acestora, precum otita sau sinuzita, reduce utilizarea antibioticelor si faciliteaza controlul simptomelor alergice.


Cum se realizeaza igiena nazala la sugari

Igiena cavitatii nazale a bebelusului ar trebui sa fie o rutina zilnica, ce se poate realiza cu ajutorul unor solutii izotonice sterile usor de administrat, cu rol atat in curatare, cat si de hidratare a mucoasei nazale.

Este recomandat sa irigati nasul bebelusului o data pe zi in timpul verii si de 2-3 ori in timpul iernii. Daca sugarul este racit, puteti realiza igiena nazala mai des, de 3 pana la 6 ori pe zi. Pe langa curatarea riguroasa a nasului cu solutii saline, puteti folosi si un aspirator nazal pentru bebelusi (precum batista bebelusului), dar nu mai mult de doua ori pe zi, pentru a preveni iritarea mucoasei nazale. In cazul unor secretii abundente, vascoase sau a unui nas infundat, puteti utiliza solutii hipertonice sterile, care decongestioneaza caile nazale si fluidifica mucusul, fiind ulterior mai usor de aspirat.

Este important sa tinem cont de cantitatea de solutie salina pe care o instilam la nivelul foselor nazale: pentru prematuri (1-3 ml/nara), pentru sugarii pana in 6 luni (3-5 ml/nara), iar pentru sugarii pana in 12 luni (5-10 ml/nara).

Momentul schimbarii scutecelor este un bun prilej pentru a curata nasul bebelusului, pregatindu-l astfel pentru un somn odihnitor. Cativa pasi sunt esentiali pentru o reusita sigura. Spalati-va bine mainile, inainte si dupa efectuarea igienei nazale. Umpleti o seringa cu solutie salina sau folositi monodoze cu solutii sterile speciale pentru igiena nazala a bebelusilor.

Asezati copilul culcat pe o parte (decubit lateral) si plasati un servet curat sub nas. Irigati nara superioara prin golirea rapida a continutului seringii. Este normal ca secretiile sa se scurga din ambele nari si, de asemenea, din gura. Stergeti usor nara bebelusului. Intoarceti copilul si folositi aceeasi tehnica pentru cealalta nara. Daca nasul bebelusului este deosebit de congestionat, nu ezitati sa repetati pasii de mai sus de 3 sau 4 ori, pana cand copilul are o buna permeabilitate nazala. Daca bebelusul are mai mult de sase luni, puteti sa ii curatati nasul in pozitie verticala.

Daca nasul bebelusului este foarte congestionat sau plin cu secretii vascoase, irigati-l inainte ca acesta sa suga, sa manance sau sa doarma. O baie cu apa calda ajuta de multe ori la ameliorarea obstructiei nazale, deoarece apa si aburul pot ajuta la fluidificarea mucusului si la curatarea nasului.

De retinut! Igiena nazala a sugarilor este o manopera sigura in general, dar este esential sa pastrati curat mediul inconjurator, sa utilizati o sursa sigura de solutie de curatare, precum monodozele cu solutii sterile speciale pentru igiena nazala a bebelusilor, iar dispozitivul cu care efectuati procedura de aspirare sa fie mereu curatat si dezinfectat. Solutiile sau dispozitivele cu care realizati igiena nazala trebuie sa aiba un capat adaptat narinelor sugarului, sa fie introduse cu grija in fosele nazale, iar procedura trebuie sa fie una gentila, pentru a preveni lezarea acestora.


Concluzie:

Desi nasul plin de secretii si infundat al bebelusilor poate da batai de cap parintilor, nu trebuie sa uitati ca este o problema comuna in primele luni de viata, iar pentru asta exista solutii eficiente care sunt accesibile tuturor.
A invata cum sa curatati corect si in siguranta nasul micutului dumneavoastra il ajuta sa respire mai bine, sa manance si sa se odihneasca corespunzator, simtindu-se astfel confortabil si linistit, factori importanti ce asigura o crestere sanatoasa si o dezvoltare armonioasa.

Articolul este realizat in colaborare cu Dr. Popa Elena Adriana - Medic rezident Pediatrie, Spitalul Clinic de Copii „Doctor Victor Gomoiu” Bucuresti


Mai jos vei regasi gama noastra de produse dedicate igienei nazale. Cu noi ai Si ce trebuie si ce vrei! #onestopshop #magazinulfamilieitale

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● Tratat de pediatrie - Prof. Univ. Dr. Doina Anca Plesca, editia I, 2021
  • ● Esentialul in Pediatrie - Eugen Pascal Ciofu, editia a IV-a, 2018
  • ● Ghid practic de neonatologie - Oxford, 2018
  • ● Ghid practic de nursing in pediatrie, 2016
  • ● Puericultura si pediatrie, editia 3. Indreptar pentru asistenti medicali - Crin Marcean, Vladimir Manta Mihailescu, 2024
  • ● Mayo Clinic. Ghidul tau pentru primii ani de viata ai copilului, Walter J. Cook , Kelsey M. Klaas, 2023
  • ● Mama si copilul. Ghid de crestere a copilului mic, A.J.R. Waterston, 2022

Data ultimei actualizari: 20-03-2024

Gama noastra de produse din categoria Igiena nazala zilnica a sugarilor

Adauga in lista de produse favorite
- 10%
Aspirator nazal

Aspirator nazal

NOSKO
40,00 LEI 36,00 LEI

Vezi Politica confidentialitate date personale